A TBC világnapján:A D-vitamin elengedhetetlenül szükséges a tbc leküzdéséhez

Egy nemzetközi kutatócsoport eredményei szerint a D-vitamin nemcsak az erős csontok felépüléséhez szükséges, hanem alapvető szerepet játszik mind a veleszületett, mind az adaptív immunrendszer működésében, és így a fertőzések, például a tuberkulózis leküzdésében.

Jól ismert, hogy a sötét bőrű emberek érzékenyebbek a tuberkulózisra, és hogy a fertőzés gyakorisága Afrikában a legnagyobb. A tudósok szerint ez részben annak tudható be, hogy ott az emberek bőre több melanin pigmentet tartalmaz, ami ugyan véd az ultraibolya sugárzástól, azonban csökkenti a D-vitamin termelődést is.

A D-vitaminról – amely inkább tekinthető természetes hormonnak, mint vitaminnak – jól ismert, hogy elengedhetetlen a csontok fejlődéséhez, de emellett véd a fertőzésektől, egyes rákoktól és autoimmun betegségektől is.

Science Translational Medicine online kiadásában kutatók egy csoportja arról számolt be, hogy milyen mechanizmusok játszanak szerepet abban, hogy az immunrendszer elpusztítja vagy gátolja az olyan patogének szaporodását, amilyen például a Mycobacterium tuberculosis, a tbc kórokozója.

A kutatók kimutatták, hogy a T-sejtek egy fehérjét, interferon-g-t termelnek, amely beindítja a sejtek közötti kommunikációt és az immunsejteket a tbc baktériumok elleni küzdelemre serkentiEhhez azonban a D-vitamin megfelelő szintjére van szükség.

Olyan vérminták szérumát vizsgálták, amelyeket egészséges emberekből vettek le, akiknek egy részében megfelelő, más részükben alacsony volt a D-vitamin szintje. Kimutatták, hogy alacsony D-vitamin szint esetén elmarad az immunválasz beindítása, épp úgy, mint az afroamerikaiakban. Ha azonban D-vitamint adtak a szérumhoz, az immunválasz aktiválódott.

Ha megfelelő mennyiségű D-vitamin jelenlétében interferon-g-val kezelték az emberi makrofág sejteket, akkor 85 százalékkal csökkent bennük a kolóniaképző M. tuberculosis baktériumok száma.

„Már századok óta használják mintegy ösztönösen a D-vitamint a tuberkulózis kezelésére.A tbc szanatóriumokat hagyományosan napsütötte helyeken építették fel, és az ott tartózkodás segített a betegeken – csak éppen senki nem tudta, miért” – mondta dr. Mario Fabri dermatológus, a közlemény első szerzője, aki a kutatást az USA-ban, a UCLA-n végezte, és most Németországban dolgozik, a Cologne-i Egyetemen. „Eredményeink szerint a kívülről, táplálékkiegészítőként bevitt D-vitamin fokozhatja az egyes fertőzésekre, például a tbc-re adott immunválaszt.”

A kutatócsoport megjegyezte, hogy a D-vitamin segítheti mind a veleszületett, mind az adaptív immunrendszer működését a fertőzések leküzdésében. Korábbi vizsgálataikban azt találták, hogy a D-vitaminnak kulcsszerepe van a cathelicidin nevű molekula termelődésében, amely hozzájárul ahhoz, hogy a veleszületett immunrendszer elpusztítsa a tbc baktériumokat. A mostani kutatás viszont azt mutatta ki, hogy a T-sejtek, az adaptív immunitás fő szereplői működésében is alapvető szerepe van a D-vitaminnak.

Meglepő módon, a kutatók azt fedezték fel, hogy bár a veleszületett és adaptív immunrendszer bonyolult láncreakcióit, amelyek végül a tbc baktérium elpusztításához vezetnek, más-más receptorok aktivációja indítja be, de a folyamatok korán egy közös útba torkollnak, amelynek működéséhez szükség van a D-vitaminra.

Konkrétabban, most azt mutatták ki, hogy a T-sejtekből interferon-g szabadult fel, ami nem csak aktiválta a fertőzött sejteket, a makrofágokat, hogy cathelicidint és más, a tbc baktériumokat elölő fehérjéket termeljenek, hanem azt is biztosította, hogy ezek a fehérjék eljussanak a sejtek azon kompartmentumaiba, ahol a baktériumok tenyésztek. A sejt ezután felfalta ezeket a fertőzött területeket.

A kutatás sok fontos részletet tisztázott a tbc-vel szembeni immunválaszt illetően. Emellett fontos, hogy azt is igazolták, hogy egérmodellen nem tanulmányozható ez az immunvédekezés, mivel ezek az éjszakai állatok nincsenek kitéve a napfénynek, ami D-vitamin termelődéshez vezetne, és így az egerek egészen más módon védekeznek a tuberkulózis ellen, mint az emberek.

A kutatók szerint a következő lépés olyan klinikai vizsgálatok végzése, amelyekkel kimutatható, hogy a táplálék D-vitaminnal való kiegészítése fokozza-e az ellenállóképességet a tuberkulózissal és más fertőzésekkel szemben.

Forrás:www.newswise.com