Megint egy hihetetlen nyomozás egy „városi legenda ” nyomában. A dilemma: amikor az utolsó kocka csokit ennéd épp -amit egész nap magaddal hurcoltál nyugodtabb időkre várva- az egy véletlen mozdulat nyomán a földön landol. Dobd el, vagy azon nyomban vedd fel, töröld le, és edd meg nyugodtan. Vajon van valami igazság az öt másodperces szabályban? Azaz abban ha az étel nem tölt csupán öt másodpercet a földön nincs ideje beszennyeződni a baktériumokkal.
Volt valaki aki kíváncsi volt vajon van-e valami igazság ebben a városi legendában, rendelkezésére állt néhány labor , meg lelkes diákok is, akik közre működtek a kutatásban.És aki elkövette: Anthony Hilton mikrobiológia professzor és végzős biológus diákjai ( Aston University School of Life and Health Sciences)
A kutatás: hogy megtudják igaz-e az elmélet megvizsgálták különböző típusú padlók ,és különböző típusú élelmiszerek között a „baktériumátadást” vagyis mennyi E. coli és Staphylococcus aureus jelenik meg az ételen ha az 3 és 30 másodperc közötti időt tölt a padlón. Akkor lássuk mi a helyzet ha az élelmiszerek (vagyis tészta, keksz ,pirítós vagy ragadós cukorka ) és a padlók (vagyis szőnyeg ,laminált padló vagy csempézett felület) találkoznak egymással.
A kutatócsoport azt találta hogy az öt másodperces szabály szempontjából a legkedvezőbb a szőnyeggel borított felület, ebben az esetben kerül át a legkevesebb baktérium az ételre. A legkedvezőtlenebb felállás pedig a laminált padló meg a csempézett felület valamilyen nedves élelmiszerrel kombinálva.
És az emberi feltételek. A kutatás részeként Hilton professzor és diákjai kérdőíves felmérést is készítettek arra vonatkozóan, hogy az emberek hajlandóak-e megenni a leesett ételt.
Az eredmények szerint a megkérdezettek 87%-a már evett földre leesett élelmiszert , vagy megtenné minden gond nélkül.Az így nyilatkozók 55%-a nő volt, és ezeknek a nőknek 81%-a nyilatkozott úgy hogy elfogadja az 5 másodperces szabályt.
Az eredmény mégis az, hogy egyáltalán nincs eredmény. Mert nagyon sok múlik azon hogy éppen akkor és ott milyen baktériummal találkozik az élelmiszer amit aztán megeszünk .
Annak ellenére hogy az általános szemlélet szerint nincs az egészben semmi tudományos pusztán csak egy mítosz-mert már más is próbált valamilyen magyarázatot adni a megmagyarázhatatlanra. Egy korábbi okfejtés Jorge Parada orvosigazgató tollából, aki fertőzések megelőzésével foglalkozik (Loyola University ): ami leesik az azonnal szennyezetté válik és nem igazán lehet megtisztítani.Az 5 másodperces szabályt pedig egyszerűen ki kell cserélni arra :kétség esetén dobd ki.
Egy példa : ha a földre esett hot dogot megtisztítjuk lehet hogy nagy mértékben csökkentjük a szennyeződést ,de még mindig marad rajta bizonyos mennyiségű nem kívánatos és számunkra ellenséges baktérium.Lehet hogy a leesett ételen csupán 1000 baktérium marad ami a legtöbb ember számára nem elég ahhoz hogy fertőzést indítson el ,de mi van akkor ha rossz pillanatunkban találkozunk ezzel az ezerrel ,amikor éppen érzékenyebbek vagyunk a fertőzésre .Akkor kockára tettük a saját , vagy szeretett családtagunk egészségét. És az értekezés még folytatódik a csipszről a sajtszeletről,meg a kemény cukorról és arról nagyon nem mindegy hol tölti az a rágcsálnivaló azt az 5 másodpercet, egy épp felmosott konyhában ,vagy egy nyilvános illemhely padlóján.
Szóval az 5 másodperces szabályról szóló városi legenda nem hagyja nyugodni a kutatókat szerte a világon,és elmésebbnél elmésebb vizsgálatok és magyarázatok születnek.Mindezzel kiérdemelték hogy megemlítsük a dilemmát és a hozzá kapcsolódó okfejtéseket a furcsa tudomány kategóriában 😀 .
Forrás: MNT