Az örök fiatalság gyümölcse

Kínai ördögcérna – Lycium chinense

A kínai ördögcérna, latin nevén Lycium chinense a burgonyafélék családjába tartozó évelő bokor, amely akár 3 méter magasra is megnőhet, és amelynek termése már több ezer éve óriási tiszteletnek és szeretetnek örvend a keleti orvostudományban.

Az ördögcérna termése vöröses-narancssárga, kellemesen édes ízű bogyótermés, amelyet sokféle módon fel lehet használni a konyhában. A szárított ördögcérnát többnyire magában vagy mogyoróval, mazsolával, esetleg egyéb aszalt gyümölccsel együtt szokás fogyasztani. Rendkívül előnyös nassolnivaló a tévézéshez, és mivel az ördögcérnát “az öröm és a hosszú élet” gyümölcsének is nevezik, érdemes a hétköznapi ételeink elkészítésekor is felhasználni. Tegyük bátran bármilyen levesbe vagy akármilyen húsételhez. A vegetáriánusoknak biztosan ízleni fog a főtt rizs vagy bab és ördögcérna kombinációja, a gurmanok pedig próbálják ki az ördögcérnával töltött túrógombócot. Hétköznapokon a gabonakása vagy a kalács remek kiegészítője lehet.

Tökéletes egészség, hosszú életkor

Lycium_chinense6Nagy bánatunkra Kelet-Közép-Európában egyelőre semmiféle hagyománya nincs a kínai ördögcérna termesztésének. Miközben ismereteink szerint az ördögcérna rendkívül igénytelen, edzett és szívós növény. Elviseli a száraz, táplálékban szegény talajt is, és nem “betegeskedik”. Sűrű bozótokban növekszik Kína északi és nyugati részén, Japánban, Koreában és Tibetben. Európában is ismert egy ördögcérna faj, amelyből élősövényt szoktak készíteni, ám az – kínai társától eltérően – kevés termést hoz, és azt is viszonylag későn.

A kínai ördögcérna elsöprő népszerűsége önmagában is elegendő bizonyíték arra, hogy ennek a finomságnak valóban egyedülálló hatásai vannak. A hagyomány szerint az ördögcérna hosszú távú fogyasztása szavatolja a tökéletes egészséget és a hosszú életkort.

A benne található hatékony anyagokat tekintve az ördögcérna a karotinoidok egyik leggazdagabb forrása a növényvilágban. Ez a vöröses-narancssárga növényi festék kiváló antioxidáns, és az ördögcérnán belül még intenzívebben hat, mert a növényben ugyancsak antioxidáns hatású és más vitaminokkal (A-, C-, E-, B-vitaminnal) együtt van jelen.

Az ördögcérna termésében található, másik kivételes anyag a betain. Ez a gyenge szerves bázis védi a sejteket a dehidratációtól és az ozmózis révén bekövetkező inaktivációtól, lehetővé teszi a szervezeten belüli energiamegtakarítást, és előnyösen hat a májsejtek regenerációjára. Az ördögcérnában fellelhető további hatékony anyagok: természetes szteroidok, esszenciális aminosavak, immunológiailag aktív poliszacharidok, alkaloidák, valamint jelentős mennyiségű ásványi anyag (elsősorban foszfor és kalcium) és nyomelem (cink, réz, szelén, germánium).

Gyógyír az energiahiányos vesének

A hagyományos kínai orvoslás (TCM) szerint az ördögcérna termése kiegyensúlyozott jellegű, édes ízű, erősíti a veseműködést, nedvesíti a tüdőt, támogatja a májműködést, és táplálja a vért. A hagyomány úgy tartja, hogy a növény kiválóan alkalmazható az immunrendszer megerősítésére, a látás javítására, a vérzsír- és a vércukorszint csökkentésére. Sokszor “bizonyított” már a vese energiahiánya miatt kialakuló, hátfájással, hányingerrel, hallásproblémával és potenciazavarral kísért gyengeség vagy teljes kimerültség esetében. A modern orvostudomány is alátámasztja, hogy a kínai ördögcérna tonizáló, erősítő hatású, valamint támogatja a nehéz munkát végző, a betegség miatt legyengült és elsősorban az idős emberek szervezetét.

A kínai ördögcérna több okból is jótékonyan befolyásolja az idős emberek kondícióját. Erősíti a vese energiáját, antioxidáns hatású, ezáltal védi a testet a szabad gyökökkel szemben, csökkentve az úgynevezett civilizációs betegségek kockázatát. Az idős szervezetre kifejtett előnyös hatása annak is köszönhető, hogy a növényben levő poliszacharidok jelentős mértékben ösztönzik az agyalapi mirigy (hipofízis) működését. Arról a belső elválasztású mirigyről van szó, amely az összes többi belső elválasztású mirigy funkciójáért is felelős (akár egyfajta karmester, amely az egész zenekart felügyeli – a szerk.). A hormonrendszer egyensúlya pedig – magától értetődő módon – nagyban hozzájárul az időskori kiegyensúlyozott, megfelelő minőségű élethez. Tudományos vizsgálatok arra is rámutattak, hogy a kínai ördögcérna a rákos betegségek orvosi gyógymódjának kiváló kiegészítője lehet. Nemcsak erősíti a szervezet természetes védekezőképességét és csökkenti a sejtkárosodás kialakulásának kockázatát, hanem hatóanyagai képesek kijavítani a DNS-ben keletkezett hibákat is, így megakadályozza a mutációk kialakulását.

Lassítsuk az öregedést

A kínai ördögcérna rendszeres fogyasztása emellett jótékonyan hat a vérképzésre, támogatja az emésztést és a bélműködést, méregteleníti a szervezetet, enyhíti a fejfájást, valamint az allergiás betegségek lefolyását, növeli a szexuális teljesítőképességet, illetve természetes módon lassítja a bőr és az egész szervezet öregedésének folyamatát.

A kínai ördögcérna napjainkban elérhető áron kapható készítmény, amely meghosszabbíthatja az életet, illetve jobbá teheti az élet minőségét. Elegendő naponta egy maréknyi szárított ördögcérnát elfogyasztani magában, vagy teába keverve. De jó szívvel javasolhatom az Energy új termékének, a Geriatrim-nak a szedését is, amelynek egyik fő összetevője a kínai ördögcérna.

Forrás: Tereza Viktorova