Funkcionális élelem: brokkoli, paradicsom, fokhagyma az ‘új frontvonal’

Élelmiszer technológusok mutatták be az angiogenezist* gátló természetes élelmeket, amelyekből betegségeket megelőző élelmiszert lehet kreálni és promótálni.

*angiogenezis- érfejlődés, elősegíti betegségek, mint a rák, elhízás, gyulladások keletkezését

“A vérereknek kritikus szerepük van minden sejt, minden szerv, a szervezet minden funkciójának működésében” – magyarázza William W. Li, orvos, az Angiogenezis Alapítvány elnöke. “Ez a kutatás kimutatja, élelmiszerekkel és italokkal is elő lehet mozdítani az egészséget és a jó közérzetet, befolyásolva az angiogenezist.”

“A világon több, mint egymilliárd embernek nincs egyensúlyban az angiogenezis rendszere.” Ezek az emberek vagy már betegek, vagy nagy a kockázatuk abnormális vérerek létrejöttére, azzal kapcsolatos szívbetegségre, rákra, artritiszre, Alzheimer-kórra, elhízásra vagy más betegségre.

Létezik jónéhány angiogenezist gátló gyógyszerkészítmény a piacon, amelyek sikerrel felveszik a küzdelmet a rákkal vagy más betegséggel. De sok élelem ugyanolyan hatásos, a maga természetes tulajdonságaival: a paradicsom, a zöld tea, a fokhagyma, a brokkoli, a fekete csokoládé, a kurkuma, a tonhal és az olíva olaj.

“Az élelem orvosság, amit naponta háromszor is fogyasztunk. Nem használhatnánk az angiogenezis módosítását egy korábbi szakaszban, a még egészséges embereknél? Nem hagyhatnánk ki a gyógyszereket meg az orvosi eszközöket?”

Ez a kutatás azzal foglalkozik, hogy kombinálja a fenti élelmeket, például a paradicsomot és a brokkolit, némelyeket bizonyos hőmérsékletre hevít – másokat pedig nem – és olíva olajjal készít el egyeseket – amivel fokozza a táplálék anti-angiogenezis képességét. A felfedezés hatással lesz az élelmiszerek megtervezésére és elkészítésére, mondja Vincent Li.

“Érezhetően globális igény van a funkcionális élelmiszerekre, amelyek a tápértékükön túl is nyújtanak előnyt az egészségre” – nyilatkozta Ravi Menon, a Bell Egészség és Táplálkozás Intézet vezető tudományos munkatársa (Minneapolis). Ezeknek a funkcionális élelmiszertermékeknek a kifejlesztése hosszas élelmiszer-biztonsági és -hatékonysági teszteléseket igényel és a fogyasztók tájékoztatását az egészségre gyakorolt hatásairól, fűzte hozzá Menon. “Nehéz a jelenlegi szabályozási keretek között elhelyezni a funkcionális élelmiszerek hatásának bővülő repertoárját.”

“A legjobban úgy lehet legyőzni a társadalmak egyre növekvő egészségproblémáit, hogy elébük megyünk, megelőzzük őket. Az angiogenezis táplálkozással való legyőzése egy jó lehetőség az egészség javítására – egy olyan időszakban, ami megérett az innovációra” – mondta Dr. Li.

Független.hu

Megjegyzés: igaz ugyan hogy a cikk kifejezetten a kereskedelemben előforduló funkcionális élelmiszerek kifejlesztésével foglalkozik, de szerintem kihagyhatjuk az egészből a feldolgozó ipart .