Az antillák cseresznyéje

Az acerola nyelvi bizonyítékok szerint vélhet?en a Yucatan félszigetr?l származik és innen terjedt el Dél-Texasban, Mexico nyugati partjain, Közép-Amerikában, Dél-Amerika északi részén és az egész Karibi térségben. Sikeresen bevezették termesztését a világ szubtrópusi területein is Délkelet -Ázsiában, Indiában, Dél-Amerikában és Brazíliában. C-vitamin tartalomban csak a nemrégiben felfedezett camu-camu sylvestre veheti fel vele a versenyt.

acerolafruitA gyümölcsterm? fa száraz forró éghajlaton él, akár öt méter magasra is megn? és rengeteg 1-2cm átmér?j? három magot tartalmazó az európai cseresznyéhez hasonlító gyümölcsöt hoz. Emiatt a gyümölcsöt a köznyelvben ilyen neveken emlegetik: az antillák cseresznyéje, barbadosi cseresznye, nyugat-indiai cseresznye. A viszonylag gyorsan növ? növényb?l metszéssel akár sövényt is lehet alakítani. Érzékeny a szélre és nem t?ri a hideget. A fiatal növények -1 celsius fok alatti h?mérsékleten elpusztulnak, a kifejlett fák -2 celsius fok körüli h?mérsékletet rövid ideig elt?rnek leveleik elvesztésével. Gyökerei a talajban csak sekélyen ágaznak el, a meszes talajt kedveli.  Szárazság esetén lombhullató, de megfelel? öntözéssel ismét levélbe és virágba borul.

Fényes zöld lándzsa alakú leveleit parányi sz?rszálak borítják  amelyek irritálóak lehetnek. Kis rózsaszín? vagy fehér virágai vannak amelyeknek akár a 90%-a lehullik a fáról. Virágzás el?fordulhat egész évben de jellemz?en az es?s évszakhoz igazodik.Megfelel? öntözéssel rá lehet bírni a fát hogy egy évben akár háromszor is virágozzon. A trópusokon három betakarítási id?szakot is el lehet érni így.

Gyümölcsei kerekek lapítottak, cseresznye szer?ek de három oldalúak. Éretlen állapotban zöld szín?ek, aztán élénk pirosra, vagy sárgás narancssárgára acerola-barbados-cherry-bloomváltozik.  Lédúsak savanykás íz?ek.Aromájuk vizsgálatakor mintegy 100 összetev?t találtak amelyek közül a furfurol, a limonén, a hexadecanoic sav és a 3-metil-3-butenol adja különleges  ízét. Kifejl?dési idejük mindössze 25 nap. És itt érkeztünk el ahhoz miért különleges az acerola. Bármilyen gyümölcsnél több C-vitamint tartalmaz legy?zi az ananászt, a citromot, az kiwit és az epret. Amíg a camu-camu nem jelent meg a színen az acerolát tartották a leggazdagabb természetes C-vitamin forrásnak. 100 gr gyümölcsben lehet akár 4000 milligramm C-vitamin de az átlagos mennyiség is 1500 milligramm. A zöld, éretlen gyümölcs C-vitamin tartalma akár a kétszerese is lehet az érettének, de ez a C-vitamin tartalom egyre fogy. A legtöbb kereskedelmi forgalomban használt gyümölcsöt ezért még éretlen állapotban takarítják be.A friss gyümölcs vékony héja sérülékeny,  a szüret után négy órával már érzékszervi különbséget lehet felfedezni a friss és a már néhány órája leszedett gyümölcs között. Gyorsan erjedésnek indul, 3-5 nap alatt használhatatlan. Azonnali feldolgozást igényel, lekvárok, zselék, szirupok formájában lehet tartósítani. Még a fagyasztást sem t?ri mert megpenészedik,vagy a felengedés után a gyümölcs szétesik. Legismertebb formája a bel?le készült por.

Nemcsak C-vitamin tartalma kiemelked? de több A-vitamin van benne mint a sárgarépában és kétszer annyi kálium, magnézium ,pantoténsav  mint a narancsban. Emellett  a gyümölcsben még található kalcium, vas, foszfor, cukrok, mint dextróz, fruktóz, szacharóz, fehérje, almasav, limonén.  A B-vitaminok közül a thiamin (B1 ), a riboflavin (B2), a niacin (B3). Fontosak a benne lev? bioflavonoidok, és karotinoidok is. Eddig mintegy 150 összetev?t azonosítottak benne.

A népi gyógyászat Brazíliában, Guatemalában, Mexikóban, Venezuelában már régóta használja.A paletta igen széles kör?. Használják gyulladásra, szív panaszokra, anémiára, reumára, tuberkulózisra és különböz? betegségekb?l való lábadozás esetén. Tudományos vizsgálatok kimutatták hogy az acerola képes lehet más étrend-kiegészít?k (pl. szója, alfalfa) koleszterincsökkent? és oxidációs folyamatokat gátló hatását fokozni. Állatokon végzett kísérletekben kimutatták, hogy az acerola kivonat csökkentheti a tüd? tumor kialakulásának esélyét, illetve lassíthatja annak el?rehaladását. Laboratóriumi kísérletekben magyar tudósok közrem?ködésével kimutatták az Acerola egyes komponenseinek különböz? tumor sejteket pusztító hatását és a kutatók javasolták a rák kiegészít? terápiában történ? alkalmazását.A friss gyümölcsöt a természetgyógyászatban láz és hasmenés esetén alkalmazzák.

Brazíliában acerola-lé annyira elterjedt mint Észak-Amerikában a narancslé. Ezt az teszi lehet?vé hogy Brazíliában hatalmas ültetvények vannak és viszonylag hamar a fogyasztókhoz kerülhet.

Legújabban a kozmetikai ipar is felfedezte magának. Magas C-vitamin tartalma miatt jelent?s antioxidáns, harcol a sejtek öregedése ellen. Vitamintartalma mellett ásványi anyag tartalma segíti a fáradt és stresszes b?r remineralizációját, a benne lev? nyálkák és fehérjék pedig hidratáló hatásúak.

Az allergia vonatkozásában egy érdekes tulajdonságára figyeltek fel .Aki latexre érzékeny  annál keresztallergia miatt a növény kivonatai akár gyümölcslé, akár tabletta, vagy konzerv formájában fogyasztja allergiás reakciót válthat ki.

Összegzésképpen: a természet ezt a gyümölcsöt  nagy C-vitamin tartalommal áldotta meg  ezért ott ahol magát a gyümölcsöt tudják fogyasztani jelent?s mennyiség? természetes C-vitaminhoz, ásványi anyagokhoz és egyéb antioxidáns jelleg? egészségvéd? növényi anyaghoz jutnak.