A tradicionális gyógynövény elpusztítja a hasnyálmirigyrákos sejteket

Nigella sativa (Fekete köménymag)- számos közel-keleti országban a tradicionális orvoslás része az  egyik legnehezebben kezelhető rákfajta a hasnyálmirigyrák elleni küzdelemben. Philadelphiai kutatók azt találták, hogy a Nigella sativa (Fekete köménymag)- magjának olajában található timokinon nevű vegyület megakadályozta a rákos sejtek növekedését, és a programozott sejthalál beindításával meg is ölte azokat.

Bár a kutatások igen korai szakaszban vannak, az eredmények arra utalnak,hogy a timokinon használható lesz néhány esetben preventív céllal olyan betegeknél, akik már átestek a műtéten és a kemoterápián,vagy olyan személyek esetében, akiknél nagy a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázata. Hwyda Arafat professzor szerint /Thomas Jefferson University/ a Nigella sativa (Fekete köménymag)- segítség lehet a betegségek széles skálájának gyógyítása esetén: például néhány immun-, és gyulladásos betegség. Korábbi kutatási eredmények pedig igazolták rákellenes aktivitását prosztata és vastagbélrák esetén valamint antioxidáns, és  gyulladáscsökkentő hatását.

Emberi hasnyálmirigyrák-sejtvonalak esetén (in vitro kísérletekben) a hozzáadott timokinon elpusztította a ráksejtek 80%-át. és a programozott sejthalál kiváltásán kívül számos fontos génre is hatással volt. A timokinon hatására egy olyan gén működése amely  tumorszupresszor hatású (p53), és egy másiké, amely előidézi a programozott sejthalált (Bax) megnövekedett, míg egy sejthalált blokkoló gén (bcl-2) működése csökkent. Egy további gén (p21 ) működése pedig – amely részt vesz a sejtciklus különböző szakaszainak szabályozásában-szintén megnövekedett.

Dr Arafat és csoportja megállapította, hogy a timokinon epigenetikus változásokat hozott létre a ráksejtekben, módosította a sejtek DNS-ét. Ez a módosítás A DNS acetilezését jelenti . Az acetilezés fontos abban a folyamatban ,amikor a gének fehérjékké íródnak át a DNS-ről.(Ebben az esetben az acetilezési folyamat kifejezetten blokkolja a hisztonoknak nevezett fehérjéket.)A timokinonnak ezt a tulajdonságát fel lehetne használni olyan gének esetében, amelyek kulcsfontosságúak a programozott sejthalál elindításában.  Megvizsgáltuk a hisztonok állapotát, és meglepődve vettük észre hogy a timokinon növelte az acetilációs folyamatot-mondta Dr Arafat. Soha nem vártuk volna ezt.

Egy másik esetben pedig hasnyálmirigy ráksejtekhez adva a timokinont csökkentette egy másik enzim előállítását, és aktivitását. Ez az enzim az úgynevezett hiszton-deacetiláz amely eltávolítja az acetil-csoportot a hiszton fehérjéről. Az a megállapítás ,hogy a timokinon úgy működik, mint egy hiszton-deacetiláz inhibitor “nagyon jelentős ,és nagyon izgalmas”.

A hiszton-deacetiláz-gátlók csoportja a gyógyszerkutatások fontos célpontja. Elvi lehetőséget biztosítanának  rákellenes, és neurodegeneratív folyamatokat gátló gyógyszerek kifejlesztésében.