Az európaiak nem fogyasztanak elég ásványi anyagot és vitamint

Mit esznek az európaiak? Most nem arról szól a történet hogy mennyit, inkább arról, néhány dologból  mennyit nem.

zöldségA Nemzetközi Élettudományi Intézet (ILSI) úgy értékelte a mikrotápanyagok bevitele hiányos mind a nyolc  megvizsgált   európai országban. Ha kivesszük a mintából a D-vitamint amelynek hiánya szinte extrémnek tekinthető,  a maradék vizsgált 17-ből nemre és életkorra való tekintet nélkül mindenkiben hiányzik a vas, a kalcium, a cink,a B1 ,a B2, és a B6 vitamin  valamint a folsav.
Ami még hozzá tartozik a dologhoz hogy a vizsgálatot nem Európa szegényebb felében végezték hanem inkább a gazdagabbnak mondható nyugatiban. Az országok:Belgium, Dánia, Franciaország, Németország, Hollandia, Lengyelország, az Egyesült Királyság, és Spanyolország.
Míg szinte az egész kontinensen a táplálkozással kapcsolatban inkább a túlzott fogyasztás a probléma, a mikrotápanyagok optimális beviteléről nem sok szó esik. A British Journal of Nutrition-ban megjelent tanulmány szerint a szemlélet átalakítása jelentős probléma lesz az elkövetkezendő időkben.
Az étrendi vizsgálatok legfrissebb adatai szerint a 17 vizsgált tápanyagból mindegyikre illik a javítható jelző.A fentebb kiemeltekre meg inkább az hogy rossz.
Érdekes módon a tanulmány mégis azt mondja a vitaminok esetében az alacsonyabb fogyasztás nem jelent túl nagy gondot, kivéve a D-vitamint. Azonban az ásványi anyagok nem megfelelő bevitele már kockázatosabb,és különböző korcsoportokban más-más veszéllyel jár.
Spanyolország kilóg a sorból
A spanyol Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Hivatal felmérése szerint majdnem minden vizsgált anyag esetében  a spanyolok fogyasztása eléri a referencia érték  körülbelül 80%-át. Kivétel ez alól a szülőképes nők korosztálya ahol a vas és a cink bevitel alacsony,  és általában az A-vitamin, D-vitamin és a folsav hiánya figyelhető meg.
A felmérés alapján a modern spanyol étkezési szokások ugyan már a  nyugati típusú étrendhez hasonlítanak, egy kicsit távolabb állnak már a mediterrán konyhától de a lakosság magas halfogyasztása kiegyenlíti ezt az eltolódást.
Akkor nézzük mit rónak fel nekünk amikor étkezésről van szó:a zöldségek nagyon alacsony mennyiségű fogyasztását ,a gyümölcsöket és származékaikat tekintve szintén, a gabonák sem lógnak ki ebből a sorból, viszont sok húst eszünk ,azt is jól feldolgozva . A termékek magas só és zsírtartalmúak, hozzáadott cukrot tartalmaznak.
Forrás: ScienceDaily