Cékla:növeli a kitartást, csökkenti a vérnyomást és harcol a rák ellen

Édes földes íz, csodás rubinvörös szín, de mégsem csak ennyi. Mi magyarázza hogy titkos fegyvere a sportolóknak, fitten tart, és segít elhárítani a betegségeket.

A cékla legtöbb el?nye magas nitráttartalmából adódik. Grammonként legalább hússzor több az egyéb zöldségekhez viszonyítva. A nitrátokról talán a rosszhír?  élelmiszer adalékanyagok jutnak eszünkbe el?ször amelyeknek napi mennyiségét  a WHO a hatvanas években limitálta összefüggésben néhány betegséggel. A céklában lev? nitrátok azonban a kutatások tanúsága szerint csökkentik a vérnyomást. A 2010-ben végzett tanulmány szerint -Queen Mary University London- már napi 250ml céklalé drámaian csökkentette a vérnyomást több órán keresztül. Azt is megfigyelték minél magasabb a kezdeti vérnyomás, annál nagyobb a csökkenés. Ezt a megfigyelést meger?sítette egy ausztrál tanulmány is amely  legalább 500ml céklalét javasol, és végs? következtetésként kimondja:ha a céklát széles körben fogyasztanák a szív-, és érrendszeri betegségekkel összefügg? halálozást 10%-kal lehetne csökkenteni.

A nitrátok a szájban és a bélben lev? baktériumok hatására nitrogén-monoxiddá alakulnak amely ellazítja és tágítja az ereket így lehet?vé teszi a vér szabad áramlását.

Az atléták legjobb választása

A cékla  nitrátjai  azonban nem csak a vérnyomást csökkentik hanem az állóképességet is javítják. 2010-ben egy vizsgálat megállapította (University of Exeter ), hogy azok a feln?ttek akik 500 ml céklalét fogyasztottak  edzés közben 16%-kal hosszabb ideig bírták a megterhelést, mint a kontroll csoport.

A céklában a nitrátok és  az egyéb antioxidánsok er?sítik egymás hatását. Csökkentik az izmok oxigénszükségletét, ez lehet?vé teszi a hatékonyabb edzést és csökken a fáradtság .

Mit tesz az aggyal?

Újabb vizsgálat ezúttal egy amerikai egyetemen ( Wake Forest University North Carolina) 2011-ben azt találta hogy a cékla lassíthatja a demenciát. Úgy gondolják ez egyrészt amiatt történik mert a nitrogén-monoxid az agyban is javítja a vérkeringést, másrészt a magas folsavtartalom lehet az oka. Mindössze 2 vagy 3  kis gumó elfogyasztása már biztosítja a napi folsav szükséglet 75 %-át.

Betacyanin a rák elleni küzdelemben

A cékla er?teljes gazdag színárnyalatát a betacyanin nev? pigmentnek köszönheti amely egyben er?teljes antioxidáns is. A betacyanin hatására  12,5 %-kal lassul a prosztata és mellráksejtek növekedése. (2011  Howard University  Washington, USA). A további kutatások dolga hogy bebizonyítsa magának a gumónak a fogyasztása is el?idézi-e a pozitív hatást.

És végül de nem utolsó sorban a cékla igen magas rosttartalommal bír. 100 gr cékla fogyasztása már a napi ajánlott rostmennyiség 10%-át tartalmazza. A benne lev? betain normalizálja a gyomorsav szekréciót. A vegyület növeli a sav mennyiségét a gyomorban ha nincs elég és antacidként m?ködik túltermelés esetén. További antioxidánsai pedig -vulgaxanthin, betalain és betanin- segítik a glutation termelését amely közrem?ködik  a máj méregtelenít?  folyamataiban.

A lakosság körülbelül  10-15-%-a megtapasztalja a céklával kapcsolatban a beeturia jelenségét, vagyis azt, hogy  nagyobb mennyiség? cékla fogyasztása a vizeletet rózsaszín?re változtatja. Ezt az egyszer? dolgot azonban a kutatók sem értik teljesen, csupán azt tudják mondani nincs ok aggodalomra, a cékla fogyasztása egészséges.