Cédrusolaj

A cédrusolajat különböző helyeken honos ,  a fenyőfélék családjába tartozó fa (Cedrus libani,C.deodara C atlantica) törzséből vízgőzdesztillációval állítják elő.A növény megtalálható Észak-Amerikában,Dél -Amerikában, Dél-Európában,Észak-Afrikában,és az egyik legértékesebb olaj a Szibériában élő egyedek magjából nyerhető ki.Erre az illóolajra különösen jellemző ,hogy élőhelytől függően több kemotípusa létezik.Főbb összetevői:szeszkviterpének ,cedren,cedrol,cedranol.

Hatásai:antimikrobiális ,gyulladáscsökkentő ,méregtelenítő,sejtregeneráló ,sebgyógyító ,hurutoldó,zsíros korpás fejbőr ápolására alkalmas ,hajhullás ellen,fokozza a bőr vérkeringését ,és repellens hatású (rovarűző).

Használati módjai: masszázs és fürdőolajok alkotórészeként ,inhalálásra .és párologtatásra ,kozmetikai készítményekben zsíros seborrheás bőr kezelésére,narancsbőr elleni krémekben olajokban.

Fontos figyelmeztetés: használatát kerüljük terhesség ideje alatt .Az illóolaj kevéssé irritálja a bőrt ,és nem fototoxikus.