Az antillák cseresznyéje

Az acerola nyelvi bizonyítékok szerint vélhetően a Yucatan félszigetről származik és innen terjedt el Dél-Texasban, Mexico nyugati partjain, Közép-Amerikában, Dél-Amerika északi részén és az egész Karibi térségben. Sikeresen bevezették termesztését a világ szubtrópusi területein is Délkelet -Ázsiában, Indiában, Dél-Amerikában és Brazíliában. C-vitamin tartalomban csak a nemrégiben felfedezett camu-camu sylvestre veheti fel vele a versenyt.

acerolafruitA gyümölcstermő fa száraz forró éghajlaton él, akár öt méter magasra is megnő és rengeteg 1-2cm átmérőjű három magot tartalmazó az európai cseresznyéhez hasonlító gyümölcsöt hoz. Emiatt a gyümölcsöt a köznyelvben ilyen neveken emlegetik: az antillák cseresznyéje, barbadosi cseresznye, nyugat-indiai cseresznye. A viszonylag gyorsan növő növényből metszéssel akár sövényt is lehet alakítani. Érzékeny a szélre és nem tűri a hideget. A fiatal növények -1 celsius fok alatti hőmérsékleten elpusztulnak, a kifejlett fák -2 celsius fok körüli hőmérsékletet rövid ideig eltűrnek leveleik elvesztésével. Gyökerei a talajban csak sekélyen ágaznak el, a meszes talajt kedveli.  Szárazság esetén lombhullató, de megfelelő öntözéssel ismét levélbe és virágba borul.

Fényes zöld lándzsa alakú leveleit parányi szőrszálak borítják  amelyek irritálóak lehetnek. Kis rózsaszínű vagy fehér virágai vannak amelyeknek akár a 90%-a lehullik a fáról. Virágzás előfordulhat egész évben de jellemzően az esős évszakhoz igazodik.Megfelelő öntözéssel rá lehet bírni a fát hogy egy évben akár háromszor is virágozzon. A trópusokon három betakarítási időszakot is el lehet érni így.

Gyümölcsei kerekek lapítottak, cseresznye szerűek de három oldalúak. Éretlen állapotban zöld színűek, aztán élénk pirosra, vagy sárgás narancssárgára acerola-barbados-cherry-bloomváltozik.  Lédúsak savanykás ízűek.Aromájuk vizsgálatakor mintegy 100 összetevőt találtak amelyek közül a furfurol, a limonén, a hexadecanoic sav és a 3-metil-3-butenol adja különleges  ízét. Kifejlődési idejük mindössze 25 nap. És itt érkeztünk el ahhoz miért különleges az acerola. Bármilyen gyümölcsnél több C-vitamint tartalmaz legyőzi az ananászt, a citromot, az kiwit és az epret. Amíg a camu-camu nem jelent meg a színen az acerolát tartották a leggazdagabb természetes C-vitamin forrásnak. 100 gr gyümölcsben lehet akár 4000 milligramm C-vitamin de az átlagos mennyiség is 1500 milligramm. A zöld, éretlen gyümölcs C-vitamin tartalma akár a kétszerese is lehet az érettének, de ez a C-vitamin tartalom egyre fogy. A legtöbb kereskedelmi forgalomban használt gyümölcsöt ezért még éretlen állapotban takarítják be.A friss gyümölcs vékony héja sérülékeny,  a szüret után négy órával már érzékszervi különbséget lehet felfedezni a friss és a már néhány órája leszedett gyümölcs között. Gyorsan erjedésnek indul, 3-5 nap alatt használhatatlan. Azonnali feldolgozást igényel, lekvárok, zselék, szirupok formájában lehet tartósítani. Még a fagyasztást sem tűri mert megpenészedik,vagy a felengedés után a gyümölcs szétesik. Legismertebb formája a belőle készült por.

Nemcsak C-vitamin tartalma kiemelkedő de több A-vitamin van benne mint a sárgarépában és kétszer annyi kálium, magnézium ,pantoténsav  mint a narancsban. Emellett  a gyümölcsben még található kalcium, vas, foszfor, cukrok, mint dextróz, fruktóz, szacharóz, fehérje, almasav, limonén.  A B-vitaminok közül a thiamin (B1 ), a riboflavin (B2), a niacin (B3). Fontosak a benne levő bioflavonoidok, és karotinoidok is. Eddig mintegy 150 összetevőt azonosítottak benne.

A népi gyógyászat Brazíliában, Guatemalában, Mexikóban, Venezuelában már régóta használja.A paletta igen széles körű. Használják gyulladásra, szív panaszokra, anémiára, reumára, tuberkulózisra és különböző betegségekből való lábadozás esetén. Tudományos vizsgálatok kimutatták hogy az acerola képes lehet más étrend-kiegészítők (pl. szója, alfalfa) koleszterincsökkentő és oxidációs folyamatokat gátló hatását fokozni. Állatokon végzett kísérletekben kimutatták, hogy az acerola kivonat csökkentheti a tüdő tumor kialakulásának esélyét, illetve lassíthatja annak előrehaladását. Laboratóriumi kísérletekben magyar tudósok közreműködésével kimutatták az Acerola egyes komponenseinek különböző tumor sejteket pusztító hatását és a kutatók javasolták a rák kiegészítő terápiában történő alkalmazását.A friss gyümölcsöt a természetgyógyászatban láz és hasmenés esetén alkalmazzák.

Brazíliában acerola-lé annyira elterjedt mint Észak-Amerikában a narancslé. Ezt az teszi lehetővé hogy Brazíliában hatalmas ültetvények vannak és viszonylag hamar a fogyasztókhoz kerülhet.

Legújabban a kozmetikai ipar is felfedezte magának. Magas C-vitamin tartalma miatt jelentős antioxidáns, harcol a sejtek öregedése ellen. Vitamintartalma mellett ásványi anyag tartalma segíti a fáradt és stresszes bőr remineralizációját, a benne levő nyálkák és fehérjék pedig hidratáló hatásúak.

Az allergia vonatkozásában egy érdekes tulajdonságára figyeltek fel .Aki latexre érzékeny  annál keresztallergia miatt a növény kivonatai akár gyümölcslé, akár tabletta, vagy konzerv formájában fogyasztja allergiás reakciót válthat ki.

Összegzésképpen: a természet ezt a gyümölcsöt  nagy C-vitamin tartalommal áldotta meg  ezért ott ahol magát a gyümölcsöt tudják fogyasztani jelentős mennyiségű természetes C-vitaminhoz, ásványi anyagokhoz és egyéb antioxidáns jellegű egészségvédő növényi anyaghoz jutnak.