Amerikai kutatás, amerikai üröm – legyen belőle parlagfű

„Igazán nem tudom, vajon az emberek hiszékenységét vagy az ámítók, illetve a beteg emberek hiszékenységével visszaélők lelketlenséget ostorozzam-e inkább?” (Zelenyák János)

Tudom, hogy ez az idézet sokakban megrökönyödést vált ki, de sajnos ez a mondat még 100 év elteltével is megállja a helyét.

Rengeteg internetes forrás tényként közli, hogy a rák ellenszere a parlagfű. Annak próbáltam utána járni, hogy honnan is indult ez az információ valójában és mire, milyen kutatásokra alapozva jelentik ki sokan, hogy a parlagfű a rák ellenszere. Arra a következtetésre jutottam, hogy sajnos egy félre fordítás okozza a tévedést.

Hogyan lett édes üröm az Egynyári ürömből?

Ismét a szokásos történet, valamelyik magyar forgalmazó vagy inkább nevezzük „szakértőnek” (esetleg aposztróf doktornak)  gondolt egyet és valószínűleg marketing megfontolásból lefordította az angol nevét a növénynek és a Sweet Wormwood (Artemisia annua) így lett édes üröm.

Hogyan lett az „édes üröm” mégis csak parlagfű?

Jobb esetben itt is az önkényes „szakértői” fordítás a ludas, rosszabb esetben a szándékos félrevezetés. A parlagfű amerikai-angol neve American Wormwood (Ambrosia artemisiifolia), ami magyar fordításban Amerikai üröm, innen már csak egy kisebb ugrás és az ürömből parlagfű lett.

Mi ez az Egynyári üröm?

Artemisia_annua

Egynyári üröm (Artemisia annua)

Az Egynyári üröm (Artemisia annua) valószínűleg Ázsiából ered, de a középkortól Európában is termesztik. Fás tövű, dúsan elágazó ürömfaj, amelyet nálunk is régóta szívesen ültetnek, különösen kellemes citromillatáért. Az artemisiát nálunk hívták Isten fájának, istenfűnek, de seprőrutának is. Kínában legalább kétezer éve használják gyógyításra, de egyes ázsiai országokban salátaként is népszerű. Az újkori gyógyításban ebből készült az artemiszinin nevű maláriaellenes gyógyszer. Újabban a rák gyógyításában bizonyult ígéretesnek, mivel artemiszinin nevű hatóanyaga igen hatékonyan pusztítja a rákos sejteket, miközben az egészséges sejtek közül csak elenyésző számban szed áldozatokat – kb. 1200 elpusztított rákos sejtre, jut egy egészséges sejt. A kutatást még 2000-ben kezdték el az Egynyári ürömmel (Sweet Wormwood ; Artemisia annua) a Washingtoni Egyetemen. A daganatos sejtekkel végzett sikeresnek mondható kutatásról 2008-ban jelentek meg az első híradások, viszont ez a kutatás még folyamatban van, tényleges betegeken végzett vizsgálatok még nem történtek, ezért még korai, sőt talán a megtévesztéssel egyenértékű lenne, ha ezen eredmény a birtokában kijelentenénk, hogy az Egynyári üröm daganat ellenes hatású. Tovább rontana a helyzeten és felmerülne a megtévesztés szándékosságának gyanúja, ha különböző készítményeket hoznának forgalomba ezen kísérleti eredményre hivatkozva.