Az étkezés két oldala: fő az egészség….és nagyanyáink főztje!

Két teljesen ellentétes hangvétel és mindkettőben van igazság. Az igazi magyarosnak mondott káposztás étel a mai kor tudománya szerint is tele van az egészségre jótékony hatással bíró fűszerekkel vagy mondjuk inkább azt gyógynövényekkel? A másik cikk  pedig az antioxidánsokkal teli aránylag kevés húst tartalmazó étrend előnyeit szemlélteti. A kétféle  ” étkezési stílust” így egymás mellé téve érdekes összkép kerekedik! 

I. Őseink nem szenvedtek a mai kor halálos kimenetelű betegségeitől. A reformkonyha fenyegető üzenete ellenére, nem érdemes a nagyi receptjeit félredobni.

kaposztaA “korszerű” táplálkozás képviselői azon mesterkednek, hogyan lehetne a magyarokat leszoktatni a zsíros, fűszeres ételekről. A mai köztudat formálása szerint a só és fűszer fogyasztásunk magas, zsírtartalmú ételek bevitele pedig egyenesen katasztrofális következményekkel jár (arról természetesen egyetlen táplálkozáskutató sem beszél, hogy is állunk az ízfokozó és egyéb adalékanyagokkal).
A gyerekek és idősek ízlés formálása módszeresen, “tudományos” magyarázatokkal alátámasztva történik, a menzák étlapja legújabb kori forradalmát éli át. Érvek és ellenérvek útvesztőjében ki tud még eligazodni azon, melyik étel egészséges, melyik nem? A propaganda mindenkori képviselői, mintha valamiféle fenyegető üzenettel próbálnák sakkban tartani a hagyományos magyar konyha képviselőit. Meghalunk, megbetegszünk, ilyen-olyan nyavalyát szedünk össze…
Márpedig a magyarok sóznak. Nem mű, jódozott, agyonkezelt káliummal, hanem ronda, szürke, föld alól kikerült, vagy tengeri, igazi sóval. Emellett fűszereznek. A só mellett a sok bors és paprika az ízek harmóniájának alapja. Egyetlen nép sem rendelkezik olyan hatalmas fűszer- és gyógynövény kultúrával, mint a magyar. A hagyományos magyar konyha változatos, kreatív ételféleségekkel, egyedi és karakteres íz világgal büszkélkedhet. Miért hagynánk ki ételeinkből az évezredes, természetes ízfokozóinkat? A zsír pedig semmiféle mű olajjal nem helyettesíthető.
Ínycsiklandozóként íme egy magyaros recept: csíkszeredai sertésborda
Hozzávalók: 8 szelet borda, 1 kg savanyú káposzta, 25 dkg vöröshagyma, 2 dkg pirospaprika, köménymag, 1 gerezd fokhagyma, kakukkfű, zsíradék, 3 dl tejföl.
Elkészítése: a bordákat megsózzuk, és borssal meghintjük, majd zsíradékon hirtelen pirosra sütjük. A bordákat kivesszük, a zsiradékban üvegesre pároljuk a hagymát, ráhintjük a pirospaprikát, és fölengedjük egy kevés húslevessel. Külön pároljuk a káposztát. A húst visszahelyezzük a pecsenyelébe, és félig puhára pároljuk. Rátesszük a káposztát, a köménymagot, kakukkfüvet, fokhagymát, puhára pároljuk. Sok tejföllel tálaljuk.

Forrás: Sokszínű Vidék  kép: pluszportal.ro

II. Mindenki szeretne mindig fiatal lenni. Nemcsak lélekben, de testben is. Ha a húszas életévek pörgős világának állandóságát nem is lehet garantálni, az antioxidánsok segítenek megőrizni a fiatalosságot. De mik ezek és miben vannak?

zoldsegAz antioxidánsok védik a szervezetet a szervezetet a különböző megbetegedésekkel szemben, és lassítják az öregedés folyamatát. A zöldség- és gyümölcs félék mindennapos fogyasztásával rengeteg antioxidáns kerül a szervezetbe, ami így tovább őrzi fiatalosságát. A legalapvetőbb antioxidánsok az A és E vitaminok – ezeket a szervezet raktározni is képes – és a C-vitamin, amit minden nap után kell tölteni nap A következőkben kiderül, mivel ehetjük magunkat fiatalra.

Bogyós gyümölcsök: az eper, a málna, a vörös és a fekete áfonya remek C-vitaminforrások

Brokkoli: gazdag antioxidáns-vitaminokban (mint, amilyen a C-vitamin és béta-karotin, utóbbi az A-vitamin elővitaminja)

Citrusfélék: a narancs rákvédő hatású, a grépfrút hártyáinak és rekeszeinek rosttartalma csökkenti a koleszterinszintet

–  Fokhagyma: csökkenti a koleszterinszintet, és akadályozza a vér rögösödését, erősíti az immunrendszert, véd az emlékezetvesztés és a depresszió ellen is

Hagymafélék: csökkentik a vérrögképződés kockázatát. A vöröshagymában és a sárga színű hagymafélék csökkentik a rák kialakulásának az esélyét, emellett  gyulladásgátló, baktérium-, gomba- és vírusölő hatásuk is ismert

–  Káposzta: gátolja gyomorrák kialakulásának kockázatát

–  Paradicsom: gondoskodik fizikai és szellemi teljesítőképességünk megőrzéséről

Sárgarépa: erősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet, a szélütés és a tüdőrák kockázatát. Hátráltatja az időskori szembetegségek és a látáscsökkenés létrejöttét

  Spenót: megakadályozza a rák, a szívbetegségek, a magas vérnyomás, a stroke, a szürke hályog kialakulását

  Szőlő: gátolja a vérrögök kialakulását, ellazítja a vérerek falát

–  Zöld tea: véd a rák és a szívbetegségek ellen. A máj enzimjeit a sejtkárosító vegyi anyagok méregtelenítésére ösztönzi

Forrás: egeszseg.hu