Január elseje : a kutatók is eleresztik magukat néha

Néha a kutatók is szeretnének szórakozni kicsit . Lazítani,  elengedni magukat, és kicsit kiszabadulni a millió korlát  közül amelyeket be kell tartaniuk ha egy igazán értékelhető  eredményt akarnak produkálni, amelyet elfogad a tudományos világ.
Viszont a bőrükből nem tudnak kibújni  és amikor kis humorra vágynak azt saját gondolkodásukból  kiindulva követik el. 😀

ChampagneA British Medical Journal karácsonyi hagyománya 1982- ben kezdődött. Eredetileg egyszeri erőfeszítés volt hogy egy karácsonyi szám erejéig szakítsanak a vaskos tudományos jelentések közlésével amelyek erőteljes szakzsargonban íródnak és nincs  földi halandó magukon a kutatókon  kívül aki értene akár egy szót is belőlük.
A közleményeknek azonban amelyek a kutatók  másik oldalát hivatottak bemutatni – mulatságosan bizarr, kreatív, vagy éppen eszeveszett hülyeség-  őrültségük mellett azért szigorúan meg kell felelniük a publikált kutatások szigorú szakmai felépítésének is.
Néhány évtized alatt odáig emelkedett a bizarr karácsonyi szám ázsiója, hogy a kutatók már év elején képesek beadni őrült gondolataikat alátámasztó, megalapozott kutatásaikról szóló összefoglalókat hogy bekerülhessenek  a karácsonyi számba.Szemezgessünk tehát az elmúlt évek gyöngyszemeiből !

2010 december 16: Kutatás az ősi Dán mítosz alátámasztására /vagy elvetésére miszerint lehetséges lerészegedni a talpunkon keresztül.

A szerzők szerint feltétlenül fontos volt a mítosz tudományos felügyelet melletti felülvizsgálata annak megelőzésére hogy a dán diákok idejüket arra vesztegessék hogy bebizonyítsák az elmélet helyességét.
A bizonyítási kísérlet  három felnőtt önkéntes segítségével jött létre akiknek szigorú kritériumoknak kellett megfelelni.
Kizáró okok:
-egyikük sem szenvedhetett  valamilyen bőr vagy májbetegségben
– nem lehettek krónikus alkoholfüggők, vagy drogfüggők
– nem lehettek  tagjai a helyi névtelen alkoholisták klubjának
-és nem lehettek érintettek a kutatás előtti egy hét alatt alkohollal kapcsolatos közlekedési balesetben, vagy részt vevői alkoholos befolyásoltságból kifolyólag  szociálisan kínos eseményeknek ( például utcai randalírozás, vagy minősíthetetlen viselkedés 😀 )
-és a vizsgálat előtti 24 órában nem ihattak alkoholt

Szigorú feltételek 😀

Majd vérmintát vettek tőlük és alámerítették lábaikat egy mosdótálban amelynek tartalma 3 üveg  Karloff Vodka

Az értékelés

A részt vevőktől fél óránként vérmintát vettek és felkérték őket saját állapotuk jellemzésére. Egy tizes skálán kellett értékelniük néhány  a vodkarészegséggel összefüggő és az emberre jellemző furcsa tünetet: a megnövekedett önbizalmat , a parttalan szövegelési kényszert, és azt hányszor vágytak ismerősök vagy ismeretlenek  spontán ölelésére .

A vérminták értékelése során kiderült hogy a véralkohol szintje nem emelkedett a lábak tömény alkoholban való alámerítésével tehát a dán mítosz egyértelműen megcáfolva. Viszont a mindennapi életre vonatkoztatva fontos tanuságokat lehetett leszűrni:
-vodkával teli cipőben is teljesen biztonságos járművet vezetni
-és a sörfőző munkások sem lesznek tök részegek ha beleesnek az erjesztőkádba (kivéve ha már előtte azok voltak 🙂 )

Az ember által közvetített gombás bőrbetegség megjelenése a Naboo bolygó őslakosságán a gunganeken

A Tinea imbricata nevű felszínes bőrbetegség megjelenése embereken kifejezetten díszes:koncentrikus körök és policiklusos vagy kígyózó hámló plakkok formájában. Különösen gyakori a nedves éghajlat lakosságánál mint például Polinézia és Melanézia, az Amazónas-medence,és mindkét félteke más trópusi területei.
jar_jar_binks-stA vizsgálat alanyai  A Galaktikus Köztársaság területén található  Naboo  bolygó őslakossága a gunganek amelyek hasonló nedves trópusi éghajlat alatt élnek és érintkeztek már földlakókkal miáltal megfertőződhettek a tinea imbricata nevű gombával. Ezt alátámasztja a filmben igen gyakran megjelenő egyik őslakos  Jar Jar Binks klinikai képének vizsgálata amely azt mutatja a bolygón kitörhetett az emberek által közvetített  földi fertőzés.
A hosszabb ideje fennálló fertőzés ugyanis elterjedhet egy egész végtagon vagy a törzs egész felületén és ha kezeletlen marad akár az egész testfelületet is elboríthatja. Ahogy halad előre a gyűrűk terjednek, szabályosságuk és alakjuk változhat ahogy a fertőzött területek összeérnek és  a gyűrűk találkoznak egy másik kiterjedt rendszerrel.
A klinikai kép alapján felállított diagnózist az ismert körülmények miatt  sajnos nem lehet mintavétel segítségével (mikroszkópos vagy sejtkultúrás módszerekkel ) alátámasztani.Bár keveset tudunk a betegség földön kívüli elterjedéséről közvetett bizonyítékok azt sugallják hogy a gungan bőr keratinból áll, fogékony lehet a humán  betegségekre és elképzelhető hogy a népesség már találkozott tinea imbricataban szenvedő földlakókkal. Joggal kimondhatjuk a diagnózist : Jar Jar Binks és népe egy földi bőrbetegségben szenved. 😀

És végül egy 2014-es feltevés : “Male Idiot Theory” (MIT) vagyis a férfiak idióták ! (Mentségemre legyen mondva : nem én találtam ki!!! )

A feltevés egy régóta elterjedt szexista sztereotípia, de a kutatás azt bizonyítja lehet benne valami. Anne Campbell pszichológus szerint aki az evolúció és a nemi különbségek kutatója ( Durham University) az evolúciós  érv így hangzik:a hím emlősök  (és nemcsak az emberi hímek) sokkal kockázatvállalóbb magatartást mutatnak. E magatartás eredményeként az erősebbek ügyesebbek maradnak életben,  vagy a győztesek a szaporodás során  nagyobb az eséllyel örökítik át  a génjeiket.  A kockázatvállaló magatartás jutalma tehát a nőstény.  Míg a nőstényeknek (és nemcsak az emberi nőstényeknek) az utódok fennmaradása érdekében életben kell maradniuk hogy biztosítsák saját szaporodásuk sikerét és ez óvatosabb magatartást igényel.

A kockázatvállaló magatartásban megnyilvánuló nemi különbségeket jól alátámasztja az is, ha csupán megfigyeljük egy sürgősségi osztályon felvettek nembeli különbségét.Nagyobb valószínűséggel találunk a baleseti és sport sérültek között férfiakat.Valamint nagyobb valószínűséggel vezetnek veszélyesen és okoznak baleseteket a férfiak, agresszívabbak fizikai és verbális téren is. Nagyobb valószínűséggel követnek el bűncselekményt, másznak hegyet, használnak drogokat, és ugranak fejest a semmibe.Sőt ezt általában péntek és szobat este teszik a kutatás egy másik konzulense Andy Gray baleseti sebész szerint.

Akkor nézzük mi is az a megdönthetetlen bizonyíték amely száz százalékig alátámasztja a feltevést: a férfiak idióták.MIT
A végső bizonyíték a a Darwin-díjat elnyert személyek statisztikai elemzése a nemek szerint. A Darwin-díjat azok kapják akiknek élete rendkívül ostoba módon és jellemzően saját butaságuk eredményeként ér véget. A Darwin Awards honlapjának leírása szerint Charles Darwin emlékére  és az evolúció szelleméhez hűen a díjazottak saját maguk “megszüntetésével” lehetetlenné teszik génállományuk továbbörökítését, és ezáltal védik az emberi faj túlélési esélyeit a saját magukra is veszélyes emberek génjeinek kiküszöbölésével.
A díjazottak olyan butaságokat követnek el mint a terrorista, aki levélbombáját  nem megfelelő postaköltséggel adta fel, és mikor visszakapta felnyitotta saját levelét.  Egy másik: 1996-ban egy lengyel gazda egy kiadós ivás után férfiassági versenyben vett részt a barátaival melynek során először meztelenre vetkőztek, majd fagyott répával kezdték ütlegelni egymás fejét és miután egyikük egy láncfűrésszel levágta a saját lábát másikuk késztetést érzett hogy megfejelje a történetet : ha levágja saját fejét Európa legnagyobb macsójának tarthatja magát . Sikerült neki.Aztán voltak akik menet közben szerettek volna kamiont szerelni, vagy azon versenyeztek hogy csak a végső pillanatban vegyék fel fejüket a közelgő vonat elől a sínekről.
És tényleg ezeknek a génjei már nem terhelik az emberiséget.
A statisztikai elemzés azt mutatja :az utolsó 20 év  312  jelölése alapján 282 díjat  ítéltek oda férfinak és csak 36-ot nőnek.Az eredmény statisztikailag rendkívül szignifikáns, a díjazottak 88,7%-át teszik ki a férfiak. A kutatók szerint ez a megállapítás teljes mértékben  alátámasztja ” A férfiak idióták és hajlamosabbak hülyeségeket csinálni mint a nők  ” teóriát.