A Vermonti Egyetem kutatói állították fel azt az összefüggést, hogy a csípős chili paprika fogyasztása 13 százalékkal csökkenti a mortalitást, azon belül is elsősorban a szívbetegségből és a sztrókból adódó halálozást.
Évszázadok óta gondolják azt az emberek, hogy a paprika és általában a fűszerek kedvezőhatással vannak a betegségből gyógyulásra, de mindeddig egyetlen – Kínában, 2015-ben publikált – tanulmány foglalkozott a chili paprika fogyasztásának hatásával a halálozásra. Ez az új kutatás megerősíti a kínai tudósok eredményét.
A Nemzeti Egészségi és Táplálkozási Vizsgálat Felmérés adatainak felhasználásával, amelyet több mint 16 000 amerikaitól gyűjtöttek 23 éven át.
Mustafa Chopan orvosegyetemi hallgató és Benjamin Littenberg professzor elemezte a csípős chili paprikát fogyasztók jellemzőit.
Kiderült, hogy ezek az emberek “a fiatalabbak közé tartoznak, fehér férfiak, mexikói-amerikaiak, családosak, dohányoznak, alkoholt fogyasztanak, és emellett több zöldségfélét és húst fogyasztanak, mint azok, akik nem esznek csípős, vörös chili paprikát.”
Jellemző volt még a csípős paprikaevőkre, hogy alacsonyabb a HDL-koleszterin szintjük, kisebb jövedelemmel rendelkeznek és az iskolai végzettségük is alacsonyabb a chili paprikát nem kedvelőkénél.
Az átlagosan 19 év követési idő alatt megnézték a kutatók a chili paprikát kedvelők közötti halálesetek számát, és elemezték a halálozás okát.
„Bár a mechanizmus, amin keresztül a csípős paprika késlelteti az elhalálozást, még közel sem mondható ismertnek, a TRP (Transient Receptor Potential) csatornák, amelyek a csípős anyagok (mint a chili paprika hatóanyaga a kapszaicin) elsődleges receptorai, lehetnek részben felelősek a megfigyelt kapcsolatért” – írják a tanulmányban a szerzők.
Van még néhány lehetséges magyarázat a chili paprika egészségre kedvező hatására: például, a kapszaicinról úgy tartják, hogy szerepe van abban a sejt- és molekuláris mechanizmusban, amely megvédi fogyasztóját az elhízástól és segíti a koronáriás véráramlást. Továbbá antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkezik a kapszaicin, ‘ami közvetve megváltoztatja a bélcsatorna mikrobiomját.”
„Mivel kutatásunk hozzájárul az azt megelőző kutatás eredményének megerősítéséhez és általánosításához, érdemes lehet felvenni a táplálkozási ajánlásokba a chili paprika – vagy még inkább a csípős hatású élelmi anyagok – fogyasztását. Emellett sürgetni kell a klinikai vizsgálatok megindítását ezen a téren” – jelentette ki Chopan.
Forrás:Független.hu