Parlagfű allergiások: óvatosan a sztíviával!

A sztívia a jázminpakóca nev? növény leveléb?l készült, cukorbetegek, diétázók körében közkedvelt édesít?szer. A természetes, kalóriamentes, a nádcukornál akár 200-300-szor édesebb sztívia fogyasztása parlagf? allergiásoknál azonban kellemetlen tüneteket is okozhat.
Keresztallergia

A növényb?l kivont édesít?szer fogyasztása a keresztallergia miatt jelenthet problémát az arra érzékenyeknél. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont f?orvosa elmondta, hogy keresztallergia bizonyos anyagok szerkezeti hasonlósága miatt jön létre. Ha nagyon kicsi az eltérés a két anyag között, el?fordulhat, hogy a szervezet mindkett?re allergiás tünetekkel reagál. Jól ismert keresztallergia a parlagf?-görögdinnye, vagy a nyírfa-alma. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a nyírfa allergiás beteg, ha elfogyaszt egy almát, akkor tüsszögni kezd, a keresztallergiának az orális allergia szindróma megjelenésében van szerepe.

Allergiás tünetek a szájüregben

Az orális allergia kialakulása során – ahogyan a neve is mutatja – az allergiás tünetek el?ször a szájban jelentkeznek. Az elfogyasztott ételre a betegnél viszketés, ajak- és nyelvduzzanat, garatvizeny? és hasi görcs alakul ki, ritkán az allergiás reakció legsúlyosabb formája, az anafilaxia is el?fordul.

Nem csak parlagf? allergiásokat érinthet

Az Amerikai Asztma, Allergia és Immunológiai Akadémia szakért?i oldalán olvashatunk olyan esetleírást, mely feltételezi, hogy a szájüregben jelentkez? allergiás tünetek megjelenése a sztívia fogyasztásával hozható összefüggésbe. Emellett a Livestrong.com is beszámolt az édesít?szer orális allergiát okozó szerepér?l. A New Health Guide pedig a stevia mellékhatásairól szóló írásában hangsúlyozza, hogy a növényb?l készült édesít?szer fogyasztása a parlagf? allergiások mellett a krizantém, körömvirág és százszorszépre allergiásoknál is tüneteket okozhat.

Kerülend? ételek

Fontos, hogy a keresztallergia nem minden allergiás betegnél jelentkezik, a parlagf? allergiások megközelít?leg 10%-a mutat keresztallergiát, a nyírfa allergiásoknál ennél magasabb az arány. Aki azonban tudja, hogy mire allergiás, annak érdemes ismernie a keresztallergiát okozó élelmiszereket is, és azok fogyasztását mell?znie, amennyiben az orális allergia szindróma tüneteit észlelte magán. Parlagf? allergiások esetében a görögdinnye, a sárgadinnye, paradicsom és uborka is panaszokat okozhat.

Az allergén immunterápia erre is jó!

Dr. Balogh Katalin azt is elmondta, hogy ma már nem csak diétával, a tüneteket okozó étel mell?zésével lehet megel?zni az orális allergia szindróma tüneteit. „Az allergén immunterápia az allergia egyetlen oki terápiája, amely az immunrendszer m?ködésére hat. A kezelés során a szervezetet fokozatosan szoktatjuk hozzá az allergénhez, így id?vel megtanulja panaszok nélkül elviselni a jelenlétét, és az allergia tünetei sem jelentkeznek. Az allergén immunterápia amellett, hogy hosszú id?re képes jelent?sen csökkenteni az allergia tüneteit, az elmúlt évek tapasztalatai alapján, az orális allergia szindróma kezelésében is hatásosnak bizonyult.” A kezelést az allergén növény virágzása el?tt, parlagf? allergiások esetében legkés?bb júniusig meg kell kezdeni.
(forrás: Budai Allergiaközpont)