Élelmiszerfertőzések: a szőlőfürt-baktérium

A Staphylococcus aureus  szintén a gyakori ételmérgezést okozó mikroorganizmusok közé tartozik. Egészséges emberek b?rén, nyálkahártyáján, de a székletben is megtalálható a potenciális kórokozó, és a járványok kb. 4%-ért felel?s. A népesség igen széles köre érintett, a baktérium terjedésében pedig kiemelt jelent?ség? a személyi tényez?, ugyanis az élelmiszerekbe általában kézr?l kerül…

A Staphylococcus aureus a Staphyloccoccus nemzetség tagja, nevét a sz?l?fürtszer?en csoportosuló cuccosokról kapta, nem rendelkezik csillókkal a mozgáshoz. Nem minden hordozó betegszik meg, ha valaki egyébként egészséges, nem kell elpusztítani a kórokozót, ám ha valamilyen alapbetegséggel vagy valamilyen okból meggyengült immunrendszer? egyeddel találkozik, jelent?s kockázati tényez? lehet.

Mik a Staphylococcus okozta megbetegedések és milyen tünetei vannak?

Mint mondtuk, a lakosság körülbelül felének az orrában és b?rén (ritkábban a szájban, húgyutakban, eml?ben, légutakban, belekben) megtalálható a mikroba, és az esetek többségében semmilyen betegséget nem okoz. A b?r károsodása, égése, sérülése esetén áttörhetik a szervezet véd?rendszerét és fert?zést idézhetnek el?. Tünetei leginkább gennyes sebek, tályogok a b?rön, de a bels? szervezetben is elterjedhetnek. Súlyossága lehet enyhe, de akár életveszélyes is. Gyógykezelését nehezíti, hogy a törzsek nagy részében antibiotikum-rezisztencia fejl?dött ki. Leginkább az újszülöttek, szoptatós anyák, b?rbetegségben szenved?k, friss m?téten átesettek, valamilyen okból legyengült immunrendszerrel rendelkez?k vagy tartós betegségben szenved?k (cukorbetegek, tüd?betegek stb.) a veszélyeztetettek.

Élelmiszer-biztonsági jelent?ségüket a törzsek egy része által az élelmiszerben történ? elszaporodást követ?en termelt h?álló enterotoxin adja, amely megfelel? mennyiségben a fogyasztó szervezetébe jutva néhány órán belül heveny tünetekben megnyilvánuló ételmérgezést okoz.

A tünetek a megbetegedést követ?en igen hamar jelentkeznek, már 1-7 órán belül hányást, hasmenést okoznak.

Hogyan kerülhet a Staphylococcus aureus a konyhánkba és onnan az ételeinkbe?

A Staphylococcus aureus mikroba általánosan elterjedt a környezetünkben. Megtalálható a leveg?ben, a vízben, a talajban, porban, de a legtöbb háziállat is hordozója lehet. A konyhában felhasznált alapanyagok számos fajtájából kimutatható, úgymint a tojás, szendvicsek, tej, sajt, jégkrém, krémek, habok, nyers hús, baromfi, f?tt tésztafélék, de még gombakonzervben is találtak.

Hogyan el?zhetjük meg a megbetegedést?

A baktérium terjedésében kiemelt jelent?ség? a személyi tényez?, ugyanis az élelmiszerekbe általában kézr?l kerülhet, így a személyi higiénia igen fontos tényez? a megel?zésben. A tünetmentesség még nem jelent teljes gyógyulást, mert a beteg még hordozhatja a fert?zést.

Nagyon fontos továbbá az elkészült ételek gyors h?tése és 7°C alatti tárolása, mivel ez a h?mérséklet már gátolja a baktérium szaporodását. Ha nem megfelel? az ételek h?tése, akkor a mikroba nagy számban elszaporodik és enterotoxint termelhet, amely – ahogy arról már írtunk – súlyos ételmérgezést okozhat.

Laboratorium.hu