Az otthon és a gyenge nők védelmezője

Az orvosi kamilla, latinul Chamomilla recutita vagy Matricaria chamomilla a tudósok által igen jól ismert, egyéves gyógynövény, amelyet nem csupán a természetgyógyászok, de a klasszikus orvoslás képviselői is rendkívül nagyra tartanak. A kamilla körülbelül fél méteres magasságig nő meg. Fehér szirmú fészekvirágzata májusban virágzik, a szirmok a virágzat sárga félgömbje körül nyílnak. Ez a fajta virágzat azonban más fészekvirágzatú növényre is jellemzõ, ezért a kamillát viszonylag könnyû összetéveszteni pl. az ebszékfûvel vagy a pipitérrel. Az orvosi kamillát elsősorban az különbözteti meg a hozzá hasonló egyéb gyógynövényektől, hogy virágtengelye üreges, és hogy ha virágait szétmorzsoljuk, jellegzetes kamilla illatot érzünk.

Matricaria chamomillae - Matricaria aurea91A kamilla virágai száraz időben májustól augusztusig szedhetők, majd vékony rétegben száríthatók. Szedésekor ügyeljünk arra, hogy az elvirágzott virágokat már ne gyûjtsük be, tehát hogy a fehér peremlevelek szép egyenesek legyenek. Az elvirágzott virágok ugyanis szárításkor szétesnek, és ezeket pontosan a lefelé hajló peremlevelekrõl lehet felismerni. A kamilla eredetileg valószínûleg Dél- és Délkelet-Európában, valamint Délnyugat-Ázsiában volt honos növény, de nagyon gyorsan elterjedt mindenhol, ahol száraz, meleg helyet talált magának. Amerikába és Ausztráliába állítólag a gabonafélék vetőmagjával együtt érkezett, és a helyi növényzet nagyon barátságosan fogadta. A kamilla ugyanis egyfajta “növény gyógyász” – védi a környezetében élõ növényzetet a rovaroktól, illetve javítja egészségügyi állapotukat, és a regenerálódó-képességüket.

A kamilla az egyik legismertebb gyógynövény a Földön, sebgyógyító és gyulladásellenes hatásit már több ezer éve kihasználja az emberiség. Kémiai összetételét egészen pontosan ismerjük, ezért tudjuk, hogy gyógyító erejét elsősorban az illóolajoknak (kamazulen és bisabolol), a flavonoidoknak (apigenin, luteolin) és a kumarinnak köszönheti. A kamillakivonat pontos vegyi összetételének ismerete azonban távolról sem olyan fontos, mint az a tény, hogy pozitívan hat a bőr, a nyálkahártyák és az emésztőrendszer gyulladásaira. Elsősorban az erjesztőgombákkal, a penésszel és a baktériumokkal szemben hatékony. Kiválóan kezelhetők vele a nyílt sebek és a bőrkiütések, illetve gyakran használatos különböző gyulladt testüregek átöblögetésére. A kamilla regeneráló tulajdonságait előszeretettel használja a kozmetikai ipar is, hiszen a szóban forgó gyógynövény tisztítja és lágyítja a bőrt, megerősíti a hajszálak szerkezetét, illetve természetesen világosítja a hajat, és növeli a haj fényét (ennek eléréséhez a kamillát főzni kell). A kamillából készített ital (csak öntsük át a növényen a vizet) enyhíti a gyomor- és bélproblémákat (rosszullét, kólika, fekélyek és felfújódás). Használata krónikus húgyúti gyulladás és vesekő eltávolítása esetén is előnyös. Csillapítja a görcsöket, éppen ezért jótékonyan hat a fájdalmas menstruációra. A kamillát főleg a nők és a fiatal lányok gyógynövényének tartják, és a hagyomány szerint a hölgyek közül elsősorban azoknak való, akik érzékenyek, félősek, félnek a szexuális együttlétektől, és védelmező ölelésre vágynak.

Megfázás esetén csillapítja a lázat, pozitívan hat továbbá a náthára és az orrgarat-gyulladásra. Mivel rendkívül sok illóolajat tartalmaz légúti betegségek és asztma esetén érdemes inhalálni. A kamilláról azt is mondják, hogy ideális gyógynövény a gyermekek számára. Ugyanis rendkívül hatékony, ám ártalmatlan szedatívum, amely segíti az alvást, és csillapítja a stresszt, valamint a szorongást. Elsősorban az ingerlékeny, nyugtalan gyermekek számára ajánlott, de képes megnyugtatni a szüntelenül síró csecsemőket is.

Egy ilyen türelmes növény használatakor is oda kell azonban figyelnünk a túladagolás veszélyére, sőt, ha a kelleténél többet fogyasztunk belőle, akár allergiás reakciókat is kiválthat. Ezért ennek elkerülése érdekében, figyeljen arra, hogy túl sokáig ne fogyassza, illetve használja a kamillát. Váltakozva használja más gyógynövényekkel, vagy alkalmazza gyógynövénykeverékekben.

A kamillát a pogány hagyományban a Nap növényeként tisztelték, és elválaszthatatlan része volt a nyári napforduló idején tartott rituális fürdőknek. Tisztító virág hírében áll, amely megvéd a negatív energiáktól, ezért sokan a házuk ablakai alá ültetik. Amennyiben ön lakásban lakik, ezért nehezen tudná a növényt ajtaja elé elültetni, szórjon kis vászonzsákba szárított kamillát, és azt akassza fel a bejárati ajtó kilincsére, vagy tegye a párnája alá – a növény megvédi, és ön biztonságban fogja érezni magát.

Mgr. Tereza VIKTOROVÁ