Kínai kúszómagnólia sokoldalú serkentő hatás

A kínai kúszómagnólia (Schisandra chinensis) a Távol-Keletről származik. Elsősorban a vadászok kedvelték, mert a több napos vadászatra elég volt egy marék életbogyót vinni, a hatalmas élelmiszerkészletek helyett. Fás lián, amely néhol 12 méter magasra is felkúszik, és a kegyetlen fagyokat (akár – 35 °C) is képes átvészelni, túlélni. Gyógyhatásait ősidők óta nagy becsben tartja az emberiség.

Napjainkban Kínában, Japánban, Koreában és Oroszországban termesztik. Ezen országok tudósai alapos tudományos vizsgálat alá vetették a növényt, és az eredmények alapján elmondható, hogy olyan serkentőszerről van szó, amely bizonyítottan növeli a teljesítőképességet és a kitartást.

Termésének különleges íze miatt Kínában wu wei zinek, vagyis az 5 íz növényének, ötízű bogyónak is hívják. A hagyományos kínai orvoslás (hko) szerint mindegyik íz az 5 elem valamelyikének felel meg, és az elemhez tartozó szervek működését befolyásolja.

Öt illatos íz

A kúszómagnólia lombhullató, cserjés, kellemesen illatozó, világoszöld levelű, fás lián. Tavasszal, amikor kinyílnak krémfehér, olykor rózsaszín virágai, a levegő megtelik a citromra emlékeztető illóolaj illatával. Világos vörös bogyótermése külsőre hasonlít a ribizliéhez, de az íze sokkal savanyúbb. A kínai kúszómagnólia nem túl termékeny, bogyótermése kicsi, és nincs sok belőle, de még a lombhullatás után is díszíti a növényt.  Mint a szőlőt, e növény terméseit is bátran betakaríthatjuk az első fagyok után.

A napos, de egyúttal nedves területeket kedveli, így például a vegyes erdők szélét. Dísznövényként vagy gyógynövényként nálunk is termeszthető, ám legfeljebb 6 méter magasra kúszik fel. Tőosztással eredményesen szaporítható. Savanyú terméseire azonban sokáig kell várni. A növény az első három évben igen lassan növekszik, csak ezt követően kezd el virágozni, majd a későbbi években hoz termést.

Ha termeszteni szeretnénk, nem szabad megfeledkeznünk a támaszról, amelyen elkezdhet felfelé kúszni (drót, kötél, létra stb.); a legjobb erre a célra a védett, déli fekvésű fal. A tavaszi fagyok elleni védelemről ne feledkezzünk meg, és vigyázzunk, hogy a gyökerene száradjon ki.

Mint a ginszeng

A kúszómagnólia a hko-ban ugyanolyan értékesnek számít, mint a ginszeng, amivel gyakran összehasonlítják, sőt kombinálják is. Az életbogyó illóolajokat, gyantát, 3/4 részben savakat, valamint nagy mennyiségű C- és E-vitamint tartalmaz. Növényi fitoszterol tartalmát illetően hatásosabb, mint a ginszeng. A növény legfőbb saját hatóanyaga azonban a magjaiban található schisandrin, amely az ún. adaptogén anyagok csoportjába tartozik, vagyis erősíti a szervezet ellenálló-képességét megnövekedett terhelés esetén. Jótékony hatása minden területen érvényesül. Úgy hat az emberi szervezetre, mint egy erős kínai tea: serkenti a központi idegrendszert, a szív és a tüdő működését, növeli a szellemi és a fizikai aktivitást, depresszióellenes, ugyanakkor elősegíti a nyugodt alvást. A kínai kúszómagnóliát nagy sikerrel alkalmazzák a krónikus fáradtság tünetegyüttes (CFS) kezelésében.

Szinte mindenre jó

Ázsiában a kúszómagnóliát sokoldalúan használják: a tüdő, a vese, a máj, a bél betegségeire, továbbá az immunrendszer erősítésére, emellett alkalmazzák természetes potencianövelőként, illetve a nők csökkent szexuális vágyának fokozására.

A tudományos kutatások a növény minden csodálatos gyógyhatását sorra visszaigazolják. Legfontosabb tulajdonsága minden kétséget kizáróan az antioxidáns hatása: védi az ereket, az idegeket, segít megelőzni a daganatos betegségek kialakulását, erősíti az immunrendszert, felgyorsítja a hegesedést. A gyógynövény bizonyítottan segíti a máj regenerációját, illetve védi a májat (akár a májgyulladással szemben is). Támogatja a gyomor működését, véd a fertőzésektől, a vírusoktól, a cukorbetegségtől, az asztmától, a reumás megbetegedésektől, csillapítja a lázat és a fájdalmat. Csökkenti a koleszterinszintet, élesíti a látást, javítja a hallást.

Bár a kínai kúszómagnóliának nincs nemkívánatos mellékhatása, magas vérnyomás betegség esetén elővigyázatosságot igényel a használata!

Iskolakezdés táján ideális

A hatóanyagok a növény egészében megtalálhatók, így gyógyító célokra az egész növény felhasználható. Teát, tinktúrát készíthetünk a növény leveleiből, terméséből, sőt akár a gyökeréből, kérgéből is. Néhány friss levél elfogyasztása csillapítja a napszúrás okozta kellemetlen tüneteket. A növény termését, fűszeres íze miatt, előszeretettel keverik lekvárokhoz, kompótokhoz, szirupokhoz, likőrökhöz, és süteményekbe is beleteszik. A kínai kúszómagnólia több teakeverékben is megtalálható.

Vladimír Vonásek

Szakmailag ellenőrizte és kiegészítette:

Németh Imréné Éva