Egy nemzetközi kutatócsoport eredményei szerint a D-vitamin nemcsak az er?s csontok felépüléséhez szükséges, hanem alapvet? szerepet játszik mind a veleszületett, mind az adaptív immunrendszer m?ködésében, és így a fert?zések, például a tuberkulózis leküzdésében.
Jól ismert, hogy a sötét b?r? emberek érzékenyebbek a tuberkulózisra, és hogy a fert?zés gyakorisága Afrikában a legnagyobb. A tudósok szerint ez részben annak tudható be, hogy ott az emberek b?re több melanin pigmentet tartalmaz, ami ugyan véd az ultraibolya sugárzástól, azonban csökkenti a D-vitamin termel?dést is.
A D-vitaminról – amely inkább tekinthet? természetes hormonnak, mint vitaminnak – jól ismert, hogy elengedhetetlen a csontok fejl?déséhez, de emellett véd a fert?zésekt?l, egyes rákoktól és autoimmun betegségekt?l is.
A Science Translational Medicine online kiadásában kutatók egy csoportja arról számolt be, hogy milyen mechanizmusok játszanak szerepet abban, hogy az immunrendszer elpusztítja vagy gátolja az olyan patogének szaporodását, amilyen például a Mycobacterium tuberculosis, a tbc kórokozója.
A kutatók kimutatták, hogy a T-sejtek egy fehérjét, interferon-g-t termelnek, amely beindítja a sejtek közötti kommunikációt és az immunsejteket a tbc baktériumok elleni küzdelemre serkenti. Ehhez azonban a D-vitamin megfelel? szintjére van szükség.
Olyan vérminták szérumát vizsgálták, amelyeket egészséges emberekb?l vettek le, akiknek egy részében megfelel?, más részükben alacsony volt a D-vitamin szintje. Kimutatták, hogy alacsony D-vitamin szint esetén elmarad az immunválasz beindítása, épp úgy, mint az afroamerikaiakban. Ha azonban D-vitamint adtak a szérumhoz, az immunválasz aktiválódott.
Ha megfelel? mennyiség? D-vitamin jelenlétében interferon-g-val kezelték az emberi makrofág sejteket, akkor 85 százalékkal csökkent bennük a kolóniaképz? M. tuberculosis baktériumok száma.
„Már századok óta használják mintegy ösztönösen a D-vitamint a tuberkulózis kezelésére.A tbc szanatóriumokat hagyományosan napsütötte helyeken építették fel, és az ott tartózkodás segített a betegeken – csak éppen senki nem tudta, miért” – mondta dr. Mario Fabri dermatológus, a közlemény els? szerz?je, aki a kutatást az USA-ban, a UCLA-n végezte, és most Németországban dolgozik, a Cologne-i Egyetemen. „Eredményeink szerint a kívülr?l, táplálékkiegészít?ként bevitt D-vitamin fokozhatja az egyes fert?zésekre, például a tbc-re adott immunválaszt.”
A kutatócsoport megjegyezte, hogy a D-vitamin segítheti mind a veleszületett, mind az adaptív immunrendszer m?ködését a fert?zések leküzdésében. Korábbi vizsgálataikban azt találták, hogy a D-vitaminnak kulcsszerepe van a cathelicidin nev? molekula termel?désében, amely hozzájárul ahhoz, hogy a veleszületett immunrendszer elpusztítsa a tbc baktériumokat. A mostani kutatás viszont azt mutatta ki, hogy a T-sejtek, az adaptív immunitás f? szerepl?i m?ködésében is alapvet? szerepe van a D-vitaminnak.
Meglep? módon, a kutatók azt fedezték fel, hogy bár a veleszületett és adaptív immunrendszer bonyolult láncreakcióit, amelyek végül a tbc baktérium elpusztításához vezetnek, más-más receptorok aktivációja indítja be, de a folyamatok korán egy közös útba torkollnak, amelynek m?ködéséhez szükség van a D-vitaminra.
Konkrétabban, most azt mutatták ki, hogy a T-sejtekb?l interferon-g szabadult fel, ami nem csak aktiválta a fert?zött sejteket, a makrofágokat, hogy cathelicidint és más, a tbc baktériumokat elöl? fehérjéket termeljenek, hanem azt is biztosította, hogy ezek a fehérjék eljussanak a sejtek azon kompartmentumaiba, ahol a baktériumok tenyésztek. A sejt ezután felfalta ezeket a fert?zött területeket.
A kutatás sok fontos részletet tisztázott a tbc-vel szembeni immunválaszt illet?en. Emellett fontos, hogy azt is igazolták, hogy egérmodellen nem tanulmányozható ez az immunvédekezés, mivel ezek az éjszakai állatok nincsenek kitéve a napfénynek, ami D-vitamin termel?déshez vezetne, és így az egerek egészen más módon védekeznek a tuberkulózis ellen, mint az emberek.
A kutatók szerint a következ? lépés olyan klinikai vizsgálatok végzése, amelyekkel kimutatható, hogy a táplálék D-vitaminnal való kiegészítése fokozza-e az ellenállóképességet a tuberkulózissal és más fert?zésekkel szemben.
Forrás:www.newswise.com