A telített zsírok és az immunrendszer

Egyes telített zsírok, amelyek gyakran használatosak a nyugati típusú étrendben, megváltoztathatják az emészt?rendszer baktériumflóráját, és gyulladásos bélbetegségeket válthatnak ki az erre érzékeny emberekben – vélik egérkísérleteik alapján amerikai kutatók.

Ilyen gyulladásos bélbetegség például a kolitisz ulceróza és a Crohn-betegség.

A Chicagói Egyetem kutatói szerint eredményeik megmagyarázzák, hogy az egykor ritka, immunrendszerrel összefügg?, gyulladásos bélbetegségek miért váltak egyre gyakoribbá az Egyesült Államokban és más fejlett országokban az elmúlt fél évszázadban. Mint hozzátették, megállapításuk arra is rávilágít, hogy miért nem fejl?dik ki az állapot az arra genetikai hajlammal bíró emberek egy részénél, és miként befolyásolják a folyamatot más környezeti tényez?k.

Vizsgálataikban emberi gyulladásos bélbetegségekre jellemz? jegyekkel rendelkez? egérmodellel dolgoztak. Kiderült, hogy amikor az állatoknak koncentrált tejzsírokat adtak, megváltozott beleikben a baktériumflóra. A változás felborította a kényes egyensúlyi állapotot, amely az immunrendszer és az emészt?rendszerben él?, többnyire támogató hatású baktériumok között fennáll. Ilyenkor elszaporodhatnak a káros baktériumok, amire az immunrendszer szövetkárosító módon, túlreagálással válaszolhat. Ezt a folyamatot pedig már igen nehéz visszafordítani a Nature tudományos magazin legutóbbi számában megjelent tanulmány szerz?i szerint.

Ugyanezt az immunválaszt nem tapasztalták akkor, amikor többszörösen telítetlen zsírsavak voltak az állatok étrendjében.A kutatók kiemelték, hogy koncentrált tejzsírokat széles körben használnak a feldolgozott élelmiszerek el?állításakor.

„Ez az els? leírása annak a mechanizmusnak, ahogyan a nyugati típusú étrend elvezet a gyulladásos bélbetegségek szaporodásához” – írta Eugene Chang kutatásvezet? az egyetem közleményében. Megállapításaik szerint önmagában a genetikai hajlam növeli ugyan a kockázatot, ám kevés lenne ahhoz, hogy ezek a betegségek kifejl?djenek. Egy másik esemény, nevezetesen az életmód, benne az étrend megváltozása az a környezeti tényez?, amely elindítja a káros folyamatot.

A kutatók az egészséges bélflóra helyreállításában látják a megoldást, vizsgálataikat ebben az irányban folytatják tovább. Figyelmeztetnek ugyanakkor arra, hogy az állatkísérletek eredményei gyakran nem ismételhet?ek meg ugyanúgy embereknél.

Forrás:MTI