A jezsuita kéreg

A kínafa (Cinchona ledgeriana, Cinchona officinalis) 15-20 méter magasságig is megnő, trópusi örökzöld fa. Gyógyhatása szárított kérgében (Cinchonae cortex) található. Kalandregényekben gyakran találkozhattunk azzal, hogy a maláriában, sárgalázban vagy más egzotikus betegségben szenvedő hősök egytől-egyig kininfa-kérget rágcsáltak. A perui és bolíviai őslakosok, a kecsuák (inkák), emberemlékezet óta ismerik a kinint, és nemcsak malária esetén, hanem vérhasra, hasmenésre, megfázásra és alkalomadtán másnaposság ellenszereként is használták.

A kínafa Közép- és Dél-Amerika hegyvidéki területein őshonos, az Andok keleti lejtőit borító tropikus esőerdőkből származik. Ecuador és Peru nemzeti fája. Megközelítőleg 38 fajta kínafa (kininfa) létezik a világon. Az egymással könnyen kereszteződő fák levelei nagyok, szélesek vagy lándzsásak, gyakran tojásdadok, a 40 cm hosszúságot is elérik. Sárgásfehér, olykor rózsaszín árnyalattól kezdve a piros színű virágokig nagy, csúcsosodó bugákban, füzéres fürtbe rendeződnek. A kínafa termése apró magokat tartalmazó toktermés.

A grófnő, a szerzetes és a botanikus

A növénycsaládot Carl von Linné svéd természettudós, orvos, botanikus nevezte el, akit a XVII. században élt perui királyi helytartó felesége, Chinchón grófnő története ihletett meg. A grófnő maláriás lett, és nagyon magas láza miatt az orvosok már nem adtak neki túl sok esélyt. Segítséget kértek egy kecsua sámántól, aki a kininfa törzséből főzött teával meggyógyította. Egy limai gyógyszerész jezsuita szerzetes segédje mindezt feljegyezte, majd egy másik jezsuita barát elhozta magával ezt a csodatévő fakérget Spanyolországba. Azóta a kininfát “jezsuita kéregnek” is nevezik.

A “szent fakéreg” II. Károly angol királyt és fiát, a francia XIV. Lajost is kigyógyította a maláriából, ennek köszönhetően a híre egész Európában elterjedt. A kininfa lassan az egyik legkeresettebb és legértékesebb növénnyé vált. Dél-Amerika országaiban – monopóliumukat féltve – betiltották a kininfa-magok, illetve magnövények kivitelét az országból. A britek azonban átcsempészték a gyarmataikon levő ültetvényekre: Indiába és Ceylonba (mai nevén: Srí Lanka). A teával együtt ezen országok legjelentősebb árucikkévé vált.

Nem csak maláriára

Habár a kinint ma már laboratóriumban, mesterségesen is elő lehet állítani, és a modern orvostudomány napjainkban félszintetikus szerekkel pótolta, a kininfa bizonyos anyagainak kémiai képleteit máig homály fedi. A “jezsuita kéreg” ezért napjainkban is igen keresett növény (főleg a gyógynövényes gyógyászatban, homeopátiában), és továbbra is termesztik Indonéziában és Dél-Amerikában.

A fák egy-egy “betakarítás” után több éven át regenerálódnak. A fák kérgét ki kell szárítani, majd porrá zúzni. A kéreg számtalan szerves savat, tannint, gyantát, keményítőt és alkaloidot tartalmaz. Közülük a legismertebb, természetes kristályos alkaloid, a kinin. Nagyon keserű ízű (íz-anyagként felhasználják tonik- és vermutfélék készítéséhez), ám a maláriának hatékony ellenszere: kiváló lázcsillapító, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító. A kininfa kérgéből készített főzetet borral keverve használták, a hatékony oldódás elősegítésére.

A tonik (angolul tonic water vagy Indian tonic water) olyan szénsavas üdítőital, melyben kinint oldanak fel. Az eredetileg malária ellenszereként használt ital ma legtöbbször lényegesen kevesebb kinint tartalmaz, és jellegzetesen keserű íze miatt fogyasztják. (Wikipedia)

A kininfa kérge fertőtlenítő, baktériumellenes és érzéstelenítő hatású, ezért alkalmazható a legkülönbözőbb fekélyek, tályogok, véraláfutások, sőt izomgörcsök, influenza, megfázás és különféle száj- vagy torokfertőzések kezelésére.

Az emésztésre is előnyösen hat. Serkenti az étvágyat, jótékony hatású felhasi diszkomfort érzés (diszpepszia), máj-, lép- és epehólyag-megbetegedések, valamint vérszegénység esetén. A szívgyógyászatban kevésbé ismerik, pedig a kinin és a szerkezetileg hozzá közel álló kinidin (chinidin) képes szabályozni a szívritmust. Ritmuszavar fennállásakor és a szívizom megerősítésére alkalmazzák.

Főzetként, öblögetőként, tablettaként, fogkrémekben és homeopátiás készítményekben is használják.

A kinin és a homeopátia

A növény jelen volt a homeopátia születésekor. A homeopátia atyja, Samuel Hahnemann saját magán is kipróbálta a kininfa kérgének hatásait. Mivel e gyógyszerkísérletben néhány héten belül megtapasztalta a malária tüneteit, megfogalmazódott fejében a homeopátia alapgondolata, a hasonlóság alapelve: ugyanazokat a tüneteket, amelyeket egy bizonyos anyag egy egészséges embernél kivált, az e panaszokkal küzdő beteg embernél ez az anyag képes megszüntetni.

A kininfa kérgét használhatjuk még hajhullás ellen, idegrendszeri zavarokra és a másnaposság gyógyítására. Ezek a hatások azonban klinikailag nem bizonyítottak.

A jezsuita kérget ma a gyógyszertárakban nem vásárolhatjuk meg, de számtalan készítményben jelen van.

Ne feledjék: a kinin borban jól oldódik!

Írta: Vladimír Vonásek