Az ernyősvirágzatúak családjába tartozó, a Földközi-tenger mellékéről származó, nálunk termesztett, egyéves, illatos növény. Szára 30-50 cmmagas, egyenes, a virágzatában elágazó, gyér levelű. Alsó levelei hosszúnyelűek, kerek vese alakúak vagy széles tojásdadok, mélyen fűrészesek, a középsők hármasak, a felsők szálasan három részre hasadtak. Virágzata összetett ernyős, a virágok aprók, fehérek. Termése kettőskaszat, amely éretten 4-5 mmhosszú, körte alakú , szürkészöld vagy szürkésbarna színű, rövid serteszőrökkel sűrűn borított. A két résztermés ritkán válik szét, gyakran pedig a kocsányrész is rajtuk marad. 5-5 hosszanti bordájuk alig kiemelkedő, inkább csak világos csíknak látszanak. A drog kellemes jellegzetes illatú, édes fűszeres ízű. A növény júliusban virágzik, termése augusztusban, szeptember ben érik.
Hatóanyag: anethol(80-90%), zsírosolaj, kolin,
Alkalmazás:
belsőleg:
– felső légúti megbetegedésekre,
– bronchitisre,
– asztmára,
– bakteriális fertőzésekre,
– emésztési zavarokra,
– étvágyjavító,
– epekiválasztás serkentésére,
– tejszapoító hatású,
– gyomorfekélyre,
– hasmenésre,
külsőleg: (főként illóolaj formában)
– rovarcsípésekre,
– viszketésre,
– szájfertőtlenítésre,
Teájának elkészítése és adagolása: 2 evőkanál gyógynövényt leforrázunk 3 dlvízzel, 25 percig állni hagyjuk, szűrjük. Fogyasztása naponta háromszor javasolt.
Illóolaját víz-gőz desztillációs úton nyerik ki a magjából. Egy liter ánizsolaj előállításához kb.500 kgmagra van szükség. Az olaj magas (80-90%) anethol tartalma miatt már15 °Ckörül megdermed, hidegebb hőmérsékleten kristályos tömeggé fagy, ezért célszerű a hűtőben tárolni.