Cickafarkfűolaj

A cickafarkfűolajat a fészkesvirágzatúak családjába tartozó közönséges cickafarkfű (Achillea millefolium)virágos leveles hajtásaiból, vagy virágzatából nyerik ki. Az illóolaj összetételében nagyon hasonlít a kamillaolajhoz, főbb alkotórészei a kamazulén, kariofillén, kámphor, cineol, alfa,-és béta-pinén. Az olaj a kamazulén tartalom miatt  szokatlan kék színű .

Hatásai: antimikrobiális, fertőtlenítő, sebgyógyulást elősegítő, nyugtató, hámosító. Alkalmazásának területei a nehezen gyógyuló sebek, szájüregi gyulladások, hüvelyfertőzések. Kozmetikai készítményekhez adva regeneráló, bőrfeltöltő, pórusösszehúzó, antioxidáns, zsírpótló hatásait használhatjuk ki.

Előnyös  keringési betegségek, mint például a visszerek és aranyér, valamint bizonyos bőrbetegségek, sebek, égések, akne, dermatitis, kezelésében.Fertőzések esetén az emésztőrendszerben, a húgyúti rendszerben és a nemi szervekben.

FIGYELEM: Ne használja ha terhes, kerülje  nagy dózisok használatát, amely  fejfájást és bőrirritációt okozhat.

Használati módjai: érzékeny víz és zsírhiányos bőr esetén a szokásos kozmetikai krémbe keverve néhány cseppet, masszázsolajokban, fürdőolajokban, szájápoló oldatokban.