Fogyókúra piros paprikával

A paprika csip?s ízét adó kapszaicin lehet a jöv? fogyasztószere: nem csak a szánkat, hanem a zsírszövetet is fokozottan égeti. Dél-koreai kutatók tanulmányát a Journal of Proteome Research közölte.

A többletsúly f?leg zsírszövet formájában rakódik le testünkben. Ez azonban nem egységes anyag: testünkben van fehér és barna zsír. Az elhízás a fehér zsír fölhalmozódását jelenti. A barna zsír viszont h?t termel: mozgás nélküli égetés melegíti az újszülötteket, vagy a téli álmot alvó állatokat.

A feln?tt ember testében igen kevés a barna zsír mennyisége. A fehér zsír viszont nem csak tárolja az energiát, hanem szerepet játszik az anyagcsere folyamatok szabályozásában is. Nagy jelent?sége volna, ha lehetne befolyásolni a fehér zsír és a barna zsírszövet arányát.

Évekkel korábban voltak vizsgálatok, melyek állatkísérletek alapján azt jelezték, hogy a paprika éget? hatóanyaga, a kapszaicin fokozza a zsírsejtek energiafelhasználását. Ez arra utalt, hogy hatására a fehér zsírsejtek anyagcseréje, m?ködése a barna zsírsejtekére emlékeztet.

Dzsong Von Jun koreai kutató és munkacsoportja ezt a kérdést vizsgálta kísérleti patkányokon. A fiatal állatokat három csoportra osztotta. Az els? csoportban lév?k a szokásos patkánytápot ették. A második csoport tagjai sok zsírt tartalmazó tápot kaptak, valamint ivóvizükben kapszaicint. A harmadik kísérleti csoport a zsírb? étrendet fogyasztotta, de ivóvizükbe nem tettek kapszaicint.

Növekedésük során mindhárom csoportban a patkányok súlya nagyobb lett, de nem egyformán. A kapszaicin a sok zsírt tartalmazó étrend hízlaló hatását átlagosan nyolc százalékkal mérsékelte.

A kísérleti állatok zsírszövetének elemzése arra utalt, hogy a kapszaicin átalakítja a sejtek összetételét és tulajdonságait. A változások hatására a fehér zsírsejtek mind jobban hasonlítanak a barna zsírsejtekre.

A barna zsírsejtek aktiválásával a fehér zsírsejtekben lév? kalória úgy elégethet?, mintha csupán üzemanyag volna. A szervezet így ezt az energiát használja fel és nem csak a cukor égetéséb?l nyert energiával él.

Kínai kutatók azt is kimutatták, hogy a magas vérnyomású patkányok vérnyomása kapszaicin hatására csökken. Hangsúlyozzák, hogy Kína azon részén, ahol igen sok paprikát használnak, a magas vérnyomás lényegesen ritkább, mint ott, ahol kevesebb paprikát esznek.