Édes narancs, a karácsony illata

EGZOTIKUS TERMÉSEK
Az édes narancs egy örökzöld, napfényimádó, rutafélék családjába tartozó, keletről származó növény, amely a hagyományos kínai orvoslásban pótolhatatlan szerepet tölt be. Illóolaját hideg sajtolási eljárással nyerjük ki termésének héjából. Már a narancs puszta látványa is örömet, lelkesedést, friss érzéseket vált ki belőlünk, íze javítja a kedélyállapotunkat, ízlelőbimbóinkat pedig édesen savanykás, üde aromával tölti fel. Már a narancshámozás is egyfajta aromaterápia, amikor a héj megbontásának következtében jellegzetesen friss, energetizáló illatanyag szabadul fel.
Érdekes, hogy a keserű narancs, mely az édes narancs rokona, többfajta illóolajat rejt magában. A keserű narancs egyes részeiből más és más, különböző terápiás tulajdonságokkal rendelkező illóolajok nyerhetők. A petitgrain esszenciát a növény leveleiből, az illóolajok királyát, a nerolit pedig a fa virágaiból nyerjük ki.

A NARANCS AJÁNDÉKAI

A narancs illóolaja áldásos hatással lehet szervezetünkre, azokban az esetekben, amikor rendetlenkedik a gyomrunk, fájdalmat, görcsöket, puffadást, hányingert érzünk, esetleg székrekedésben szenvedünk. Mert a narancs görcsoldó, szélhajtó (karminatív), fertőtlenítő és
antidepresszáns tulajdonságokkal rendelkezik. Kiválóan kombinálható a mentával, amikor nem jó a gyomrunk, vagy amikor olyan szavak jönnek a szánkra, mint pl.: „Na, ezt utálom!” Ugyanis a narancs és a menta együttes használata segíti az emésztést, de nem csak az ételek, hanem az érzelmek és az új információk megemésztését is.

A narancs a HKO szerint a Fa elemhez tartozik, tehát elsősorban a máj-epehólyag energetikai rendszerét harmonizálja. Dinamizál és tonizál, valamint újra mozgásba hozza a májban, a gyomorban és a bélrendszerben stagnáló energiát. A narancsolaj energiája semleges, azaz se nem nedves, se nem száraz, se nem meleg, se nem hideg. Képes feloldani a csí energia blokkolódásait, ami ezért is fontos, mert a csí stagnálása
feszültséget, ingerlékenységet és frusztrációt szülhet.

MELENGETŐ ÉRZÉS

A narancsolaj meleg, napfényes aromája stimulál, energetizál és az egekig emel. Örömet és pozitív érzéseket kelt, szertefoszlatja a szomorúságot és az ingerlékenységet. Cseppentsünk néhány csepp narancsolajat a tenyerünkbe, és lelkünk azonnal ragyogni kezd, visszanyerjük optimizmusunkat, humorérzékünket. Az olaj mindemellett szinte azonnal harmonizálja agyunk mindkét féltekéjét. Az édes narancs esszencia kifejezetten ajánlott mindazoknak, akik hajlamosak a rugalmatlanságra, a szorongásra, akik szüntelenül a sikert és a tökéletességet hajszolják. Túlzott erőfeszítéseik miatti szorongásaikra, és alacsony kudarctűrő képességükre fantasztikus hatással lehet ez az olaj, amely megtanítja, hogyan lazuljanak el, hogyan nyissák meg elméjüket az új lehetőségek előtt, és hogyan erősítsék meg alkalmazkodóképességüket.

SIKER ÉS ÖRÖM

Az olaj fejleszti a kreativitásunkat, segít megérteni a bőség fogalmának valódi jelentését, megszabadít minket az önsajnálattól. Összeköt minket a bennünk élő gyermekkel, spontaneitást, örömöt és játékosságot csempész az életünkbe. Nem véletlen, hogy az orvosi asztrológiában a narancsolajat régebben a boldogság és az optimizmus bolygójával, a Jupiterrel kötötték össze.

A narancsesszencia hatásait szimbolikusan az indiai Ganésa isten befolyásához hasonlíthatjuk, aki jólétet és új lehetőségeket hozott az embereknek. A narancs a hagyományos kínai orvoslásban a siker és a gyarapodás jelképe. Ha valaki narancsot ajándékoz szeretteinek a kínai újév alkalmából, az azt jelenti, hogy bőséget és szerencsét kíván nekik az előttük álló évre.

NELA DAŇKOVÁ

TUDJA-E?
A SWEET ORANGE ESSZENCIA HASZNÁLATA
» Inhalálás: csepegtessünk 2-3 csepp olajat az aromadiffúzorba vagy a párásítóba.
» Masszázs és bőrön történő alkalmazás: keverjünk 4-6 csepp olajat 20 ml növényi olajba.
» Fürdők: Az esszenciát először minden esetben keverjük össze valamilyen emulgeátorral, és csak utána adjuk hozzá a fürdővízhez. A nagyobb hatékonyság eléréséért fürdővizünket gazdagítsuk BIOTERMAL fürdősóval. A fürdőzés ajánlott ideje 20 perc.
» Az illóolaj adagolása teljes testfürdő esetén: keverjünk el 3-6 csepp olajat 20 ml növényi olajban, 150 ml tejszínben vagy egy evőkanálnyi Pentagram® krémben. Így elkészült elegyünket oszlassuk el egy kádnyi meleg vízben.
» Az illóolaj adagolása lábfürdő esetén: keverjünk el 2–5 csepp olajat 15 ml növényi olajban, 75 ml tejszínben vagy egy púpozott evőkanálnyi Pentagram® krémben. Egy nagyobb méretű lavórt engedjünk tele meleg vízzel (a víz a bokánkat is lepje el), majd keverjük el benne az elegyet.

Forrás