“Az előző kutatások kimutatták, hogy a káliumfogyasztás képes csökkenteni a vérnyomást. Nem volt világos, hogy vajon elejét veszi-e a bőséges kálium a sztróknak, illetve halálos kimenetelének” – jegyezte meg Sylvia Wassertheil-Smoller emeritus professzor (Albert Einstein College of Medicine, Bronx).
“Egy okkal több arra, hogy zöldséget és gyümölcsöt egyenek a nők, mert azok jó forrásai a káliumnak, és a kálium nem csak a sztrók-kockázatot csökkenti a menopauzán túl levő nőknél, hanem a halál kockázatát is.”
Több, mint 90 000, a menopauzán már túllévő, 50 és 79 év közötti nő állapotát követték 11 éven át a kutatók. Megnézték, mennyi káliumot fogyasztottak, volt-e ez idő alatt sztrókjuk – ischémiás* vagy vérzéses -, vagy meghalt-e valaki közülük a kutatás ideje alatt.
A kutatás indításakor valamennyi nő sztrók-mentes volt, az átlagos káliumbevitelük 2611milligramm/nap volt, táplálékból, nem táplálékkiegészítőből.
*ischémiás sztrók: a vér áramlásának útját elzárja egy vérrög
A kutatók összehasonlították a legtöbb káliumot fogyasztó nőket a legkevesebb káliumot fogyasztókkal: azoknak, akik a legtöbb káliumot fogyasztották,12 százalékkal csökkent a sztrók-kockázatuk általában, és 16 százalékkal kisebb volt a kockázatuk az ischémiás sztrókra, mint a legkevesebb káliumot fogyasztó nőknek.
Emellett, a legtöbb káliumot fogyasztó nők 10 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg – szemben a legkevesebb káliumot fogyasztó nőkkel.
Azok között (a nagy káliumbevitelű) nők között, akiknek normális volt a vérnyomásuk,de úgy, hogy nem szedtek vérnyomás-csökkentő gyógyszereket, még nagyobb kockázatcsökkenést figyeltek meg: 21 százalékkal volt kisebb a sztrók-kockázatuk, és még annál is kisebb (27%) az ischémiás sztrók-kockázatuk – szemben a legkevesebb káliumot fogyasztó nőkkel.
A magas vérnyomásos, nagy káliumfogyasztó nők nem profitáltak annyit a káliumbevitelből: igaz, hogy csökkentette náluk a halál kockázatát, de nem csökkentette a sztrók kockázatát.
A kutatók szerint a káliumbevitel akkor igazán hatásos, ha még a magas vérnyomás kifejlődése előtt élnek vele.
“Az Egészségügyi Világszervezet 3510 milligramm kálium bevitelét ajánlja naponta, de csak a kutatásunkban résztvevők 16,6 % éri el (vagy haladja meg) ezt az értéket” – jegyezte meg Wassertheil-Smoller professzor. “Káliumban gazdag táplálékot kell enni. Természetesen, nem a junk-food-ban, a tápérték nélküli, ‘hulladék’ élelmiszerben találják meg. Hanem például a burgonyában, az édesburgonyában, a banánban, a fehér babban.”
Valószínűleg a legtöbb idősebb nőnek jót tesz a káliumbevitel növelése, de akadnak olyan emberek is, akiknek a vérében túl sok a kálium, ami veszélyt jelent a szívükre. “Az embereknek ellenőriztetniük kellene orvosukkal a káliumszintjüket, hogy tudják, mennyi káliumot egyenek.”
A kutatás megfigyelés jellegű volt, és kizárólag menopauzán túli nőkre vonatkozott. Ezen felül a kutatók nem vették tekintetbe a nátriumbevitelt sem, a nátrium és a kálium egyensúlyát a szervezetben nem vizsgálták. További kutatások szükségesek annak meghatározásához, vajon hasonló hatást vált-e ki a kálium a férfiaknál és a fiataloknál is.
Forrsá: fuggetlen.hu