Életben maradni-dialízis készülék a fürdőszobában

Egy héten háromszor Hu Songwen leül a fürdőszobában és bekapcsolja a házilag készített dialízis készüléket. A házilag szó  nem tévedés:régi orvosi műszerekből  és konyhai eszközökből áll a szerkezet . A tákolmány célja hogy a dialízisre szoruló férfit, aki nem tudja már megfizetni a kórházi díjakat, életben tartsa.És ez így megy 13 éve.

Hu főiskolai hallgató volt 1993-ban,amikor diagnosztizálták nála a vesebetegséget. A veséi nem tudták többé  megtisztítani a vérét a salakanyagoktól. Az első hat évben még ki tudta fizetni a kórházi kezelés költségeit de akkor elfogytak a tartalékai.Más megoldás nem volt ha élni akart mint hogy létre hozzon egy saját otthoni dializáló állomást . Minden otthoni kezelés költsége csak 12%-a a kórházi kezelés költségének. Íme!

A készülék úgy működik mint az igazi : egy külső vese ,amely megtisztítja a vért a salakanyagoktól. Két rekesz amelyeket egy membrán kapcsol össze. A membránnak  az a tulajdonsága  hogy csak bizonyos molekulák tudnak rajta áthaladni. A vér átpumpálódik a membrán egyik oldalán levő rekeszen míg a másik oldalon a dializáló oldat cirkulál.A dializáló oldat is házilag készül : nátrium-klorid, kálium-klorid ,és nátrium-hidrogén-carbonát (házilag) ” tisztított ” vízben.

A testéhez kapcsolódó csövek amelyekkel a géphez kapcsolódik  még csak nem is hasonlítanak  steril kórházi dologhoz. A vér útja a karjából a készülékhez vezet ,majd egy másik csövön a szűrt vér visszaáramlik az erekbe.

Hu betegsége azt jelenti hogy veszélyesen magas a vérében a nátrium és a kálium szint.A dializáló oldat összetétele hasonló az emberi vér összetételéhez. Amikor a vér és a dialízis folyadék keresztül áramlik a membrán két oldalán ezek az túlzott mennyiségű ionok átvándorolnak a vérből a membránon keresztül az oldatba.Így a vér koncentrációja csökken ,a salakanyagok a folyadékba kerülnek ,amely a művelet után nem használható többet. A részecskéknek ezt a spontán mozgását a magasabb koncentrációtól az alacsonyabb irányába a membránon keresztül diffúziónak nevezzük.

A  “tiszta” vér aztán visszakerül a véráramba. Hu állapota azzal is együtt jár ,hogy a vére savassá változott . Ezt a bicarbonátnak a vérbe való juttatásával lehet kezelni.Ebben az esetben a folyadékból kell az anyagnak   vérbe  áramolni a membránon keresztül.

Az orvosok szerint fennáll a súlyos fertőzés,valamint a hosszú távú szövődmények lehetősége a nem kellően tisztított víz és az egyéb körülmények miatt. Hu  81 éves anyjával él Jiangsu taromány Qutang nevű településén ,és lehetőségei korlátozottak.

A történet felkeltette a nemzetközi érdeklődést egy lapnak köszönhetően ,és Hunak a kormány segítséget ígért.A kórházi kezelés költségét leszorítanák az otthoni kezelés szintjére.A férfi szerint azonban a legközelebbi kórház messze van és nagyon zsúfolt.

Kínában körülbelül a lakosság fele fizet magának egészségügyi biztosítást. Ezért a biztosító a költségek felét fedezi ,a másik felét pedig a betegnek kell fizetnie. Kína legszegényebb területein az emberek azonban súlyos körülmények között küzdenek azért ,hogy ki tudják fizetni orvosi számláikat.

Forrás.DailyMail