Mindent másra kéne használni: a kávét a szem védelmére

A napi csésze kávé távol tarthatja a retinakárosodást, a vakságot – állítják a Cornell Egyetem kutatói. Védi a szemünk világát a retinadegenerációtól, amit az öregedés, a cukorbetegség és a glaukóma okoz.

kávéA nyers kávé átlagosan 1 százalék koffeint és 7 – 8 százalék klorogén savat tartalmaz, ami erős antioxidáns. Az egyetem kutatóinak egereken végzett kísérletében a klorogén sav védte meg az állatokat a retinadegenerációtól.

A retina a szemünk hátsó falán lévő vékony réteg, amit fényérzékeny sejtek milliói alkotnak, más, vizuális információ gyűjtő idegsejtekkel egyetemben. Ez a szövet rendkívül oxigénigényes, ami az oxidatív stressznek is kiteszi egyúttal. Az oxigénhiánytól és a szabad gyököktől könnyen károsodik.

A Journal of Agricultural and Food Chemistry (élelmiszerkémiai) folyóiratban megjelent tanulmány szerzőjének szavai szerint: “Vannak funkcionális élelmiszerek, azaz természetes ételek, amelyeknek jótékony hatásuk van az egészségre. A kávé a legkedveltebb ital a világon, és még előnye is van annak, hogy isszuk” – mondja Chang Y. Lee, az élelmiszertudomány professzora.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a kávé csökkenti egyes krónikus betegségek, amilyen a Parkinson-kór, a cukorbetegség, az Alzheimer-kór vagy a korral járó kognitív hanyatlás (emlékezet, tanulási képesség hanyatlása) kockázatát.

Forrás : fuggetlen.hu