Céklát mindenkinek!

Gyarapodnak a bizonyítékok: a zöldségfélékben előforduló nitrát fokozza az elit sportolók izmainak teljesítményét – és most a Washington University School of Medicine kutatói azzal az eredménnyel álltak elő, hogy a céklalé, ami a spenót mellett szintén gazdag nitrátokban, a szívelégtelenségben szenvedők izomerejét is növeli.

“Még ha kis létszámú emberen teszteltük is, az izomerőben beállott óriási változás nem hagy kétséget afelől, hogy az eredmény valós: két óra leforgása alatt hatalmas változás mutatkozott a betegeknél, akik céklalét ittak” – jelentette ki Linda R. Peterson, orvosprofesszor, az egyik szerző.

“Sokféle napi tevékenység igényel izomerőt – felállni a karosszékből, elmenni a sarki boltba, felmászni a lépcsőn. Ezeknek a tevékenységeknek az elvégzése az életminőséghez kötődik. Szeretnénk segíteni az embereknek hogy erősebbek, energikusabbak legyenek.  Az erő a jól-létnek egyik legfontosabb jellemzője, akár szívbeteg valaki, akár rákos, akár egyéb betegségben szenved. És általában véve is: a fizikailag erősebb emberek tovább élnek.”

Az elit sportolók körében végzett kutatásra alapozva- különösen a kerékpáros sportolókra, akik céklalét isznak hogy növeljék a teljesítményüket- Andrew R. Coggan tanársegéd azt javasolta, próbálják ki ugyanezt a stratégiát a szívelégtelenségben szenvedő pácienseken.

A Circulation: Heart Failure című folyóirat szeptemberi számában jelent meg az írás, amelyben a kutatók beszámolnak arról, hogy a vizsgálatban részt vevő 9 szívbetegnek két órával a céklalé megivása után 13 százalékkal növekedett az  izomereje.

A kutatók akkor figyelték meg a céklalé legnagyobb hatását, amikor az izmok  a legnagyobb sebességgel működtek. De nem láttak javulást a teljesítményben hosszú távon, amikor a tesztek az izomfáradást mérik.

A páciensek maguk töltötték be saját maguk kontrolljának szerepét is: egy-két hét különbséggel, hogy ne lehessen kétség a kezelés és a placebó hatása között céklalét kaptak, majd a következő kísérletsorozatban ugyanolyan folyadékot, amiből  a nitrát tartalom hiányzott. Emellett sem a kutatók, sem a páciensek nem tudták, melyik páciens kapta a céklalé-kezelést és melyik a placebót.

A betegeknél a céklalé nem okozott semmi mellékhatást, nem nőtt meg a szívfrekvenciájuk, nem nőtt vagy csökkent a vérnyomásuk – ami szintén fontos a szívelégtelenségben szenvedő páciensek esetében.

A szívelégtelenség különféle okok miatt alakul ki, a szívbillentyű problémáktól kezdve a vírusos fertőzésig. A lényeg az, hogy a szív fokozatosan elveszti pumpáló kapacitását.

“A szív nem tud elegendő vért pumpálni ezeknél a pácienseknél, de ez még csak a kezdet. A szívelégtelenség az egész szervezet problémájává válik, mert metabolikus változások zajlanak le, növeli az inzulin rezisztencia és a cukorbetegség kockázatát és legyengítik az izomzatot”- magyarázza Peterson, aki kardiológus.

Bár a kutatás nem azzal a céllal indult, hogy megtalálják az eszközt, amivel a mindennapi életet megkönnyíthetik a szívbetegek számára, a kutatók összehasonlították az izomerő javító kezelést egy edzésprogram hatásával.

“Az izomerő javulás mértéke összevethető volt két-három hónapos rezisztencia-tréning hatásával a szívelégtelenségben szenvedőknél” – jelentette ki Coggan, aki tréning-fiziológus.

Amikor a céklában, a spenótban, a zellerben és más zöld leveles zöldségekben levő nitrátot  feldolgozza a szervezet nitrogén-monoxid keletkezik, amelynek hatására  a vérerek kitágulnak, és más a metabolizmusra kedvező hatás is jelentkezik.

A kutatók most  idős embereken szeretnék tanulmányozni a diétás nitrát hatását.

“Az öregedés egyik problémája az izmok gyengülése, lassulása. Nagy hasznot hajtana az időseknek, ha – mint ebben a kutatásban – növelni tudnánk az izomerejüket” – fűzte hozzá Coggan.

Forrás: Független.hu