Egy magyar találmány útja: intelligens analizáló sebészkés

(MTI) – A massachusetts-i központú Waters Corporation megvásárolta a magyar MediMass Kft. fejlesztés alatt álló “Intelligens Késének” REIMS nevezetű, lényegi technológiáját – jelentette be az onkokést fejlesztő MediMass Kft.

Az üzletág értékesítése a közlemény szerint gyakorlatilag magában foglalja a MediMass összes eszközét, beleértve a szabadalmi beadványokat, szoftvereket, adatbázisokat és a technológiához fűződő tapasztalatot, szakértelmet és munkaerőt.
A fejlesztés alapjául szolgáló REIMS technológia adja a lényegét az Intelligens Kés (“iKnife”) néven ismertté vált fejlesztési projektnek. A koncepcionális fejlesztés szakaszában lévő Intelligens Kést a jövőben a műtétek közbeni, azonnali diagnózis felállításához lehet majd alkalmazni.
reims-3A REIMS technológia ahhoz szükséges, hogy az onkokés vagy intelligens sebészkés a későbbiek során képes legyen az operáció közben azon nyomban információt nyújtani a vizsgált szövet kémiai jellegzetességéről és arról, hogy tartalmaz-e rákos sejteket. Az iKnife, a Waters általi további fejlesztést követően, lehetővé teheti, hogy az operáció folyamán a sebész minden esetben tökéletesen diagnosztizálni tudja és el tudja távolítani a rákos sejteket.
A REIMS egy olyan ionizációs eljárás, mely szinte bármilyen minta azonnali tömegspektrometriás analízisét lehetővé teszi. A technológia az elmúlt évek fejlesztéseinek eredményeképp képesnek bizonyult az azonnali kémiai analitika potenciális kiterjesztésére az élelmiszer-biztonság, mikrobiológia és a klinikai diagnosztika területére.

A Waters már három éve együttműködik a MediMass-szal és az Imperial College London-nal a REIMS technológia továbbfejlesztésében azzal a céllal, hogy a technológia alkalmazható legyen az egészségtudomány több gyakorlati területén.

A MediMass Kft. 2008-ban a SOTE-vel együttműködésben alakult magyar kutatás-fejlesztéssel foglalkozó kkv, amely Takáts Zoltán kutató találmányára épül, akinek öt magyar magánszemély közeli munkatársa és partnere volt a kezdetektől fogva. A tulajdonosi csoport az elmúlt években többször bővült, legutóbb a Euroventures IV. (JEREMIE társ-befektető) alapja csatlakozott több magánbefektetővel együtt. Ennek eredményeként 2011-ben több körben mintegy 1-1,5 millió euróval megemelték a társaság alaptőkéjét. Ez lehetővé tette, hogy a kutatást elvigyék a prototípus fázisig, valamint megfelelő stratégiai partner találjanak az engedélyeztetésig és üzleti felhasználásig. A kutatásokat ezalatt az EU Hetes Keretprogramja is támogatta. A társaságot mindvégig az alapítók irányították.
A Waters Corporationt több mint 50 éve alapították. Célja, hogy üzleti előnyöket biztosítson olyan szervezetek számára, amelyek elsősorban laboratóriumi kutatómunkát végeznek olyan területeken mint az egészségügyi szolgáltatások, környezetvédelem, élelmiszerbiztonság, vízminőség, fogyasztói termékek és magas hozzáadott értékű kémiai anyagok. A Waters portfóliója magában foglalja a kémiai elkülönítés tudományát, a laboratóriumi információ menedzsmentet valamint a tömegspektometriai és hőmérsékleti analízist. A társaság árbevétele 2013-ban elérte az 1,9 milliárd dollárt. A Waters a Waters Corporation regisztrált védjegye.

Egy rövid leírás a működés elvéről egy korábbi cikkükből:

Szimatoló szike amely forradalmasíthatja a daganateltávolító műtéteket

A daganateltávolító műtétek során a sebészek legnagyobb gondja az meddig terjed a daganat és hol van már az egészséges szövet,.

Még a legjobb sebész sem lehet biztos abban hogy teljes terjedelmében eltávolította a daganatot. A műtét pontosságától pedig sok minden  függ : a gyógyulás nagyobb esélye vagy az szüksége lesz-e a betegnek egy újabb műtétre . Természetesen a műtét előtt végeznek vizsgálatokat és a műtét során is vesznek szövetmintákat de ezek vizsgálata költséges és időigényes.

Szükség lenne tehát egy mindent tudó varázspálcára de ha nem is arra akkor egy intelligens daganatszövet felismerő sebészkésre. Nos ez utóbbi megoldódni látszik , a feltaláló pedig Dr. Takáts Zoltán ( Imperial College, London)

A megoldás iKnife névre hallgat és két már meglevő dolog kombinációjából fejlesztették ki.Az egyik az elektromos szike amelyet már rutinszerűen használnak. A szike működése közben a szövetek elégésekor füst keletkezik amelyet elszívókkal távolítanak el. Nos ennek a füstnek információ tartalma van. A  füstöt összegyűjtve és egy tömegspektrométerbe vezetve az rögtön elemzi a mintát és kémiai tulajdonságok alapján azonosítani tudja hogy a szövet rákos volt-e vagy ép. Ezek az információk a műtét közben azonnal megjelenhetnek egy képernyőn a sebész mellett . Néhány esetben csupán  pár másodpercre van szükség a szövetminta azonosításához. Az eddigi vizsgálatok szerint az elemzés 100%-os pontosságú.