Október – sörfesztiválok idénye

Mit találhatunk a legendás német sörökben ha kicsit jobban megnézzük a palack  tartalmát. Azt hiszem arra ami most következik nem sokan gondolnának.

oktoberfestA vizsgált 24 sörminta-alkoholos és alkoholmentes- amelyeket a helyi szupermarketekben szereztek be kivétel nélkül szennyez?déseket tartalmazott. Mikroplasztik mindenféle kivitelben: szálak, filmek, törmelékek vagy szemcsék amelyek kisebbek mint 5 milliméter szintetikus polimerb?l. A  szerz?k megnyugtatásul közlik még azt is a hogy ezek a fajta szennyez?dések a csapvízben is megtalálhatók.

Bár minden esetben találtak „valamit” az nem volt megállapítható melyik volt a dominánsabb. Attól függ?en milyen márkájú sört vizsgáltak a szemcsés szennyez?dés 5 és 71 % között mozgott, a fragmentumok 14 és 87% között, a rostok pedig 3 és 57 % között.

A tanulmány azt is jelezte nemcsak  mikroplasztik okozta szennyez?dést találtak ,egy minta ugyanis egy egész rovart tartalmazott amely a  Thysanoptera rendbe tartozott ( h?ha!) S?t kiderült három mintában mikroméret? üvegszilánkok is voltak. 

Inkább nézzük a sör egy másik -egészségesebbik- oldalát.

Van akik élvezik a sör zamatát, mások inkább vizsgálgatják, és vannak olyanok ,akik nem szennyez?dést keresnek hanem valami egészségeset.

Az elemzést az  University of Valladolid kutatói végezték  5 kontinens mintegy negyven sörét vizsgálva, és megállapították a barna sörök vastartalma mintegy kétszerese az alkoholmentes sörökének, a világos sörök pedig a kett? között félúton találhatók.

A vastartalom eltér? voltára magyarázat az eltér? alapanyagok és  gyártási folyamatok.

A barna sörök magasabb vastartalma a felhasznált malátától és komlótól függ , a világos söröket pedig általában kovaföldön keresztül sz?rik amelynek porózus anyaga csapdába ejti a vasat.

Az alkoholmentes sörök pedig a vákuumpárologtatás folyamán  vesztik el a vastartalmukat mikor az alkoholt vonják ki bel?lük.

A vizsgált sörök közül a legnagyobb vastartalommal egy sötét spanyol sör (165 ppb), és egy sötét mexikói sör (130 ppb) bírt ,míg a legkisebb mennyiség Hollandiából és Írországból származó sörben volt ((41 ppb és 47 ppb ).

A vas és más fémek szintjének mérése  a sörben nemcsak azért fontos, mert azok alapvet? fontosságúak az emberi táplálkozásban, hanem azért is, mert azok jelent?séggel bírnak  a f?zési folyamatban. A fémek mennyisége a sörben meghatározhatja érzékszervi jellemz?it,  stabilitását és a min?ségét-így a kutatók.

( Megjegyzés : akik ezt a kutatást végezték biztosan értenek a sörf?zéshez, az ízekhez és a zamatokhoz, de táplálkozási szempontból ezek a vasmennyiségek a parányinál is kisebbek. Nem gondolnám, hogy bárkinek a vastartalom alapján kellene világos vagy barna sört választania. )

És hogy mivel képesek még foglalkozni kutatók a sörrel kapcsolatban?

A sörhabbal természetesen. És hol? Cornell University ! Meg még hol is teszik közzé? A sörvegyészek külön lapjában :Journal of the American Society of Brewing Chemists mert még ilyen is van nekik. Ezek után tényleg érdekes mit is találhatnak ki a sörhabbal kapcsolatban ami megér egy publikációt.

Mikor megfelel? egy sörhab egészen tudományosan leírva:ha megfelel? a színe,  a magassága ,és tartós is. Akkor ha az els? korty el?tt egy arcot rajzolunk a habba és  az utolsó kortyig felismerhet?, mialatt a folyadék elfogy alóla a pohárból-nos err?l mondhatjuk ki teljes komolysággal hogy JÓ.

A komlóban található keser? anyagok mint az izo-alfa savak igazán fontosak a sörmesterek számára. Az oldott gázok mint a szén-dioxid, bizonyos esetekben a nitrogén fontos szerepet játszanak. A savasság, bizonyos ionok, az alkohol tartalom, a viszkozitás és sok más tényez?  amit a sörf?z? mesterek már kipróbáltak és tudományosan teszteltek. De a legfontosabb titok sörhab ügyben egy bizonyos típusú árpa lipidtranszfer protein min?sége és mennyisége amely a numero egyes számot viseli: aka LTP 1

Ugyan hányadik is lehetne a sorban az a valami ami ekkora befolyással bír  eme fontos tulajdonságra !

És végül :a komló mégis csak gyógynövény

A komlóban és a sörben  található xanthumol nev? flavonoid javítja a kognitív funkciókat  fiatal egerekben…..de id?sebb állatokban nem. A flavonoidok amelyek  gyakran a növények színét adják az utóbbi években az érdekl?dés középpontjába kerültek sokféle pozitív tulajdonságuk miatt. Rákmegel?zés, gyulladások, pozitív szív és érrendszeri hatások.

Különösen érdekesek  voltak a kutatások a metabolikus szindrómával kapcsolatban amely elhízással ,magas vérnyomással és id?skori memória deficittel jár. A vegyületet sikeresen alkalmazták patkány modellben elhízott állatokon ahol fogyást és alacsonyabb vércukorszintet eredményezett.

A xanthohumollal végzett új kutatások azt mutatták hogy a fiatal állatok jobban képesek alkalmazkodni a környezeti változásokhoz. A kognitív rugalmasságot egy speciálisan kialakított labirintusban tesztelték.

A xanthohumol gyorsítja az anyagcserét, csökkenti a zsírsavak mennyiségét a májban és fiatal egerekben a javítja a  kognitív rugalmasságot vagy magasabb szint? gondolkodást.”

A levonható következtetés az ,hogy az élet korai szakaszában az egészséges táplálkozás mérhet? el?nyökkel jár.

Az a xanthohumol mennyiség azonban amellyel ezt a hatást kiváltották az állatoknál messze felül múlja a mennyiséget amely normál táplálkozás esetén elfogyasztható. Kb. 2000 liter sört kellene inni naponta- az élet korai szakaszában. Ez azért egy elég érdekes végeredmény !

Forrás: Science Daily, MNT