Európában 78 millió dohányos szeretne leszokni a nikotinról

Kontinensünkön 78 millió dohányos szeretné letenni a cigarettát, ám azok fele, akik már megpróbálkoztak, elégtelennek tartja a leszokást segítő szolgáltatásokat – derül ki a húsz európai országban végzett kutatás eredményeit összefoglaló jelentésből, az EQUIPP-ből (Europe Quitting: Progress and Pathways).
 A Pfizer megbízásából készült felmérés a dohányzással, leszokással kapcsolatos nézeteket vizsgálta, a kutatás keretében 2482 egészségügyi szakember, 20 010 dohányos, valamint 22 683 nem dohányzó véleményét kérdezték meg. A kedden nyilvánosságra hozott dokumentum szerint mind a kormányoknak, mind a háziorvosoknak nagyobb szerepet kell vállalniuk a dohányzásról való leszokásban.A jelentés a nikotint jelöli meg a legjelentősebb morbiditási és mortalitási tényezőnek az Európai Unióban, amely az egész életükben dohányzók felének a halálát okozza. Utóbbi csoport tagjainak a fele 35 és 69 éves kora között távozik az élők sorából.

Magyarországon 2007-ben a felnőtt lakosság 36 százaléka (a férfiak 41 százaléka és a nők 32 százaléka) dohányzott naponta vagy alkalomszerűen. Közülük harminc százalék (a férfiak 35 százaléka és a nők 25 százaléka) napi gyakorisággal gyújt rá.

Mint a felmérés során kiderült, a megkérdezett egészségügyi szakemberek 87 százaléka véli, hogy a dohányosoknak szánt támogató szolgáltatásokat a háziorvosoknak kellene biztosítani. Ugyanakkor az orvosok 55 százalékának véleménye szerint az elsődleges egészségügyi ellátás szakemberei nem kapnak elegendő képzési támogatást ahhoz, hogy hatékonyan biztosíthassák ezeket a szolgáltatásokat.

E szolgáltatások fejlesztését egyaránt támogatják az egészségügyi szakemberek, a dohányosok és a nem dohányzók.

A megkérdezett nem dohányzók 68 százaléka és a dohányosok 51 százaléka véli úgy, hogy a kormányoknak több pénzt kellene fordítaniuk a dohányosok számának visszaszorítására, ahelyett, hogy a dohányzásból eredő egészségügyi problémákat kezelik. Véleményüket osztják az egészségügyi szakemberek is, akiknek 88 százaléka gondolja, hogy a kormány felelőssége a dohányzásról való leszokást támogató infrastruktúra fejlesztése.

A dohányosok 40 százaléka szerint a cigarettáról való leszokást segítő kezelések anyagi támogatása arra ösztönözné őket, hogy igénybe vegyék e szolgáltatásokat. Az egészségügyi szakemberek is a leszokást segítő kezelések anyagi támogatása mellett teszik le a voksukat, és a megkérdezettek több mint háromnegyede (77 százaléka) állítja, hogy a leszokással próbálkozó dohányosoknak meg kellene téríteni a klinikailag bizonyított gyógyszerkészítmények árát.

A kutatás alapján összeállított ajánlások között szerepel egyebek között az egészségügyi szakemberek hatékonyabb képzése, ahogy a dohányáruk megemelt ára, vagy a beavatkozások és a kezelések költségeinek megtérítése is.

Forrás:MTI