A terhességi diabétesz

Mi az a terhességi (gesztációs) diabétesz?
A gesztációs diabétesz, vagy gesztációs diabétesz mellitusz (GDM, terhességi cukorbetegség) egy olyan kóros állapot és növekvő egészségügyi probléma, ami rendszerint a terhesség második felében lép fel.1 Mikor egy nőnek GDM-ja van, vércukor (glükóz) szintje magasabb a normálisnál. Normális esetben az inzulin hormon csökkenti a vérben lévő glükóz mennyiségét, például az által, hogy segíti a glükóznak az izmok, a máj, és a zsírszövet sejtjeibe jutását. Terhesség alatt több inzulinra van szükség, de a hormonális változások csökkenthetik a sejtek inzulinérzékenységét. Normális esetben a vércukorszint emelkedésével a hasnyálmirigy több inzulint választ ki. Azonban, mikor a hasnyálmirigy nem képes elegendő inzulint kiválasztani a vércukorszint szabályozásának segítéséhez, „glükóz intolerancia” fejlődik ki; ha ez a terhesség alatt történik, GDM-nak hívják.

Egészségügyi következményei
A GDM-nak egészségügyi következményei lehetnek az anyára és a babára nézve. A glükóz átjut a méhlepényen és elősegíti a magzat túlzott növekedését. A makroszómia olyan kóros állapot, ahol a babák nagyobbak gesztációs koruknál, azaz születési súlyuk jellemzően 4-4,5 kg fölött van, ami problémás szüléshez vezethet, beleértve a vállelakadást (mikor szülés közben a baba válla megakad a szeméremcsont mögött), és a szüléssel kapcsolatos halálozást.2 A GDM-et a preeklampszia emelkedett kockázatával is összefüggésbe hozzák, ami kezeletlenül életveszélyes lehet.3

A GDM-os anyáknál nagy a kockázata annak, hogy későbbi életükben diabéteszesek lesznek, bár a diabétesz rendszerint elmúlik miután a baba megszületett, a GDM-on átesett nők több mint 50%-nál a szülés után 5-10 évvel 2 típusú diabétesz fejlődik ki.4 Ráadásul, a GDM-os anyától született csecsemőknek szintén nagyobb a kockázata arra, hogy életük során túlsúlyossá vagy elhízottá váljanak és 2 típusú cukorbetegség fejlődjön ki náluk.4 Ha időben észreveszik, akkor az ilyen szövődmények kockázata életmódi változtatásokkal mérsékelhető.

Előfordulási gyakoriság és kockázati tényezők
A GDM változó prevalenciájú az európai népességben, 1,7% és 11,6% között mozog, magasabb aránnyal Dél-, mint Észak- vagy Közép Európában.5

Egy nőnél következő tényezők növelhetik a GDM kifejlődésének kockázatát:6,7

  • 30 kg/m2 fölötti testtömegindex (elhízás),
  • korábbi GDM-os terhesség vagy egy makroszómiás baba,
  • elsőfokú rokona cukorbeteg,
  • bizonyos etnikai csoporthoz tartozás pl. dél-ázsiai, fekete karibi vagy közel-keleti.6,7

Diagnózis
A GDM-t nem szűrik következetesen egész Európában. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) minden 24-28. hétben lévő, a terhességi cukorbetegség kockázati tényezőit mutató (vagy abnormális éhomi, vagy véletlenszerű vércukorszintű) nőnek egy orális glükóz tolerancia tesztet (OGTT) javasol.8 Az OGTT során a vércukorszintet éhgyomorra, majd egy rendszerint egy adagban 75g glükózt tartalmazó folyadék elfogyasztása után 2 órával mérik.

A WHO legújabb ajánlása szerint a GDM diagnózisának a következő értékeken kellene alapulnia3 :

  • Éhomi vércukorszint 5.1-6.9 mmol/l között,
  • 1 órával a 75g glükózos terhelést követően a vércukorszint ≥10 mmol/l,
  • 2 órával a 75g glükózos terhelést követően a vércukorszint 8.5-11 mmol/l között.

Megelőzési és kezelési stratégiák
Számos “befolyásolható kockázati tényező” (azok, amelyek ellenőrizhetők/ szabályozhatók) van melyek segíthetnek csökkenteni a GDM kockázatát. Ezek közé tartozik a teherbe esés előtti egészséges testtömeg, a rendszeres testmozgás és az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, amely sok teljes kiőrlésű gabonafélét, sovány húsféléket, olajos húsú tengeri halakat, valamint kiegyensúlyozott arányban többszörösen- és egyszeresen telítetlen zsír(savaka)t tartalmaz.7,9 Minimalizálni kellene a magas glikémiás indexű (GI) ételek és italok fogyasztását.

Ideális esetben a dietetikushoz fordulás lenne az első kezelési stratégia, ha az OGTT megerősítette a GDM fennállását. Míg az étrend (megváltoztatása) és a rendszeres testedzés segíthetnek az állapot javításában, addig a nők mintegy 70%-a igényel olyan kiegészítő kezelést, mint az orális antidiabetikumok, vagy az inzulin injekciók.7 A GDM-os nőket általában egészségügyi szakemberek látják el tanácsokkal arra nézve, hogy saját maguk miként ellenőrizzék rendszeresen vércukorszintjüket.

Forrás:eufic.org