A narancs titkai

A tél közeledtével a hazai idénygyümölcsöknek vége. Új  kedvencek következnek a citrusfélék élükön a naranccsal: dzsúz vagy teljes gyümölcs melyiket válasszuk. Természetesen ahogy megszokhattuk minden zöldség és gyümölcs sokkal többet tud egészben annál mintha csak összeadnánk a benne levő összes anyag hatását.

orange1A narancsban több mint 170 féle fitonutritiens található: flavanonok (pl :naringenin heszperetin) antocianinok, hidroxi savak, és polifenolok. Ezek a növényi tápanyagok kombinálva az elmaradhatatlan C-vitaminnal hatékony antioxidáns kombinációt képeznek. A rossz hír az egészben hogy a narancsban levő fitonutritiensek nagy része a héjban és az alatta levő fehér cellulóz rétegben koncentrálódik, tehát azzal a módszerrel ahogy fogyasztjuk elveszítjük sok lényeges hatóanyagát.
Néhány hatóanyagot a sok közül azonban mégis kiemelnek a kutatások például a  flavononok közé tartozó herperidint amely csökkenti a magas vérnyomást, a koleszterin szintet és állatkísérletekben erős gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik.

Egy egészséges adag C-vitamin

A C-vitaminról és hatásairól nem fogok sokat beszélni.  A C-vitamin a narancsban olyan helyen található hogy a jól ismert narancslé formátumban hozzájuthatunk.
Amint már számtalanszor kiderült azonban a  C-vitamin önmagában nem ugyanaz mintha egyéb, a környezetében levő növényi összetevőkkel együtt fogyasztjuk. Példa erre a milanói egyetemen végzett kutatás a narancslével és a C-vitaminnal.

Hét egészséges vizsgálati alany háromféle italt kapott kéthetenként mást.

1.vérnarancslé amely 150 mg C-vitamint tartalmazott
2.150 mg C-vitaminnal dúsított víz
3.cukros -vizes oldat C-vitamin nélkül

Majd különböző időpontokban vérmintákat vettek tőlük, a mintákat oxidáló hatású anyaggal kezelték és mérték az oxitatív stressz DNS -károsító hatását. Az eredmény: védő hatás csak akkor volt megfigyelhető amikor az alanyok narancslét fogyasztottak,  a C-vitaminnal dúsított víz ebben az összefüggésben ugyanolyan hatástalan volt mint a cukros víz. A gyümölcs tehát sokkal bonyolultabb hatással bír az emberi szervezetre ,mint bármely benne levő vitamin önmagában. A vezető kutató Serena Guarnieri szerint nemcsak a narancsban levő C-vitamin felelős az antioxidáns védelemért, a C-vitamin csak egy része a mátrixnak amelyben még más fitokemikáliák is jelen vannak:flavanonok, karotinoidok és a többiek. De azt hogy hogyan segítik egymást az anyagok egyelőre csak találgatni lehet. Addig is amíg a tudomány utoléri a természetet a szokásos tipp:frissen facsart gyümölcslé vagy maga a gyümölcs egészben.

Rengeteg kutatás és az eredmények

Egy ausztrál kutatócsoport nem kevesebb mint 248 oldalas jelentésben számolt be a citrusfélék egészségügyi előnyeiről még 2003-ban.  48 tanulmány elemzésével a következőket látták bizonyítottnak:

– a narancs fogyasztása védelmet nyújt a száj, nyelőcső,  gége és garat rák ellen . A kockázat a citrusfélék fogyasztásával 40-50%-kal is mérsékelhető

-a narancsban  levő fólsav, kálium, C-vitamin, flavonoidok és karotinoidok csökkentik a stroke,  a magasvérnyomás és az arrithmia kockázatát egyszóval pozitív kardiovaszkuláris hatásai vannak.

– még számtalan más pozitív hatás ízületi gyulladás, aszthma, Alzheimer -kór, kognitív hanyatlás, Parkinson-kór, makula degeneráció, sclerosis multiplex, epekő, fekélyes vastagbél gyulladás, Crohn -betegség esetén. És az utóbbi időkben a tudósok már  a tanulásra és a memóriára gyakorolt pozitív hatásait is bizonyítottnak látják.

A sokféle növényi hatóanyaga közül különösen a polifenolok mennyisége jelentős. Ezeknek köszönheti az erőteljes antioxidáns, anti-virális, gyulladáscsökkentő, antipoliferatív és anti -karcinogén hatást.

Találhatunk magunknak egy természetes hosszú hatású aktív rákellenes hatóanyagot

A következő amit megint ki kell emelni: van a citrusfélékben egy vegyületcsoport amelyet úgy hívnak limonoidok. Ezekről a vegyületekről már korábban kiderült hogy hatékonyan segítenek leküzdeni bizonyos típusú rákokat  ( száj, tüdő, emlő, gyomor vastagbél). A narancsban egy nagyon hosszú hatású limonoid található amelyet úgy nevezünk limonin. Mit jelent ez a hosszú hatás? Ha megiszunk egy-két pohár gyümölcslevet a vérben ennek az anyagnak koncentrációja kb. 6 óra múltán eléri a maximális koncentrációt  és még 24 órával a fogyasztás után is kimutatható. A zöld teával vagy a csokoládéval összevetve az azokban levő  tumorellenes hatású polifenolok csak 4-6 órán keresztül maradnak aktívak a szervezetben. Ez a hatékonyság  a különleges technológiát igénylő retardizált gyógyszerkészítmények hatásával hasonlítható össze. Tehát található a narancsban egy aktív rákellenes hatóanyag mégpedig retardizált formában 24 órás hatással,és mindezt nem gyógyszergyár által előállítva . Nos nem tudom hány gyümölcsben található még ilyen különleges hatóanyag. Ezen kívül a limonin még az LDL koleszterin szintet is képes csökkenteni egy biológiailag  jól meghatározható mechanizmussal.

A hatékonyság vetekszik a sztatinokéval

Most viszont következik valami amire már az elején céloztam: a szokásos formában fogyasztva – megfosztva a héjától – elesünk egy igen pozitív tulajdonságától.  A citrusfélék héjában található a vegyületek egy csoportja amelyeket polymetoxylált flavonoknak nevezünk ( PMF) és képesek arra hogy a teljes koleszterin szintet és az LDL szintet olyan hatékonyan csökkentsék mint a sztatinok, ugyanakkor nincsenek hatással a jó koleszterinre a HDL-re. A gyümölcslében ezek az anyagok nagyságrendekkel kisebb mennyiségben vannak jelen. Míg reszelt héjból elég lenne naponta egy kanálnyi a gyümölcsléből ugyanahhoz a hatáshoz 20 pohárnyi kellene. Ezért ajánlják a kutatók egy kanálnyi narancshéj fogyasztását naponta joghurtba, zabkásába, salátába keverve és búcsút lehetne mondani a koleszterinszint csökkentő gyógyszereknek. ( Gondolom aki ezt olvassa eszébe jut egy korábbi probléma a citrommal és a héjában lévő mindenféle vegyszermaradványokkal kapcsolatban . Attól félek a narancs héjában ugyanazt találjuk ha megkapírgáljuk a dolgokat).

Már csak címszavakban

-A narancs gazdag rost forrás amely segít csökkenteni a vércukorszintet, távol tartja a vegyi anyagokat a vastagbél sejtjeitől. Hasznos lehet irritábilis bél szindrómában szenvedőknek . Fruktózt tartalmaz ezért cukorbetegek számára előnyös a fogyasztása. Természetes folsav, tiammin, kálcium, és kálium forrás. Naponta fél -egy liter narancslé fogyasztása segít megelőzni a kálcium-oxalat típusú veseköveket, a benne levő béta-kriptoxantin csökkenti a reumatoid arthritis ,és a tüdőrák kockázatát.

A narancs tehát sok szempontból jó választás, majdnem annyira mint az alma . 

Forrás :whfoods. com