A bűvös szavak :alacsony energiatartalom ,és alacsony glikémiás index!
A fogyás receptje igen egyszerű ,minden ellenkező állítással szemben:egyél kevesebbet ,és mozogj többet.Logikus ,hogy akkor fogunk fogyni ,ha a “leadott ” energia magasabb ,mint a bevitt. Ám az éhség ,és a nélkülözés érzése szabotálja még a legelszántabb ember fogyókúráját is.Ezért nagyon fontos milyen ételeket választunk a fogyókúra során.
A titok nemcsak abban rejlik ,hogy válasszunk alacsony zsír-,és energiatartalmú ételeket ,hanem abban is ,hogy tartsuk vércukorszintünket egyenletesen a nap folyamán.Ez azt jelenti válasszunk alacsony energiatartalmú,és alacsony glikémiás indexű ( GI) ételeket.Ezek az ételek segítenek fenntartani az energiaszintünket egész nap, és növelik a jóllakottság érzését. Ha jól érzi magát egész nap akkor kisebb a kísértés az egészségtelen, nagy energiatartalmú ételek iránt és sikeresebb lesz a diéta.Nézzünk meg néhány alacsony energiatartalmú ,alacsony GI ételt ,amelyek segítenek olvasztani a kilókat.
1.Alacsony zsírtartalmú ,vagy zsírmentes joghurtok:A joghurt remek diétás étel,ha az alacsony zsírtartalmú ,vagy zsírmentes változat mellett dönt.Fehérjékben gazdag ,probiotikum tartalma segít a bélrendszert egészségesen tartani ,támogatja az immun rendszert, magas kálcium tartalma pedig segít a csontok egészségének megőrzésében.Étkezések között gyümölccsel dúsítva kiváló turmix.(Persze cukor nélkül ,vagy édesítőszerrel)
Zsírmentes joghurt energiatartalma:220kJ/100g
2.Zabpehely: alacsony zsírtartalmú tejjel készítve nagyon alacsony zsírtartalmú ,magas rosttartalmú ,csökkenti a koleszterin szintet ,és egyenletesen tartja a vércukorszintet egészen ebédig.
Alacsony zsírtartalmú tejjel készítve energiatartalma:230kJ/100g
3.Tojás:A reggelire elfogyasztott tojás segíthet megállítani az éhségérzet kialakulását ebédig. Ennek oka a magas fehérje tartalom.Egy vizsgálat szerint akik tojást reggeliznek a nap folyamán aztán kevesebb energiát vesznek magukhoz jóllakottság érzetük miatt.És akkor még nem említettük az igen előnyös vitamin és nyomelem tartalmát . Mint egy multivitamin.
Rántottaként fogyasztva kis tejjel ,és vajjal egy tojás :468kJ
4.Csirke:kiváló fehérje ,és B-vitamin forrás és alacsony energiatartalmú. De vigyázat ,ez csak a bőr nélküli húsra vonatkozik.Szintén tudomásul kell vennünk hogy a különböző darabok kölünböző energiatartalommal bírnak.A bőr nélküli csirkemell a legalacsonyabb energia tartalmú ,majd ezt követi a szárny ,és az alsó comb,a legmagasabb pedig a felső comb. Az elkészítés módja is befolyásol :grillezve ,vagy párolva a legjobb.
Egy átlagos csirkemell bőr ,és csont nélkül párolva 577kJ -t tartalmaz ,ugyanez egy csirkecombból 885kJ.
5.Zöldségek :megbízható szövetségesek fogyás ügyben,mivel magas a rost ,és víztartalmuk ,és alacsony az energiatartalmuk. A saláták fogyasztása napközben , főétkezés előtt vagy mellé -természetesen kerülve a majonézes olajos önteteket ,inkább csak pár csepp citromlével ,vagy balzsamecettel -szuper segítség.Nem kell mondani ,hogy a nyersen fogyasztott zöldségek vitaminokban ,ásványi anyagokban ,flavonoidokban gazdagok és sokféle betegség megelőzésében segítenek. Egyik csoportjuk azonban keményítőben gazdag, a burgonya a sütőtök a kukorica ,bár nagyon táplálóak magasabb szénhidrát tartalmukat figyelembe kell venni.Másik csoportjuk azonban szinte korlátozás nélkül fogyasztható: paradicsom ,káposzta ,kelbimbó ,zöldbab ,spenót ,zeller sárgarépa ,spárga,brokkoli ,és a többiek.Legjobb őket nyersen fogyasztani ,vagy párolva ,hogy maximalizáljuk táplálkozási előnyeiket.
6.Halak: a halak a táplálkozás szempontjából tökéletes élelmiszerek.Nagyszerű fehérjeforrások ,ami szükséges a jóllakottság érzéséhez ,és kevesebb energiatartalmúak ,mint az egyéb húsok.Sokféle ízt kínálnak ,és alacsony a telített zsírsavtartalmuk.
Grillezett vagy párolt fehér húsú hal 380kJ/100g energiát tartalmaz.
7.Popkorn:Bármilyen meglepő is ,a pattogatott kukorica egy egészséges teljes kiőrlésű élelmiszer ,amely több rostot ,és sokkal kevesebb zsírt tartalmaz ,mint más csipszek,sütemények, csokoládék.Segít csökkenteni a koleszterinszintet ,stabilizálja a vércukorszintet ,és a legjobb az egészben,hogy alacsony energiatartalma miatt bűntudat nélkül nassolhatunk belőle egyszer-egyszer fogyókúra közben.
2dl pattogatott kukorica energia tartalma :129kJ
8.Gyümölcsök:egyszerűen a természet által kínált édességnek is felfoghatjuk őket.Az édes ,lédús ,alacsony energia tartalmú , magas rost, és víztartalmú gyümölcsök segítenek csökkenteni az éhségérzetet a következő étkezésig.Diéta közben valahányszor sóvárog valami édes ,és tilos után-mint például csokoládé, édességek-a tökéletes megoldás a gyümölcs.Néhány gyümölcs azért elég nagy cukortartalommal bír ,ezeket sem kell kerülni,csak egy kicsit kevesebbet lehet enni belőlük.
9.Hüvelyesek:a lencse a borsó ,és a bab jól ismert forrásai a fehérjéknek ,kevés bennük a telített zsírsav ,alacsony az energiatartalmuk ,és magas a rosttartalmuk.A magas rosttartalom ,amely fehérjével párosul tökéletesen fenntartja a jóllakottság érzését ,és az energiaszintet. Próbálják ki ,zöldségekkel salátaként, barna rizzsel .
10. A tea:az éhségérzetet gyakran összekeverik a szomjúsággal ,és ilyenkor egy csésze forró tea , vagy egy pohár víz lehet a megoldás. Minden tea gazdag antioxidánsokban amelyek sokféle betegség kockázatát csökkentik.A tea kalóriamentes ha cukor nélkül isszuk . Tanulmányok kimutatták ,hogy akik zöld teát isznak a fogyókúra során ,többet veszítenek a súlyukból.Ha érzékeny a koffeinre ihat rooibos teát ,amely szintén tele van antioxidánsokkal ,csökkenti az allergiák tüneteit ,és segít emésztési zavarok esetén.
A fenti tippek természetesen nemcsak a fogyókúrázóknak szólnak ,kipróbálhatja bárki ,mellékhatásként esetleg lead pár kilót.