áztatási idő: 4-6 óra
hőmérséklet: 21 C ˚
az öblítések gyakorisága: naponta 2 alkalommal
csíráztatási idő: 3 nap
vitaminok és ásványi anyagok: B-vitaminok (B1-, B3 – vitaminok); C-vitamin; Kalcium; Kálium; Magnézium; Foszfor; Króm;
a csíra hossza: 3 mm
A vöröshere nagyon gazdag növényi színanyagokban, illetve mikor tápanyagokban. Falavonoid tartalma révén antioxidáns hatással bír. Legjobban azonban fitoösztrogén tartalmánál fogva szeretik alkalmazni. A fitoösztrogének sokkal, kisebb hatékonysággal bírnak, mint a valódi ösztrogének, de hatásuk nem is közvetlen ösztrogénhatásukban áll, hanem a sejtek ösztrogén receptorainak érzékenyítésében. Ráadásul szervezetünkben több ösztrogén receptor is létezik, és a fitoösztrogének azok arányát képesek megváltoztatni jó irányba. Így a hormon érzékeny tumorok kialakulásának kockázatát nem növelik. Ellenben a szív és érrendszeri, a női hormonális, illetve csontanyagcsere zavarokra pozitív hatással vannak. A vöröshere hatóanyagai a biochanin és fromononetin nevű izoflafonok, melyek a két „leghatékonyabb” izofalvon, a diadzein és genistein előanyagai. Ez utóbbiakból a növény csak csekély mennyiséget tartalmaz.
Vöröshere csíra hatása:
- Tartalmazza az összes nyomelemet, ami a mirigyek működéséhez és normális funkciójához elengedhetetlen,
- Jótékony hatású epe-, máj- és cukorbetegeknek,
- Ízületi és reumás bántalmak csillapítására is kitűnő,
- Erősít, táplál, tisztítja a vért,
- Nyugtatja az idegrendszert és a gyomrot,
- Görcsoldó, nyálkaoldó,
- Gyulladáscsökkentő,
- Torok- és gyomorrák gyógyszereként ismerték a XIX. század orvosi könyveiben, megakadályozza a rákos daganatok növekedését,
- Magas ásványi anyag tartalma miatt termékenységfokozó,
- Hatékonyan segíti a kalcium beépülését a csontokba,
- Képes a menopausa körüli nők hőhullámait és a menstruációt megelőző tünetegyüttes csillapítására,
- A prosztata megnagyobbodás tüneteinek enyhítésére is alkalmas,
- Csökkenti a koleszterinszintet,
A csíráztatás menete:
A csíráztatásra szánt magvak közül célszerű a törött és idegen szemeket eltávolítani, kizárólag teljes magvakat használjunk. A magvakat először alaposan meg kell mosni, majd a vöröshere mag esetében 4-6 órán keresztül áztatni kell. Ha ez megtörtént öntsük le róla a vizet, aztán tegyük egy szinttel feljebb a csíráztató edényben és öblítsük át folyóvízben, majd tegyük egy megfelelő hőmérsékletű, szellős helyre (18-21 C ˚). Csíráztatni sötétben is lehet, ezek a csírák több b-vitamint tartalmaznak, színük azonban fehér marad. A világosban csíráztatott magvak magasabb C-vitamin és klorofill tartalommal rendelkeznek.
A csíráztatás ideje mag fajtájától és a felhasználás céljától függően változó, 2- 4 nap . A salátákhoz általában a kevésbé rostos, fiatal csírákat használjuk fel, főtt ételekhez viszont a fejlettebb csírák használata szokásos.
Megjegyzés: Csíráztató tálat és csíráztatásra szánt magot bármely gyógynövényboltban be lehet szerezni.