Édesnarancs olaj

Az édesnarancs illóolajat a narancsfélék családjába (Rutaceae) tartozó örökzöld édesnarancsfa (Citrus sinensis) gyümölcsének külső terméshéjából nyerik ki hidegen sajtolással majd ezt követő szűréssel és centrifugálással.

Fő alkotó részei: 92% limonén, 3-5% cirtál, citronellál, linalol, terpineol, linalilacetát, geranil, neril, és különböző aromás aldehideket tartalmaz.

Hatásai:bőrnyugtató, étvágygerjesztő, gyomorerősítő, gyulladáscsökkentő, gyulladásgátló, idegerősítő, illatosító, közérzetjavító, nemi vágy növelő, nyugtató, szagtalanító, szíverősítő, tisztító, általános fertőtlenítő. A narancsolaj visszaadja a száraz vagy a zsíros bőr egyensúlyát, javítja a testfelszín vérellátását, ezért a narancsbőr(cellulitis) gyógyulását is előmozdítja. Növeli a verítékezést, így támogatja a mérgező anyagok eltávolítását a tisztátalan vagy lassú anyagcseréjű bőrből. Használatát ajánlják tisztítókúrák kiegészítésére és jó atmoszféra teremtésére. Megfázás, feszültség, stressz, emésztési zavarok kezelésére és általános nyugtatóként, gyulladásgátlásra, fertőtlenítésre, méregtelenítésre, bőrnyugtatásra, szagtalanításra használják. Feszültségoldó hatása jelentős, illata örömet és kellemes érzést kelt a legtöbb emberben. Télen a fürdővízhez adva kellemes meleg érzetet ajándékoz.

Használati módjai:Illatos fürdők alkotórésze, bedörzsöléssel a nyugtató, antibakteriális, és bőrápoló hatását, szájöblítés esetén antibakteriális hatását aknázhatjuk ki. Párologtatással kellemes, nyugtató környezetet teremt, csökkenti a felnőttek és a gyerekek alvási zavarait, idegességi tüneteit.

Az édesnarancs terméshéjából kinyert illóolaj nem mérgező, a bőrt nem irritálja de fényérzékenyítő hatású lehet.