Citromolaj

A citrom illóolajat a citromfélék (Rutaceae) családjába tartozó európai citromfa (Citrus limon syn:Citrus medica ssp limonum)gyümölcsének héjából préseléssel vagy vízg?zdesztillációval nyerik ki. A desztillátum mentes a fényérzékenyít? hatású furanokumarin vegyületekt?l pl:a bergaptén.

F?bb alkotó részei:limonén, béta-pinén, gamma-terpinén, jellemz? illatát a gerániál és a nerál adja.

Hatásai:fert?tlenít?, antimikrobiális, antivirális és mikrocirkulációt fokozó, összehúzó, nyugtató, frissít?. Használható hörghurut, köhögés, influenza esetén.
Serkenti a bélmozgást, javítja az emésztést, gyomorsavtúltengés esetén is ajánlott. Feszesebbé teszi a szöveteket ,puhítja, kisimítja, felfrissíti a b?rt, javítja a nyirokkeringést. Megkönnyíti a pattanások eltüntetését, zsíros b?r és haj kezelésére is ajánlott.

Használati módjai:párologtatás, inhalálás, arcg?zölés, szájvíz készítése, masszázsolajok alkotórésze.  A hidegen sajtolt változatban azonban fényérzékenyít? fototoxikus anyag (bergaptén) található ezért ha az illó olaj ilyen technológiával készült napozás, szoláriumozás illetve t?z? napon végzett egyéb tevékenység megkezdése el?tt 12 órával már ne használjunk citromolajat tartalmazó kozmetikumokat.

Bels?leges alkalmazási módja emésztési gyomorm?ködési zavarok esetén: egy kanál mézbe egy csepp illóolaj naponta háromszor.

Citromos víz reggel éhgyomorra reflux, gyomorsavtúltengés esetén, vagy koleszterin csökkentésre?

 Ezzel az ajánlással sokszor találkozhatunk mindenféle fórumokon. Els? hallásra furcsának t?nik, hogy gyomorégés esetén igyunk citromos vizet. Íme a magyarázat.

A citrom héjából kivont esszenciális olaj f? alkotórésze a D-limonén. Az Európai Gyógyszerkönyv 56-78% közötti mennyiséget ír el? bel?le a gyógyászatban használt citromolajban.  Ez a kémiailag a terpének közé tartozó anyag azonban nem csak a citrom héjában lev? illó olajban fordul el?, hanem kisebb mennyiségben a gyümölcs többi részében is. A szokványos felhasználás során azonban a limonádét/vagy citromos vizet általában csak a gyümölcs kifacsart levéb?l készítjük a pulpa nélkül. Így a gyümölcsben lev? értékes limonén legnagyobb része elveszik . Pedig a limonén mint hatóanyag hordozza a fent emlegetett gyomorsav csökkent? hatást.

A limonén az emberi szervezetre nem toxikus még hosszas adagolás során sem,  nem jelent mutagén, rákkelt?, vagy vesekárosító kockázatot. Mivel oldja a koleszterint, a d-limonén használható a koleszterin-tartalmú epekövek feloldására. Gyomorsav semlegesít? hatása és normális perisztaltikát el?segít? tulajdonsága miatt használják gyomorégés enyhítésére és gastroesophagealis reflux (GERD) kezelésére. A D-limonénnek jól megalapozott kemopreventív  aktivitása van számos különböz? típusú rák esetén. Bizonyítékot az  I. fázisú klinikai vizsgálatok szolgáltattak amelyeket mellrákos, és kolerektális rákban szenved? betegek bevonásával végeztek.  (Pubmed)

Aki tehát a fent emlegetett okból issza reggelenként a citromos vizet jól teszi, ha megpróbál a gyümölcsb?l minél többet becsempészni az italába.