A levegőszennyezés kezelése világméretű probléma -a WHO szerint,de miről is tájékoztatnak a légszennyeződésről szóló hírek pontosan

A WHO által szeptemberben  közzé tett adatok a levegőszennyeződésről  példátlanok. Az információ 91 ország közel 1100 városának adatait tartalmazza. köztük a fővárosokét és olyan nagyvárosokét amelyeknek több mint 100 000 lakosa van.

Több mint 2 millió ember hal meg évente a kül- ,és beltéri légszennyeződés miatt

A WHO becslése szerint  több mint 2 millió ember hal meg évente az olyan kis méretű részecskék belélegzése miatt amelyeknek a mérete nem éri  el a 10 mikrométer nagyságot. Az ilyen kisméretű szemcsék behatolnak a tüdőbe és a véráramba. és okozhatnak szív-betegséget. tüdőrákot, aszthmát, akut alsó-légúti fertőzéseket.

Miről beszélünk a légszennyezési adatok felsorolásakor -a szálló por

A szálló por (Particulate Matter PM) a levegőben szuszpendált szilárd és/vagy  folyékony részecskék elegye. A szálló port két nagy csoportra lehet bontani szemcsemérete alapján.

  • A 10 mikrométer átmérőjű szemcséket durva részecskéknek (PM10) nevezik, ezek a szemcsék lejutnak az alsó légutakba. A PM10 frakció a talaj eróziójából,valamint az utak kopásából és ipari tevékenységből származó részecskéket tartalmaz.
  • A 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű ” finom ” porszemcsék (PM2,5) alkotják a belélegezhető frakciót ,ezek lejutnak a tüdő léghólyagocskáiba. A PM2,5 frakció másodlagosan keletkezett aerosolokból, égési termékekből, és kondenzálódott szerves vagy fém részecskékből áll, és a szálló por mutagén hatásáért,valamint savasságáért felelős.

A PM10/PM2,5 arány függ az egyes területeken az ipari tevékenység típusától, a fűtőanyagtól, a földrajzi ,és időjárási viszonyoktól. Európában a szulfát és a szerves anyag a két fő szálló por komponens ami végül is meghatározza az évi áltagos PM10 és PM2,5 tömegkoncentrációját. Az egészségkárosító hatásokkal kapcsolatos emisszió források a kipufogógáz és a széntüzelés. A szél fújta inert por-nagyobb szemcsemérete miatt-kevésbé károsítja az egészséget.

A szálló por egészségi hatása
A szálló por koncentráció rövid távú emelkedése izgatja a nyálkahártyákat, köhögést és nehézlégzést válthat ki. A tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el, aminek következtében növekszik a vér alvadékonysága, vérrögösödés léphet fel. Növekszik az asztma és a krónikus légcsőhurut fellángolások miatti orvoshoz fordulás, illetve a szív-érrendszeri megbetegedések száma. A levegőhigiénés index legmagasabb, „veszélyes” kategóriájában az
összes halálok miatti halálozás is növekedhet.
A kültéri levegő szálló por tartalmának hosszú távú hatásai a következők: a várható élettartam jelentős csökkenése a szív- és érrendszerei, a légzőszervi betegségek, valamint a tüdőrák miatti halálozás növekedése következtében. Irodalmi adatok támasztják alá, hogy a közlekedés eredetű levegőszennyezés (magában foglalva a szálló por szennyeződést is) a forgalmas utak mentén élő lakosság körében nagyobb mértékben fejti ki a káros hatásokat. Meg kell jegyezni, a szálló por még a legalacsonyabb koncentrációban is káros.

A WHO irányelvei szerint a PM10 nagyságú részecskék megengedett maximális mennyisége 20 mikrogramm/köbméter éves átlagban, de a közzé tett adatok azt mutatják néhány városban az éves átlagos érték elérte a 300 mikrogramm/köbmétert.

Magyarországon a légszennyezés számszerű megadása az un. Levegőhigiénés Index alapján történik amelyben nemcsak a szálló port hanem az egyes szennyező gázok mennyiségét is figyelembe veszik (kéndioxid, nitrogéndioxid, szénmonoxid, ózon) az idő függvényében.
A LHI rendszere négy légszennyezettség kategóriát tartalmaz:

-az első kategória (1) az elfogadható,

-a második (2) a kifogásolt,

-a harmadik (3) az egészségtelen

-és a negyedik (4) a veszélyes minősítésű.

Az LHI kiszámításához szükséges légszennyezettségi adatokat az Országos Légszennnyezettségi Mérőhálózat automata mérőállomásainak adatbázisa (http://www.kvvm.hu/olm) szolgáltatja, míg az egészségi hatások becslése a nemzetközi és a hazai szakirodalom alapján történik.

Pécsett az elmúlt héten -hétfőtől szombatig -az érték háromszor esett a veszélyes ,és háromszor az egészségtelen kategóriába.Mind a hat napon a domináns légszennyező a szálló por PM10 frakciója volt .Budapesten a múlt héten hasonló volt a helyzet, csak szombatra javult egy fokozatot-kifogásoltra-a minősítés.

Forrás:

WHO Air Quality Guideline – Global Update, 2005: (www.euro.who.int/Document/E87950.pdf

www.oki.wesper.hu