A káliumban gazdag étrend csökkenti az idősebb nők sztrók-kockázatát

“Az el?z? kutatások kimutatták, hogy a káliumfogyasztás képes csökkenteni a vérnyomást. Nem volt világos, hogy vajon elejét veszi-e a b?séges kálium a sztróknak, illetve halálos kimenetelének” – jegyezte meg Sylvia Wassertheil-Smoller emeritus professzor (Albert Einstein College of Medicine, Bronx).

“Egy okkal több arra, hogy zöldséget és gyümölcsöt egyenek a n?k, mert azok jó forrásai a káliumnak, és a kálium nem csak a sztrók-kockázatot csökkenti a menopauzán túl lev? n?knél, hanem a halál kockázatát is.”

Több, mint 90 000, a menopauzán már túllév?, 50 és 79 év közötti n? állapotát követték 11 éven át a kutatók. Megnézték, mennyi káliumot fogyasztottak, volt-e ez id? alatt sztrókjuk  –  ischémiás*  vagy  vérzéses  -, vagy meghalt-e valaki közülük  a kutatás ideje alatt.

A kutatás indításakor valamennyi n? sztrók-mentes volt, az átlagos káliumbevitelük 2611milligramm/nap volt, táplálékból, nem táplálékkiegészít?b?l.

*ischémiás sztrók: a vér áramlásának útját elzárja egy vérrög

A kutatók összehasonlították a legtöbb káliumot fogyasztó n?ket a legkevesebb káliumot fogyasztókkal: azoknak, akik a legtöbb káliumot fogyasztották,12 százalékkal csökkent a sztrók-kockázatuk általában, és 16 százalékkal kisebb volt a kockázatuk az ischémiás sztrókra, mint a legkevesebb káliumot fogyasztó n?knek.

Emellett, a legtöbb káliumot fogyasztó n?k 10 százalékkal kisebb valószín?séggel haltak meg – szemben a legkevesebb káliumot fogyasztó n?kkel.

Azok között (a nagy káliumbevitel?) n?k között, akiknek normális volt a vérnyomásuk,de úgy, hogy nem szedtek vérnyomás-csökkent? gyógyszereket, még nagyobb kockázatcsökkenést figyeltek meg: 21 százalékkal volt kisebb a sztrók-kockázatuk, és még annál is kisebb (27%) az ischémiás sztrók-kockázatuk – szemben a legkevesebb káliumot fogyasztó n?kkel.

A magas vérnyomásos, nagy káliumfogyasztó n?k nem profitáltak annyit a káliumbevitelb?l: igaz, hogy csökkentette náluk a halál kockázatát, de nem csökkentette a sztrók kockázatát.

A kutatók szerint a káliumbevitel akkor igazán hatásos, ha még a magas vérnyomás kifejl?dése el?tt élnek vele.

kalium“Az Egészségügyi Világszervezet 3510 milligramm kálium bevitelét ajánlja naponta, de csak a kutatásunkban résztvev?k 16,6 % éri el (vagy haladja meg) ezt az értéket” – jegyezte meg Wassertheil-Smoller professzor. “Káliumban gazdag táplálékot kell enni. Természetesen, nem a junk-food-ban, a tápérték nélküli, ‘hulladék’ élelmiszerben találják meg. Hanem például a burgonyában, az édesburgonyában, a banánban, a fehér babban.”

Valószín?leg a legtöbb id?sebb n?nek jót tesz a káliumbevitel növelése, de akadnak olyan emberek is, akiknek a vérében túl sok a kálium, ami veszélyt jelent a szívükre. “Az embereknek ellen?riztetniük kellene orvosukkal a káliumszintjüket, hogy tudják, mennyi káliumot egyenek.”

A kutatás megfigyelés jelleg? volt, és kizárólag menopauzán túli n?kre vonatkozott. Ezen felül a kutatók nem vették tekintetbe a nátriumbevitelt sem, a nátrium és a kálium egyensúlyát a szervezetben nem vizsgálták. További kutatások szükségesek annak meghatározásához, vajon hasonló hatást vált-e  ki a kálium a férfiaknál és a fiataloknál is.

Forrsá: fuggetlen.hu