Rövid tippek fogyókúrához-6

Ez a tipp nem lesz annyira rövid,  viszont nagyon jól szemlélteti hogy nem kell mindig  borzaszóan nagy dolgokra gondolni. Számolgatni még mindig nem szükséges, csak egy kicsit kell odafigyelni és máris  550kcal kevesebb.

A mottó: Valóban kis változtatásokkal nagy tettekre vagyunk, lehetünk képesek.

valtoztatasAlig múltak el a karácsonyi, téli ünnepek és máris itt van március végén a tavasz igazi nagy, keresztény és egyben gasztronómiai ünnepe, a húsvét. A tudatos, átgondolttáplálkozást bizony nehezebb betartani a sok-sok finomság láttán. Az év 365 napja közül körülbelül 20–25 nap (nemzeti ünnepeink, születésnap, névnap, évfordulók), amikor egy háziasszony megpróbál mindent asztalra tenni, mi szem-szájnak ingere. Kicsit érdemes elgondolkodni, ha csak ezeken a napokon ennénk bőségesebben a kalóriában gazdagabb fogásokból, de az év fennmaradó 340 napján jobban odafigyelnénk ételeink mennyiségére, minőségére, és a mozgásra is kellő hangsúlyt fektetnénk, nem küzdenénk oly sokan több-kevesebb súlyfelesleggel. Persze, ha már megesett az eset, s a mérleg nyelve kedvezőtlen irányba mozdult el, gondoljuk végig, hol és hogyan tudnánk sokszor apró, kis változtatásokkal korszerűbben, egészségesebben étkezni.

1 kg súlyfelesleg (zsír) = 7700 kcal.

A táplálkozási szakemberek ajánlása, hogy heti 1/2 kg-nál ne legyen több a tervezett testsúlycsökkentés, ami azt jelenti, hogy hetente 3850 kcal-val, azaz naponta 550 kcal-val legyen kevesebb a javasolt energiabevitel. Hogyan lehet mindezt megvalósítani? Nem nagy ördöngösség, igaz, feltételez némi ismeretet az egészséges táplálkozásról. Gondolok itt a napi többszöri étkezésre, a zöldségek, gyümölcsök, és a teljes őrlésű pékáruk fogyasztására. Valóban kis változtatásokkal nagy tettekre vagyunk, lehetünk képesek. A napi menüben az elfogyasztható ételek mennyiségében nem történt módosítás, a kalóriacsökkentést egyrészt a helyes nyersanyag-válogatással, másrészt a zsírszegényebb konyhatechnológia alkalmazásával értük el (a táblázatban eltérő színnel jelöltük a változtatásokat). Ezért első lépésben szánjunk egy kicsivel több időt a bevásárlásra, tanulmányozzuk át a címkére írtakat és csak után a válasszunk – kalóriaszegényebb, egészségesebb élelmiszereket, amelyek energiatartalmát az elkészítés során lehetőleg ne növeljük tovább.

Fekete Krisztina dietetikus Országos Egészségfejlesztési Intézet

Egy remek szemléletes táblázat a helyes módszerről itt található

 Feltétlenül böngésszék át, érdemes!