A páfrányfenyő gyógyító hatásai

A páfrányfenyő (Ginkgo biloba) sudár, hatalmas és hosszú életű fa. Akár 4000 évig is élhet. Jellegzetes ismertetőjele a két karéjba szétváló levele. Valódi őskövületről van szó, amely már több mint 150 millió éve él a Földön. Az öt eredeti fajtából a jelenkorra csupán egy maradt fenn. A növény rendkívül ellenálló a mikrobákkal, a rovarokkal és a szennyezett levegő negatív hatásaival szemben. Érdekes a hirosimai páfrányfenyő története, amelyen még a nukleáris apokalipszis után is fiatal rügyek hajtottak ki, és a megégett fa túlélte az atombomba robbanását.

Ma főleg Kínában és Japánban nő, ahol nemcsak hogy céltudatosan termesztik, mint haszonnövényt, hanem mint szent fát is a templomok közelében. Az utóbbi évszázadok során a ginkgo visszatért Európába és Amerikába is. Európa számára a 17. század végén Engelbert Kaempfer, német botanikus és orvos fedezte fel, aki a Holland Kelet-indiai Társaság megbízásából utazgatott Japánban.

A termések és a levelek orvosi felhasználásáról szóló első említések már a régi Kínából származnak. Itt főleg a légutak megbetegedésekor, asztma és gyomorpanaszok során használták gyógyszerként. Az intenzív tanulmányozás, főleg a hatvanas évek időszakában, egészen új ismereteket eredményezett felhasználását illetően. Bebizonyosodott ugyanis, hogy jelentősen javítja a vér átfolyását az ütőerekben.

Gyógyító hatásait elkezdte jócskán felhasználni a klasszikus orvostudomány is.

A ginkgo leveleiből nyert kivonatok több mint 40 bioaktív anyagot tartalmaznak. A legnagyobb számban a flavonoidok csoportja képviselteti magát, elsősorban a rutin, a kvercin és a kamferol. A második csoportot, az ún. terpenoidokat, a bilobalid és az A, B, C csoportok ginkolidáinak hármasa képviseli. Az utóbbi adja a páfrányfenyő-kivonatok jellegzetes keserű ízét. Jelen van a kinsav, azt éterolaj és nyomokban egyes vitaminok is (aszkorbinsav – C-vitamin).

Ha félretesszük a páfrányfenyő gyógyító hatásainak történeti tapasztalatait a kínai orvostudományból, meg kell említeni, hogy az utóbbi időben klinikailag is alá lett támasztva egy sor pozitív hatás a klasszikus nyugati medicina számos területén:

 • Az antioxidáns hatás védi a sejteket a szabadgyökök kártékonysága ellenében, amelyek részt vesznek a sejtek öregedésében, az érelmeszesedés folyamatában, és egy egész sor egyéb civilizációs megbetegedés kialakulásában.
  • Javítja az agy vérrel való ellátását, segíti a glukóz és az oxigén hasznosítását az agysejtekben, javítja azok metabolizmusát. Ezzel javítja a memóriát, az intellektuális kapacitást és a figyelmet. Képes kiküszöbölni az érzelmi labilitást az idősebb páciensek esetében. Jó eredményeket értek el az Alzheimer-kór, a szédülés és a fáradság-szindróma gyógyítása során.
 • Nemcsak az agy, hanem a láb és a kéz vérellátását is javítja. Ha a láb nincs megfelelően ellátva vérrel, a betegek fájdalmakat éreznek a lábikrájukban hosszabb gyaloglás során, ami elsősorban az erős dohányos férfiaknál jelenik meg. A folyton hideg lábú nőknek, akik zokniban alszanak el, szól a következő tanács: nemcsak az alsó végtagok ereiben keressék az okot, hanem a vesében és a pajzsmirigyben is.
 • Érzékszervi terület – javítja a hallászavarokat, eltávolítja a fülzúgást és sípolást, védi a retina sejtjeit.
 • A páfrányfenyő használható az ér-eredetű fejfájások esetén is, migrén során az egyik a számos gyógyítási lehetőség közül. A migréntől szenvedő pácienseknél, főleg a nőknél, akik a fájdalmak gócpontjaként a belső szemüregek és a szem mögötti területeket tüntetik fel, gyakran figyelem meg a fejfájások és a húgyhólyag összefüggését.
 • Tekintettel arra, hogy a páfrányfenyő befolyásolja a vér tulajdonságait is, csökkenti a vérlemezek összecsapódását, és ezzel megakadályozza a vérrögök keletkezését, így az agyszélhűdés, trombózis, szívinfarktus kialakulását megelőzheti.

A páfrányfenyő-kivonatokat általában rendkívül jól tűri a szervezet. Tekintettel vérhígító képességére, orvosi szempontból az Acilpirin (nálunk Aspirin protect, ASA protect, Asactal ) és a Warfarin-típusú orvosságokkal való tartós kombinációját nem javaslom.

Bámulatos, hogy hogyan érvényesül a 21. század orvostudományában ez az őskorból származó hírnök.

Dr. Jiří Hanzel, Valašské Meziříčí

 Kis kiegészítés

– A kölcsönhatással kapcsolatban. A felsorolás kiegészíthető néhány egyéb gyakran használt hatóanyaggal amelyekkel együtt óvatosan szedhetőek a ginkgo biloba kiegészítők :clopidogrel , diclofenac, ibuprofen, naproxen. Az első jel amire felfigyelhetünk a gyakori vagy indokolatlan véraláfutások a bőrön.

– Az adagolás néhány konkrét esetre lebontva. ( Általános tapasztalat az aluldozírozás)

 • demencia szindrómában napi 120-240 mg 2 vagy 3 részre osztva (2×120 mg, vagy 3x 80 mg)
 • egészséges fiatalok esetén akik a kognitív funkciók javítására alkalmazzák 120-600mg naponta elosztva
 • a rossz vérkeringés miatti fájdalom megterhelés (túrázás) esetén 120-240 mg naponta 2 vagy 3 részre osztva
 • Raynaud -kór-a kezek és lábak fájdalmas elfehéredése hideg hatására a rossz vérkeringés miatt-360mg naponta (3×120 mg)
 • Egy kevéssé ismert hatás. Javítja a PMS tüneteit. Ehhez a hatásához a menstruációs ciklus 16. napjától egészen az 5. napig folyamatosan kell szedni naponta 2×80 mg dózisban.

Forrás: webmed.com