A kalcium táplálékkiegészítőkkel jó vigyázni

Az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége lapjában közzétett kutatási beszámoló figyelmezteti a nagyközönséget: ha szupplementum (táplálékkiegészít?) formájában szedik a kalciumot, megnövekszik a kockázata az artériák elmeszesedésének és a szívkárosodásnak. Ellenben, ha kalciumban gazdag táplálékot fogyasztanak, az véd? hatású.

„Ha vitaminokról és ásványi anyagokról van szó, sok amerikai azt hiszi, hogy a több – jobb” – mondja Erin Michos professzor (Johns Hopkins University). „Kutatásunk egy újabb hozzájárulás annak bizonyításához, hogy a kalcium táplálékkiegészít?k formájában kárt okozhat a szívnek és az érrendszernek.”

A kutatók azért vállalkoztak a kalcium hatásának vizsgálatára, mert egyes kutatások már kimutatták, hogy „az elfogyasztott kalcium táplálékkiegészít?k – f?ként az id?sebb embereknél – nem épülnek be a csontokba, sem nem ürülnek ki teljesen a vizelettel, így a lágy szövetekben akkumulálódnak” – idézi a korábbi kutatások eredményét John Anderson táplálkozáskutató, professzor emeritus.

A tudósok tisztában vannak azzal, hogy az életkor velejárójaként az ember aortájában és más artériáiban kalcium alapú plakkok képz?dnek. A plakkok akadályozzák a vér áramlását és növelik a szívroham kockázatát.

Az egyetem kutatói elemezték azt a hosszú távú érelmeszesedés vizsgálatot, amelyet a Nemzeti Szív, Tüd? és Vér Intézet alapított, hatezer páciens részvételével és hat egyetem felügyeletével.

A Johns Hopkins Egyetem 2742 résztvev?t vont be ezek közül a saját vizsgálatába.

A résztvev?k kitöltöttek egy táplálkozási kérd?ívet, és tíz év különbséggel két CT-vizsgálaton vettek részt.

Az erre a felmérésre kiválasztott résztvev?k életkora 45 és 84 év között volt, és 51 százalékuk n? volt.

A kutatás kezdetén – 2000-ben -, valamennyien megválaszolták az étrendjükr?l, táplálkozási szokásaikról szóló kérd?ívet, hogy meg lehessen állapítani, mennyi kalciumot fogyasztanak tejtermékekkel, leveles zöldségekkel, kalciummal dúsított élelmiszerekkel (pl. gabonafélékkel).

Majd számba vették, melyik résztvev? milyen gyógyszert és táplálékkiegészít?t vesz be naponta. A szív CT-felvételével megállapították a szív-koszorúér meszesedésének fokát. Ez egyben a szívbetegség kockázatát mutatja.

Kezdetben a résztvev?knek kevesebb, mint a felénél (1175 f?) lehetett kimutatni mészlerakódásokat a szívartériákban. Ezt a vizsgálatot tíz év múlva megismételték.

Az elemzéshez öt csoportra osztották a kutatók a résztvev?ket – a teljes kalcium-bevitelük (szupplementum és a táplálékkal felvett kalcium) alapján. Miután az adatokat megtisztították: kor, nem, rassz, fizikai aktivitás, dohányzás, jövedelem, iskolázottság, testsúly, alkoholfogyasztás, vérnyomás, vércukorszint és családi anamnézis alapján, a kutatók leválasztották a résztvev?kb?l a legmagasabb teljes kalcium-bevitel? 20 százalékot (több, mint 1400 milligramm kalcium/nap).

Ez a csoport 27 százalékkal kisebb kockázattal rendelkezett – a szív-koszorúér felvétele alapján – a szívbetegségre, mint a legkisebb kalcium-bevitellel rendelkez? 20 százalék (kevesebb, mint 400 milligramm naponta).

Ezek után került sor a táplálékkal bevitt, illetve a táplálékkiegészít?vel nyert kalcium-fogyasztásra.

Az összes résztvev?nek a 46 százaléka szedett szupplementumot.

A kutatók újra elvégezték a demográfiai és életmódi tényez?k szerinti válogatást, amelyek befolyásolják a szívbetegség kockázatát, és úgy találták, hogy a szupplementumot szed?knél 22 százalékkal nagyobb a valószín?sége a koszorúér elmeszesedésének, ami a szívbetegséget jelzi.

„Világosan látszik, hogy másként használja fel a szervezet a táplálékkiegészít?t, mint a táplálékot, ami kockázatossá teszi az alkalmazását. Lehetséges, hogy azért, mert a szupplementum kalciumsókat tartalmaz, vagy túl nagy dózisokat szednek bel?le, és a szervezet nem tudja feldolgozni” – magyarázza Anderson.

„Azt tudjuk mondani a pácienseinknek, hogy abban nincs semmi veszély, ha egészséges, szív-véd? diétán élnek, ami kalciumban gazdag ételeket tartalmaz, mert az el?nyös a szívre. De a kalcium szupplementum szedését, adagolását meg kell beszélniük a pácienseknek orvosukkal, és azt is, egyáltalán szükségük van-e rá” – zárta Michos.

Forrás:Független.hu