Ciprusolaj

A ciprus illóolajat a ciprusfélék ( Cupressaceae) családjába tartozó, a Földközi-tenger környékén elterjedt ciprusfa (Cupressus sempervirens) pikkelyleveles hajtásaiból vizgőzdesztillációval nyerik ki.Főbb hatóanyagai:alfa-pinén ,delta-karén, cedrol, borneol.

Hatásai:  antimikrobiális, légúttisztító,  bőrvörösítő, keringésfokozó, dezodorans

Használati módjai: légúti panaszok , megfázás esetén párologtatásra, mozgásszervi panaszok , illetve perifériás keringési zavarok esetén fürdő és masszázsolajként , bedörzsölésre, az olaj dezodoráló hatását kozmetikai készítményekben olajokban, használhatjuk.

Fontos figyelmeztetés:a ciprusolaj a bőrt irritálhatja ,bőrérzékenyítő és fototoxikus hatása viszont nincs.Nem alkalmazható epilepsziás megbetegedésnél.