Mindent másra kéne használni:csak fűszerek vagy mégsem?

fuszer1Népszerű fűszernövényeink a rozmaring, az oregano és a majoranna olyan vegyületeket tartalmaznak amelyek képesek arra hogy hasonló módon “kezeljék” a 2.-es típusú cukorbetegséget mint a vényköteles gyógyszerek. Az új tanulmány az Amerikai Kémiai Társaság folyóiratában a  Journal of Agricultural and Food Chemistry-ben jelent  meg.

Amerika lakosságának 8%-a szenved 2-es típusú diabeteszben – egy 2012-es adat szerint-és a különböző kezelések amelyekkel próbálják a betegséget féken tartani kb.  175 billió dollár költséget jelentenek  az ország számára.

A 2-es típusú cukorbetegség inkább idősebb korban jelentkezik. Nem pusztulnak el az inzulintermelő béta sejtek, de ennek ellenére nincs megfelelő inzulinhatás (a nem elegendő inzulintermelés, illetve az inzulin hatásának gyengülése miatt), így végeredményben nem jut elég vércukor a sejtekbe. Mivel a cukorbetegség ezen típusánál van inzulin, a vércukorérték lassabban emelkedik, és a tünetek is másabbak: végtagok zsibbadása, nehezen gyógyuló sebek, bőrviszketés, romló látás.

 Míg 1-es típusnál az okot nem ismerik (feltételezik a genetikai hajlamot, vírusok szerepét, autoimmun eredetet), 2-típusnál várható a betegség megjelenése bizonyos rizikótényezők esetén: pl. elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség a családban. A terápia is más, hiszen csak a diéta és a szájon át szedhető gyógyszerek, a testmozgás sikertelensége esetén jön szóba az inzulinkezelés. Bár egyre több a bizonyíték, hogy a korán elkezdett inzulinkezelés segít a későbbi szövődmények megakadályozásában.

Forrás:webbeteg.hu

A leírásból is látszik a kettes típusú cukorbetegséget esetleg még lehet az étrend változtatásával vagy a fizikai aktivitás növelésével kezelni de nem mindenki képes az életmód gyökeres megváltoztatására, vagy a gyógyszeres kezelés magas költségeinek megfizetésére. ( A cikk az amerikai gyógyszerárakat veszi figyelembe, bár néhány antidiabetikumnak Magyarországon is igen magas a térítési díja.)

Ismert  fűszereink/gyógynövényeink alternatív megoldást jelenthetnek a vércukor ellenőrzött szinten tartásához.

A vizsgálat tárgyai ezúttal :

Origanum vulgare

Origanum majorana

Rosmarinus officinalis

Lippia graveolens ( nálunk kevésbé ismert mexikói oregánó amely az Egyesült Államok Dél-Nyugati részein, Mexikóban, Közép-Amerikában őshonos)

A tanulmányban kivonatot készítettek a növények üvegházból, vagy szárított kereskedelmi forgalomban levő változataiból. Ezután megvizsgálták azon képességüket hogy mennyire befolyásolják két, a vércukorszint normál értéken tartásában részt vevő enzim működését.

A két enzim

 DPP-4 nevezetű  amely az inzulin szekrécióban vesz részt

PTP1B nevezetű amely az inzulinhoz kapcsolódó jelátviteli rendszerben vesz részt

Ez a két enzim a cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek célpontja. Például a  –nálunk is ismert– metformin és szitaglipin hatóanyag a  DPP-4 inhibitor család tagja, viszont a második enzim inhibítorainak keresése nagyobb kihívás a kutatók számára,mivel ennek gátlásával a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát lehetne csökkenteni.

Az eredmények

A kutatás vezetője Prof.Elvira Gonzales de Mejia és munkatársai ( Department of Food Science and Human Nutrition, University of Illinois) megállapították, hogy az üvegházban termesztett gyógynövények több polifenolt és flavonoidot tartalmaznak mint a kereskedelmi, szárított változat. Ez azonban nem érintette a hatáshoz szükséges koncentrációt, az mindkettőben elegendő volt.

Azt is megállapították, hogy az üvegházban termesztett rozmaringból, majorannából és mexikói oregánóból  származó kivonatok  jobb  inhibitorai voltak  a DPP-4 enzimnek míg a kereskedelmi szárított változatok kivonatai  jobb inhibitorai voltak a PTP1B enzimnek. Ennek az utóbbi  enzimnek a gátlásával a 2-es típusú cukorbetegség előfordulásának kockázatát csökkenthetjük.

További elemzések a polifenolokon és a flavonoidokon kívül más hatékony vegyületeket is azonosítottak.

Következtetés:ha nem is vagyunk betegek  használjuk bőkezűen ételeinkhez a fent említett  fűszereket és máris tettünk valamit a 2-es típusú cukorbetegség megelőzése érdekében. 

Forrás: medicalnewstoday.com, eurekalert.org, fuggetlen.com