Stevia: természetes édesítő, lehetőségekkel

Édes íz
Tekintet nélkül anyjának várandósság alatti táplálkozására, minden újszülött gyermek kedveli az édes ízt. Az édesít?kre vonatkozó ételválasztást a gyermekek és feln?ttek saját, élelmiszerekkel kapcsolatos tapasztalatai alakítják. Következésképpen ez egyénenként jelent?sen különbözik. 
Napjainkban az édesít?szerek széles választéka hozzáférhet? a piacon, melyek a cukorral járó energiatartalom nélkül szolgáltatnak édes ízt. Ezen intenzív édesít?k nagy csoportjába olyan vegyületek tartoznak, mint az aszpartam, az aceszulfám-K, a szacharin, a szukralóz, és a steviol glikozidok, melyek sok százszor édesebbek, mint a cukor. Mivel (bel?lük) csak nagyon kis mennyiség szükséges az édes ízérzet kiváltásához, a cukorhoz képest az energiabevitelhez való hozzájárulásuk gyakran elhanyagolható. Más, intenzív édesít?szerekt?l eltér?en a steviol glikozidok, a cukorhoz hasonlóan, a kizárólagos növényi eredet kiegészít? vonzerejét nyújtják.
A Stevia eredete
A Stevia rebaudiana Bertoni növény, hétköznapi nevén a Stevia, els? leírójától Moisés Santiago Bertoni svájci botanikustól kapta nevét. Ez a Közép- és Dél-Amerikában ?shonos növény a napraforgóval és a cikóriával azonos növénycsaládba tartozik. Az édes leveleiért széles körben termesztett Steviát évszázadok óta, mint hagyományos édesít?szert, a növényi f?zetekhez és teákhoz adva használták a dél-amerikai ?slakosok. Két fontosabb édes íz? glikozid van jelen leveleiben: a steviozid és a rebaudiozid A. Ezek a vegyületek 2-300-szor édesebbek a cukornál, ezért igen kis mennyiség is elegend? a kívánt édes íz eléréséhez. Ezek a glikozidok voltak a nemrégiben lezajlott biztonságossági és engedélyezési vizsgálatok alanyai.
Lehetséges egészségügyi el?nyök
Csakúgy, mint más intenzív édesít?k, a steviol glikozidok is lehet?vé teszik az édes íz élvezetét a fogyasztók számára – anélkül, hogy hozzájárulnának a napi energiabevitelhez; mivel nem tartalmaznak jelent?sebb mennyiség? energiát. A nagy intenzitású édesít?k hatékony segítséget jelenthetnek a testtömeg szabályozásában, amikor, a hozzáadott cukor helyettesít?jeként használják ?ket.3 A fenilketonuriaként (PKU) ismert ritka genetikai betegségben szabályozni kell a fenil-alanin bevitel valamennyi forrását, beleértve az aszpartamot: ezen emberek számára a steviol glikozid fenil-alanin mentes édesít?választás lenne.
Stevia a világban
A Steviát Latin-Amerikában napjainkban is termesztik, ám a piacot az ázsiai országok uralják. Kína a világ legnagyobb Stevia termel?je, míg Japán és Korea a Stevia-kivonatok jelenlegi legnagyobb piacai. Az USA, Ausztrália és Új-Zéland nemrégiben engedélyezett piacukon bizonyos Stevia-készítményeket, mint élelmiszer és ital hozzávalókat.
Mi a helyzet Európában?
1999-ben az Európai Bizottság a biztonságosságra vonatkozó elégtelen bizonyíték miatt elutasította a Stevia növények vagy szárított levelek élelmiszerként vagy élelmiszer-alkotórészként való engedélyezését. Ennek következtében, azok az élelmiszerek vagy italok, amelyek a Stevia növényt, vagy annak kivonatait, mint alkotórészt tartalmazzák, nem engedélyezettek az Európai Unió (EU) piacán. Azóta sok biztonságossági vizsgálatot végeztek. 2008-ban  a terület számos vezet? szakért?je, az Egyesített FAO/WHO Élelmiszer-Adalékanyag Szakért?i Bizottságtól (JECFA), és az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Hivataltól (FDA) véleményezte a (? 95%)tisztaságú steviol glikozidokat, mint emberi fogyasztásra biztonságosakat.4,5 A JECFA 0-4 mg/testtömegkg-ban határozta meg az elfogadható napi beviteli értéket, ami 240 mg napi mennyiségnek felel meg egy 60 kg-os n?, vagy 280 mg-nak egy 70 kg-os férfi esetében.
Forrás:eufic.org