„Vérnyomáscsökkentő” reggeli: egy pohár céklalé és tojás bármilyen formában

Tíz higanymilliméterrel csökkenti a vérnyomást egy pohár céklalé

A pohár két és fél deciliternyi italt jelent. A bartsi és londoni egyetemek orvosai olyan alanyokon tesztelték a cékla hatását, akiknek magas a vérnyomásuk. Az adatok szerint a zöldség leve órákra lejjebb viszi a vérnyomást, s?t, még másnap is jelentkezik hatása. Mindez a benne lév? nitrátnak köszönhet?. „Meglep?dtünk, hogy milyen kevés nitrát elég ilyen jelent?s hatáshoz” – idézte a BBC a vizsgálat egyik orvosát, Amrita Ahluwaliát. A nitrát a talajban fordul el?, a zöldségek a gyökérzetük révén szívják magukba, hogy jobban növekedhessenek.

Kínai kutatók szerint a tojásfehérje fogyasztása ugyanolyan mértékben segíthet a vérnyomás csökkentésében, mint a hagyományos vérnyomáscsökkent?k

A kínai Csilin Egyetem kutatói tanulmányukat az Amerikai Vegyésztársaság (ACS) New Orleansban folyó éves tanácskozásán mutatták be. Laboratóriumi vizsgálataik bizonyították, hogy a tojásfehérje egyik összetev?je – egy peptid, a fehérjék egyik épít?köve – csökkenti a vérnyomást ahhoz hasonlóan, ahogyan a kaptopril ACE-gátló gyógyszer – közölte Jü Zsi-peng, a tanulmány vezet? szerz?je.

Jü és munkatársai az RVPSL nev? peptidet használták magas vérnyomásos patkányokkal folytatott kísérleteikben. Kutatók már korábban felfedezték, hogy ez az anyag kiválóan gátolja azt az enzimet, amely vérnyomás-növekedést idéz el? a szervezetben. A patkánykísérletek kimutatták, hogy a RVPSL-nek nincs toxikus hatása, ugyanolyan mértékben csökkenti a vérnyomást, mint a kaptopril hatóanyagú, alacsony dózisban adott vérnyomáscsökkent?k.

Jü annak a véleményének adott hangot, hogy a tojásfehérje peptidjei, akár a tojásban, akár étrend-kiegészít?ként, hasznos kiegészít?anyagok lehetnek a magasvérnyomás kezelésében. A kínai kutatók most arra készülnek, hogy embereken is teszteljék az RVPLS peptid hatékonyságát – olvasható az ACS honlapján.