Tyúkhúr-egy bosszantó gyom vagy a kert soha ki nem fogyó ajándéka

A cím nem túlzás akárhonnan nézzük. Csak egy kis eső és ellepi a kertet a tyúkhúr. Vékony elágazó szára mindenhova bemászik, szinte kiirthatatlan, állandó küzdelmet jelent  a hobbikertész számára. Pedig nézhetnénk rá úgy is mint varázslat tevő mágikus növényre, vagy saláta alapanyagra vagy éppen  gyógynövényre. Inkább nevezhetnénk a kert soha el nem fogyó ajándékának mint gaznak,  igaz gyógyhatásait eddig   csak  népi megfigyelések támasztják alá.

Stellaria media vagyis tyúkhúr aminek még rengeteg népi megnevezését is megtalálhatjuk:árnyékszeretőfű, libafű, lúdfű, lúdhúr, madáreleség, madárhúr, pipehúr, tikhúr, tyúkbegy.

A növény gyenge elágazó szára gyakran jelentős hosszúságot elér Szinte mindenhol előfordul, áprilistól a fagyokig virágzik, nem nehéz megtalálni bármely veteményes kertben és árokparton. A szegfűfélék családjához tartozik, kicsiny, nedvdús növény, felálló szárral, tojásdad levelei szembeállók. A tyúkhúr könnyen megkülönböztethető nemzettségének többi tagjától mert szárán  szőrszálak futnak. Amikor elérik a levélpárost a szár másik oldalán folytatódnak csigavonalban.Virágai aprók, fehérek, a levelek hónaljában vékony kocsányokon fejlődnek, magánosak vagy álernyős virágzatot alkotnak. A magházból fogakkal nyíló hosszúkás toktermés fejlődik. Egyedenként több ezer mag terem. A virágzás és a termés megjelenése időben nem különül el. A magvak 2 °C-on már csíráznak, csírázóképességüket 25 évig is megtarthatják a talajban. Rendkívül életképes növény.

A tyúkhúr azok közé a növények közé tartozik amelyeknek cirkadián ritmusa van mint az embernek. Biológiai órájuk lehetővé teszi számukra hogy reagáljanak az időbeni változásokra, jellemzően a nappal és az éjszaka vagyis a hőmérséklet és a fény váltakozására. Minden este levelei közelítenek egymáshoz és felületükkel védik a zsenge rügyeket, új hajtásokat. A szár végén levő levelek nyele pedig hosszabb mint a többi levélnyél így az összezáródó levelek védik a hajtáscsúcsot. Rendkívül szapora törékenynek látszó növényünk tehát ilyen módon is védelmezi magát.

Mágia és varázslat

Az európai folklór  és mágia szerint a tyúkhúrt arra használták hogy támogassa a hűséget, vonzza a szeretetet és segítsen fenntartani a kapcsolatokat. Egy szál tyúkhúrt használtak arra hogy felhívják magukra a szeretett személy figyelmét vagy biztosítsák a társ hűségét. A tyúkhúr hozta tehát a szeretet és hűség varázsát.

Miután leggyakrabban nem magányos növényt találunk hanem nagy csoportokba tömörültet a tyúkhúr arra tanít bennünket hogyan találjuk meg az egyensúlyt önmagunkkal és másokkal. Ami a távolból egy összefüggő lágy és harmonikus tömegnek tűnik közelebb érve  sok-sok törékeny tagból áll. A szőnyeget alkotó minden egyes növény  kényelmesen elfér, szépen növekszik de mindig szoros kapcsolatban áll a csoport többi tagjával. Mit mondhatnánk ha emberi szokásokra fordítanánk a tyúkhúr üzenetét.Egy egészséges kiegyensúlyozott csoporton belül segítsük elő mindenki fejlődését  és egyéniségének kibontakozását. Barátságban, családban ,vagy más kapcsolatokban biztosítsunk megfelelő teret magunk mellett másoknak is. A tyúkhúr mágiája  tehát  a környezet és a személy  egyensúlyának  varázsát hordozza magában legyen az egy társas kapcsolat, vagy egy nagyobb összetartozó csapat.

Nem hiszem hogy mielőtt a fentieket  elolvasták volna bárkinek is eszébe jutott volna a tyúkhúrral kapcsolatban mágikus gondolat.

Mire használjuk

A mágián túl az embereknek szükségük van valós betegségeik gyógyítására is. Bár a tudomány még nem igazolta a tyúkhúr hatásait azt nem mondhatjuk hogy a jövőben nem is fogja. Nézzük tehát a tyúkhúr népi megfigyelésen alapuló használatait.

-A legfontosabb előny amit a tyúkhúrtea adhat a tavaszi megújulás érzése. Tisztítja és tonizálja a veséket, a májat, vízhajtó, csökkenti a koleszterin szintet és segíti a fogyást. Használd a test felélesztésére a hosszú inaktív téli hónapok után.

-A teát fel lehet használni gyomorproblémák esetén, elősegíti az emésztést,  enyhe hashajtó

-Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító  ezért használják  reuma, ízületi gyulladás és a menstruációs fájdalom, merev fájó izmok kezelésére. Ezekben az esetekben mind a tea , mind a növényből készült pakolás jó hatású

-Bőrproblémák:a népi megfigyelések szerint  képes meggyógyítani sebeket, használható borogatásként kelések, vágások, égési sérülések, tályogok, szemölcsök,pattanások és fekélyek kezelésére. A tyúkhúrt  használják erős  viszketéssel járó ekcéma és pikkelysömör esetén. Nyugtató tulajdonságainak köszönhetően hatékonyan kezeli a csípéseket, enyhíti a száraz bőr viszketését ,és teája kiváló módja a korpás viszkető fejbőr megnyugtatásának.

-A tyúkhurt használják aszthma és más légúti betegségel kezelésére is mint a köhögés és a megfázás

-magas C-vitamin tartalmának köszönhetően használható a skorbut kezelésére

Ha a használatról csak a népi megfigyelések állnak is  rendelkezésünkre  a növényből izolált hatóanyagok részben alátámaszthatják a kezelések létjogosultságát:

C-vitamin, béta-karotin, kalcium, magnézium, kálium,szelén, cink, kumarinok, genistein, gamma-linolénsav, flavonoidok,B-vitaminok (tiamin, riboflavin, niacin) olajsav, rutin, triterpenoid-szaponinok, szaponin-glükozidok . C-vitamin tartalma kiemelkedően magas 150-350 miligramm /100 gr.

Néhány recept:

tea:2 dl vízhez egy evőkanál szárított vagy két evőkanál friss tyúkhúrt adunk és forrázatot készítünk belőle. Ezt ihatjuk belsőleg vagy használhatjuk borogatásra, lemosásra

juice: egy marék friss tyúkhúrt egy pohár gyümölcslével (alma,ananász,barack)turmixgépben összekeverünk ,naponta 3x fogyasztható vitamin és ásványi anyag bomba

pakolás: az pépesített növényt közvetlenül a fájó testrészre helyezzük majd bekötjük. Az összezúzott növényt hozzáadhatjuk egy meleg fürdőhöz is.

Végül de nem utolsó sorban más friss levéllel  (gyermekláncfű, ibolya) ,fokhagymával,  cseppnyi olajjal nagy C-vitamin tartalmú salátát készíthetünk belőle.