A fizikai aktivitás nem testsúly vagy tükör kérdése…

“Meg kell magyaráznunk az embereknek a testük fiziológiai működését és a betegség keletkezésének fiziológiáját, hogy megértsék: az üldögélés, az inaktivitás alapvető szerepet játszik a megbetegedés folyamatában” – mondja John Thyfault edzésfiziológus professzor (University of Missouri School of Medicine). “Adjunk nekik pedométert (lépésszámlálót), hogy megfigyelhessék fizikai aktivitásukat és segítsen nekik nagyobb fizikai aktivitást elérni, és kezdjék megérezni, hogyan javul az egészségük. Ezzel biztosítható, hogy az emberek megértsék, milyen szerepet játszik minden napi fizikai aktivitásuk az egészségükben, és hogy az egészségük nem egyszerűen testsúly vagy tükör kérdése.”

lazitasA Missouri Egyetem kutatói – Paul Fadel gyógyszerész és fiziológus professzor és John Thyfalult táplálkozás és edzésfiziológus professzor – megállapították, hogy már 5 nap üldögélés alatt is lecsökken a működése még a fiatal, egészséges emberek lábában is az ereknek,  az érfalak funkció-elégtelenségét okozva.

“Tudjuk, hogy az üldögélés, a fizikai inaktivitás negatív következményei visszafordíthatók. Tömegével vannak rá adatok, amelyek azt bizonyítják, hogy a betegség bármely stádiumában, bármely életkorban, ha aktívvá válik valaki, meghosszabbítja az életét. Ugyanakkor azt is tudjuk most már, hogy mindössze öt nap kihagyás kárt okoz a láb ereiben, aminek kijavításához hosszabb idő kell.”

“Az inaktivitás túlsúlyhoz vezet. A következő lépés az inzulin rezisztencia, ami 2. típusú cukorbetegséghez és szív- és érrendszeri megbetegedéshez vezet.”

“A legjobb kezelés a mozgás, kutatásunk a bizonyíték.”

A kutatók tanulmányozták a napi nagy fizikai megterhelésről – 10 000 vagy ennél is több lépés naponta – alacsony napi fizikai megterhelésre – kevesebb, mint 5000 lépésre – való átállás hatását. Az ötezer lépés az átlag, de csak a fele az USA sebészei által ajánlott napi mennyiségnek. A kutatók most azt találták, hogy már öt nap alatt is a tízezerről az ötezerre – a nagy aktivitásról az alacsony aktivitásra – való átmenet a láberek belső falának működését csökkenti.

“A funkcióromlásnak a sebessége, amit öt nap alatt láttunk, megdöbbentő volt. Azt mutatja, mennyire nagyon érzékeny az érrendszerünk a fizikai inaktivitásra” – jelentette ki Fadel.

Fadel és Thyfault éveken át tanulmányozták az inaktivitást és a glikémiás kontrollt, és azt, hogyan hat az inaktivitás a véráramra és az erek funkciójára. Az erek funkciójának csökkenését mutatták ki korábbi kísérleteikben, ez a magas vérnyomás és a korai kardiovaszkuláris halál előjele volt.

Újabb kutatásukban kimutatták, hogy még egy ötnapos ‘lustasági’ – inaktivitási – periódus is mérhető változást okoz: ugyan még nem a glükóz felhasználásban, de az inzulinérzékenység romlásában – ami a csökkent napi fizikai aktivitás következménye.

A napi fizikai aktivitás természetesen, nem ugyanaz, mint a sportolók edzése. Thyfault és Fadel a normális fizikai aktivitásra akarják rávenni az embereket.

Forrás:fuggetlen.hu