Lósóska-a nagy túlélő

A lósóska  Európa és Afrika egyes részein őshonos, de mint sok más növény meghódította szinte az egész világot. Az Egyesült Államok és Kanada déli részén szintén megtalálható, és Amerika indiánjai éppúgy gyógynövényként  használták mint Európa lakosai.

Nem csoda elterjedése, hiszen minden éghajlatot és talajt elvisel. ” A szikes pusztáktól a havasi legelőkig, a lápoktól a homokbuckákig mindenfelé teremnek “- találtam a leírást egy neves magyar botanikus tollából, és ugyanennek amerikai változata szerint éppúgy megtalálható Új-Mexikó száraz sivatagos éghajlatán mint Kentucky nedves meleg napos völgyeiben, Kansas síkságain és Közép-Nyugat tölgyerdőiben. Mindent kibíró erős, egészséges és élettel teli növény amely csak az erősen savanyú talajt nem kedveli. Nitrogénben dús talajokon szinte minden egyéb növénynél gyorsabban növekszik. A GISD (A Globális Invazív Fajok Adatbázisa) szerint a Rumex crispus  a világ öt legelterjedtebb növénye közé tartozik. A magasság sem jelenti elterjedésének akadályát:a Közel-Keleten 2300m-en, Új-Mexikóban 2520m-en, Perzsiában 3000m-en és Argentínában 3500méter magasan is találtak egyedeket. Úgy tűnik nincs rá káros hatással sem a szárazság, sem a fagy. Különböző források szerint temetkezési helyeken 60-80 év múltán is életképes magvakat találtak.  Kimondhatjuk tehát:nemcsak gyógynövény,  de rendkívüli túlélő tulajdonságokkal rendelkezik.

Évelő növény, felálló virágos hajtásai elérhetik a 1,5-2 méter magasságot. Levelei az esetek többségében nagyok, szíves, lekerekített, nyélbe keskenyedő vagy dárdás vállúak. Zöldessárga virágaik június-szeptemberben nyílnak. Bazális levelei akár a 40cm-es nagyságot is elérhetik. Termésük 3 oldalú makkocska, éretten barna színű. A különböző lósóska félék levelei különböznek egymástól, vannak teljesen sima levelűek, de fodros szélűek is.  Gyökere körülbelül 4-8 centi hosszú,  vörösesbarna kéreggel. A belseje sárga-narancssárga. A gyökér íze  keserű, míg a leveleké fanyar.

A fitoterápiában használt fajai között említhető a havasi lósóska (Rumex alpinus L.), a fodros lósóska (Rumex crispus L.) és a réti lórom (Rumex obtusifolius L.).

Maradjunk Amerikában. Mire használták az őslakosok? Sok törzs és sokszínű használat jellemezte. Minden részét külsőleg és belsőleg egyaránt használták gyógyszernek.

  • A dakoták: az összezúzott leveleit hogy kihúzzák sebeikből a gennnyet,
  • A feketeláb, dakota és cheyenne törzsek: a zúzott  gyökeret reumatikus fájdalmakra, duzzanatokra, sebekre külsőleg.
  • Irokézek: borogatásra sárgaláz esetén
  • A cherokeek a gyökeret hashajtásra hogy kitisztítsa a testet.
  • Sok törzs a gyökeret hánytatásra, míg mások a magokból főzött teát hasmenés ellen.
  • A navahóknál egyenesen mint elixírt tartották számon amely minden bajra jó és támogatja az életet, a fényt és a növekedést. Spirituális szertartásaik előtt az egész növényből hánytatószert készítettek hogy megtisztítsák  és felkészítsék testüket a gyógyulásra.

Mi ebből az egészből az igazság?

A lósóska minden részét használjuk mint gyógynövényt: a leveleket, a magokat de leginkább a gyökereket.

Tartalmaz: antrakinon-glycosidokat (emodin , chryosphanol), tanninokat, oxálsavat, rumicint, B-vitaminokat és ásványi anyagokat (kalcium, vas, magnézium és a foszfor). Vastartalma igen magas-minél magasabb a talaj vastartalma, annál több vasat gyűjt magába a növény.

Etnobotanikai felhasználásai

– a lósóska emodint tartalmaz amely hashajtó hatású. Kis dózisban lehet használni hasmenés ellen, nagyobb dózisban azonban hashajtó. Stimulálja a bélmozgást, és növeli a nyálkahártya szekrécióját a víz kiválasztását a vastagbélben ezért alkalmas a székrekedés tüneteinek enyhítésére.(gyökér)

– vízhajtó tulajdonságú, természetes orvosság vízvisszatartás, a húgyhólyag gyulladása, húgyúti  kövek és köszvény esetén (gyökér)

– hashajtó és vízhajtó tulajdonságai teszik természetes tisztító gyógynövénnyé

– gyakran keverik más tisztító gyógynövényekkel, mint például a bojtorján, vörös lóhere, vagy pitypang, hogy átöblítsék  a szervezetet  toxinoktól amelyek elsődleges okozói olyan bőrbetegségeknek  mint a pattanások, kelések, ekcéma, pikkelysömör és gombás fertőzések.

– A  lórom, mint sok más Rumex faj tartalmazza a rumicin  nevű  antibakteriális vegyületet. Ez teszi ezt a növényt természetes orvossággá a bakteriális fertőzések kezelésében mint  az Escherichia, Salmonella, Staphylococcus, és Bacillus subtilis

– a növényben található glikozidok  növelik az epe termelődését, amely segíti az emésztést és  további méregtelenítő hatásért felelős.

– a levélből készített borogatásnak  nyugtató hatása van, és használják mint természetes orvosságot  kelések és égési sérülések kezelésére  valamint egyéb  bőrproblémák estén, mint  ekcéma, pikkelysömör, csalánkiütés, tályogok, viszketés csípések  és gyulladások.

– A gyökerek az antrakinonok mennyiségétől függően gyomorerősítő, emésztésjavító vagy hashajtó hatásúak. Az antrakinonok és antrakinon-glikozidok  valamint a tanninok mennyisége változó a betakarítás időpontja, és a föld minősége szerint, ezért a szárított gyökerek  használata nem túl biztonságos.

– magas vastartalma miatt alkalmas vérszegénység kezelésére

– és amit még megemlítenek a leírások: asztma és  hörghurut, irritatív száraz köhögés, lépfene, anorexia,  krónikus fáradtság szindróma, megfázás, görcsök, depresszió, láz, általános gyengeség vagy erőtlenség, fejfájás, hepatitisz, magas koleszterinszint, lepra, malária, menopauza, mentális kábultság, szájüregi gyulladások, vérzések csillapítása

-a legújabb kutatások szerint a rumex crispus gyökér kivonata több hatékony vegyületet tartalmaz amelyek hatékonyak humán vastagbél adenokarcinóma sejtvonal esetén.

– a termésekből készített tea fertőzések okozta nyári hasmenésekre ajánlott

Mivel a jól ismert sóska rokona friss leveleit fel lehet használni étkezési célra főzeléknek vagy salátákhoz. A levél nagy mennyiségben tartalmaz oxalátot amelyek túlzott fogyasztás esetén vesekövet okozhat.

Homeopátiás alkalmazása: Száraz köhögés esetén amely  hideg levegőre nagyon fokozódik. A köhögés elején a mellcsont felett viszkető érzést érez a beteg.

És akinek mindez nem elég, és valami különlagasebbre vágyik ajánlom Erdőkóstoló receptjét.