Alternatív antibiotikum: friss méz

Az antibiotikumok korát éljük de már régen elveszítettük el?nyünket a baktériumok ellen vívott  harcban. Mi lesz ezután ha a kutatók már nem tudnak lépést tartani avval ahogy a  kórokozók igen gyorsan alkalmazkodnak a helyzethez vagyis rezisztenssé válnak. A helyzet komoly, a megoldás nagyon nehéz. Egy ígéretes  lehet?ség a méhek és a méz . A kutatás szerint az elkövetkezend? id?kben nagy szükségünk lehet rájuk.

BeeA  svéd Lund Egyetem kutatói felfedezték hogy a mézel? méhek gyomrában él? tejsavbaktériumok egy csoportja er?s antibiotikus tulajdonságot mutatnak olyan baktériumokkla szemben is mint például az MRSA

Tekintettel arra hogy az emberek a friss mézet évezredek óta használják sebek gyógyítására meglep? hogy a tudósok milyen keveset tudnak a friss méz antibiotikus tulajdonságairól. A hangsúly a friss szón van -a kutatók szerint- mert a boltokban kapható méz már csak elpusztult baktériumokat tartalmaz a friss méz pedig még él?ket.

Dr. Tobias Olofsson és munkatársai a mézel? méhek gyomrában található friss mézben tejsavbaktériumok egy különleges csoportját fedezték fel. Ezek a baktériumok szimbiózisban élnek a méhekkel és úgy t?nik antimikrobialis vegyületek el?állításával részt vesznek a méz termelésében is.A baktériumok  nagy mennyiségben találhatók a friss mézben.

A laboratóriumi kultúrákban végzett kísérletek szerint a tejsavbaktériumokban gazdag méz hatékony volt olyan  súlyos fert?zések ellen amelyeket általában legyengült immunrendszer? betegek kapnak meg kórházi körülmények között. Ilyenek például  az MRSA (meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus), VRE (vankomicin-rezisztens Enterococcus), vagy a Pseudomonas aeruginosa

Emberen és ezeken a súlyos betegségeken természetesen még nem tesztelték a feltevést azonban a tejsavbaktériumokkal dúsított méz hatását azért él? állatokon már kipróbálták. Az alanyok olyan lovak voltak amelyek valamilyen nem gyógyuló sebbel küzdöttek hosszabb  id? óta és az egyéb lehetséges kezeléseket tulajdonosaik már kipróbálták a gyógyulás érdekében-eddig sikertelenül. Mind a 10 kísérletben részt vev? állat meggyógyult a „mézes kezelés” hatására.

A csapat úgy véli a tejsavbaktériumok által el?állított széles spektrumú hatóanyagok eredményessége  több okra vezethet? vissza: minden antibiotikum egy jól meghatározott hatóanyag amely általában a baktériumok egy sz?k spektruma ellen hatékony. Az él? tejsavbaktériumok csoportja viszont mindig a veszélynek megfelel? típusú antibakteriális anyagot termeli. És a módszer jól m?ködik már több ezer éve megvédve a méheket és a mézet a káros mikroorganizmusoktól.

A további kutatások iránya a tejsavbaktériumok potenciális felhasználása emberi és állati sebek kezelésére.

Az eredmények fontosak lehetnek a nyugati világban ahol az antibiotikum rezisztencia komoly és egyre növekv? probléma, valamint a fejl?d? világban ahol a friss méz könnyebben elérhet? mint az antibiotikumok.

Van azért a minket segít? méhekkel kapcsolatban egy  rosszabb hír is.

2013- ban egy másik kutatócsoport néhány megállapítást tett a növényvéd? szerek méhekre gyakorolt hatásairól. Néhány növényvéd? szer nem öli meg ugyan a méheket,  az általuk okozott kár mégis beláthatatlan. Összezavarják a méhek enzimm?ködését,  táplálkozási magatartásukat, asszociatív tanulási képességüket ,és ivadékgondozási szokásaikat.Felborul a jól kialakított rendszer, és ha a bevált ökoszisztéma is megsérül (méhek és tejsavbaktériumok korrekt együttm?ködése ) nézhetjük mi marad a természetes gyógyszerként használatos mézb?l.