Fűszerből gyógyszer: gyömbér nanoformában

A gyulladásos bélbetegség (IBD) egy olyan megbetegedést takar aminek nem tudjuk az okát, de a kutatók úgy vélik egyfajta autoimmun betegség, amelyben az immunrendszer megtámadja saját magát.

Az IBD-s emberek gyakran tapasztalnak hasmenést, fájdalmat, vérzést, és hajlamosak olyan szövödményre mint a vérszegénység mivel a tápanyagok felszívódása nem hatékony.
A kutatók már régen próbálkoznak a nanotechnológiával, hogy igen kis mennyiségben de célzottan juttassanak gyógyszereket az emésztőrendszerbe, így kiküszöbölve a test többi részén a nem kívánt mellékhatásokat. A próbálkozások központjában most a gyömbér áll, amelynek  hatásait már régóta kihasználja a népi gyógyászat többek között nátha, hányinger, ízületi gyulladás , migrén , és magas vérnyomás esetén.
 Friss, szárított, párolt, kandírozott vagy porított formában alkalmazzák és mint fűszert édességek vagy sós ételek elkészítéséhez. Teája segíti az emésztést.
 
Ugyanakkor az újfajta technológiával előállított gyömbér nanorészecskék más tulajdonságokkal rendelkeznek mint a tea vagy a fűszer.
 
A Georgia State University csapata a helyi termelőktől származó friss gyömbért kipréselte, majd ultrahang segítségével 230 nanométer átmérőjű pelleteket állított elő belőle. Hogy a méretet érzékeltessük  ezekből a részecskékből mintegy 300 férne el egymás mellett egy emberi hajszálon.
Az így előőállított részecskék egereken végzett vizsgálatokban csökkentették az akut bélgyulladást,  és a krónikus gyulladásokhoz társuló rákos folyamatokat.
A nanorészecskék segítik a bél regenerálódását, ösztönzik a bélfal sejtjeinek túlélését és szaporodását, csökkentik azoknak a proteineknek a termelését amelyek elősegítik a gyulladást, és növelik azokét amelyek felveszik a küzdelmet a gyulladással.
 
A szerzők szerint a terápiás hatás kulcsa az, hogy a gyömbér nagy mennyiségben tartalmaz természetes lipideket, ideértve  foszfatidinsavat is amelyek a sejtmembránok fontos alkotórészei.
További fő hatóanyagok a 6-gingerol és 6-shogaol. Korábbi kutatások azt mutatták, hogy ezek a vegyületek segítik megelőzni az oxidációt, a gyulladást, és a sejtek burjánzását.
A részecskék segítségével hatékonyan lehet megcélozni a vastagbelet, mivel felszívódásuk főleg a bél belső falát felépítő sejtek segítségével történik, és nagy előnyük, hogy mint természetes anyag nem toxikusak.
A fenti vegyületek nanoformjával tehát hatékonyabban lehet megcélozni a vastagbél szöveteit mint a teával, az étrendkiegészítőkkel, vagy a gyömbér fűszerként való fogyasztásával.
 Forrás:medicalnewstoday.com